Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes in Zuid-Holland: 10 tips

Je hoeft het volkslied van Zuid-Holland maar te lezen, en je weet dat het in die provincie geweldig wandelen is. Wandel.nl geeft je 10 tips over wandelroutes in Zuid-Holland.

Molens bij Kinderdijk
Molens bij Kinderdijk. (Foto: © Frans Berkelaar, Flickr)

Je hoeft het volkslied van Zuid-Holland maar te lezen, en je weet dat het in die provincie geweldig wandelen is. Extraatje: een fraaie wandeling over landgoed De Horsten. Een koninklijk ste(e)kje dat het volkslied heeft laten vallen.

'Zuid- Holland met je weiden en 't grazende vee, Je molens, je duinen, je strand en je zee, Je plassen en meren, aan schoonheid zo rijk, Je grote rivieren, betoomd door de dijk, Je akkers met graan, waar de wind overgaat, Je bloembollenvelden in kleurig gewaad! Aan jou o, Zuid- Holland, mijn heerlijk land, mijn heerlijk land, Aan jou o, Zuid- Holland, heb ik mijn hart verpand!'

00Eb902d D284 4832 Bc8f 1F988776c950 Image2975011405853020049

Wandeltip 1: Weiden en grazend vee

Wandelen door Land van Wijk en Wouden

Het Land van Wijk en Wouden is het westelijkste deel van het Groene Hart en wordt ingesloten door vijf grote steden, Leiden, Den Haag, Leidschendam/Voorburg, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Het is een open waterrijk gebied met weilanden, droogmakerijen en veenweidepolders. Je vindt er nog veel veeboeren en fraaie karakteristieke boerderijen. Veel van die boeren verkopen boerenkaas, boerenjoghurt, aardbeien zo van het land en ander boerenlekkers. Je vindt ze door te wandelen over de boerenlandpaden die de boeren zelf onderhouden en beheren. Let op, tot 15 juni is het broedtijd.

Wandelroutes Land van Wijk en Wouden

  • De boerenlandpaden variëren van 6 tot 15,5 kilometer. Ze zijn aangegeven met routebordjes. Op deze sitevind je meer informatie over de boerenlandpaden.
  • Groene wissels in het gebied.

Wandeltip 2: Molens

Kinderdijk en langs Kagerplassen

Molens kun je in Zuid-Holland overal vinden, er zijn er meer dan 250. Op een kluitje bijeen liggen ze o.a. rond Warmond. De beroemdste, die van Kinderdijk, vind je in de Alblasserwaard. Hier staat een kaart van de molens, met uitleg per molen.

Tip: jaarlijks wordt op de tweede zaterdag in mei de Nationale molen- en gemalendag gehouden. Door heel het land zijn er meer dan 600 molens en gemalen te bezoeken.

Wandelroutes langs/met uitzicht op molens

  • Kagerplassen: routes van 9, 10 en 15 km vanaf TOP-Sassenheim. Of loop het Familie Wandelpad Kaag van 5 km. 
  • Kinderdijk: wandelroutes langs de molens van Kinderdijk beginnen vanaf TOP-punt Alblasserdam, van 8 tot 18 km, sommige bewegwijzerd. Wij raden het Kinderdijkpad van 18 kilometer aan. 
Duinen
(Foto: © Shutterstock)

Wandeltip 3: Duinen (en de zee)

N.P. Hollandse Duinen, Meijendel/Wassenaarse Slag

Tussen Hoek van Holland en Langevelderslag ligt een uitgestrekt duingebied, Nederlands 21e nationaal park: Nationaal Park Hollandse Duinen.

Erg mooi is Hollandse Duinen bij Meijendel (Wassenaar), daar slingeren avontuurlijke struinpaadjes dwars door duin en del. Ze waaieren uit vanaf bezoekerscentrum De Tapuit, ook naar zee.

Lekker duinwandelen kan ook bij Kijkduin. Daar ligt voor de kust De Zandloper, een kunstmatige zandbank, die door de zeestroming steeds een beetje van vorm en plek verandert.

Wandelroutes Nationaal Park Hollandse Duinen

Wandelroutes Meijendel

  • Vanaf bezoekerscentrum De Tapuit enkele korte paaltjesroutes. Met een dagkaart (in De Tapuit te koop) heb je ook toegang tot de Kijfhoek en Bierlap, een ruig wandelgebied waar je kilometerslang kunt struinen.

Wandelroutes Kijkduin

  • Wandelroute Rondje Kijkduin is 13 kilometer lang, uitgezet via knooppunten en combineert zand, strand en zee met het groene achterland van Den Haag. Het Delftland.

Lees ook

Ons artikel: Wandelroutes langs de Nederlandse kust.

Wandeltip 4: De Zee! (en duinen...)

Duinen van Goeree, Goeree Overflakkee

De Duinen van Goeree bestaan uit stuifduinen, slikken, brede stranden en bos. Een fraai wandelgebied is Kwade Hoek. Het is bij de uitvoering van de Deltawerken buitendijks gebleven waardoor de zee  hier nog de baas is. Onder invloed van wind en water verandert dit natuurgebied voortdurend en worden er nieuwe duinen, zeerepen en slufters gevormd. Het zeewater overstroomt zo nu en dan het gebied, zodat je er zeekraal, zeeaster, heemst en lamsoor vindt.

Wandelroutes Duinen van Goeree

  • Wandelroute De Koploper is 20 km lang, met blauwe paaltjes gemarkeerd en opgesplitst in 10,8 km (deel 1) en 8,2 km (deel 2).
  • Wandelroute Kwade Hoek, een korte wandeling van 4,3 km.
Duinen
(Foto: © Shutterstock)
De Reeuwijkse Plassen
De Reeuwijkse Plassen. (Foto: © Wikimedia, Frans Berkelaar)

Wandeltip 5: Plassen en meren

Reeuwijkse Plassen, Ackerdijkse Plassen, Kagerplassen

Zo'n blinkende plas, omzoomd met randen wuivend riet, gekwetter van vogels, de wind in witte zeilen… en dan niet óm  zo'n plas heen hoeven, maar er dwars door mogen wandelen. Veel plassen in Zuid-Holland hebben prachtige paadjes, verscholen tussen wilgen, dicht langs het water. Je kunt ondermeer mooi wandelen  bij de Reeuwijkse Plassen, de Ackerdijkse Plassen en de Kagerplassen. Tip, kies geen zonnige zondag, want dan kunnen de paden dichtslibben met wandelaars en vogelaars.

 

Wandelroutes Reeuwijkse Plassen

Wandelroutes Ackerdijkse Plassen

Wandelroutes Kagerplassen

Wandeltip 6: Rivieren en dijken

De grienden langs de Oude Maas

Zuid-Holland wordt doorstroomd door de Hollandse IJssel, de Lek, de Nieuwe Maas, de Nieuwe Merwede en de Oude Maas. De dijken erlangs zijn niet per se de beste (veiligste) paden om te wandelen. Maar wel waar het water het land overstroomd en je spannende paadjes vindt, langs bermen vol bijzondere bloemen. Zoals in de Rhoonse Grienden. Het zijn zogenaamde zoetwatergetijdegrienden, buitendijks gelegen, aan de Oude Maas. Twee maal per etmaal staan grote delen van het gebied onder water. Er groeit o.a. spindotterbloem, gele lis, kattenstaart, bittere veldkers en zomerklokje.

De Rhoonse grienden
De Rhoonse Grienden. (Foto: © Wikimedia, A. Beijer)

Wandeltip 7: Akkers met graan

Tja…de woonwijk in?

Akkers met graan.. dat wordt even zoeken. De meeste Graanakkers vind je in woonwijken.. straatnamen die verwijzen naar de plek onder het beton waar ooit de graanakkers lagen. Maar er is één plek, inmiddels ontdekt door veel wandelaars, waar je kunt wandelen rond een akker. Een bezienswaardigheid bijna. Bovendien alleen via een pontje te bereiken. Eens in je leven moet je er gewandeld hebben: Tiengemeten.

Akkers
Tiengemeten. (Foto: © Wikimedia, G. Lanting)
Bloembollenvelden
(Foto: © Shutterstock)

Wandeltip 8: Bloembollenvelden

Leiden, Lisse, Noordwijk(erhout), Hillegom, Katwijk..

Vlak achter de duinen liggen de geestgronden van Zuid-Holland. Een spooky naam waarmee de zandrijke bodem bedoeld wordt waarop onze bollen zo fijn gedijen. Het gebied dat de velden omarmt heet de Bollenstreek. Op zijn kleurrijkst zijn de bloembollenvelden in april, uitlopend tot half mei.

Wandelroutes bloembollenvelden

 

Wandeltip 9: Extraatje: landgoederen

Vergeten in het volkslied: de Horsten

Tussen Wassenaar en Voorschoten ligt landgoed De Horsten, één van de grootste landgoederen van Zuid-Holland dat bestaat uit drie landgoederen: Raaphorst, Eikenhorst en Ter Horst. Bekende landschapsarchitecten als Zocher en Petzold hebben zich met de aanleg bemoeid. Het bestaat uit dicht bos, een kunstmatige heuvel, de fraaie Seringenberg en het wordt doorsneden door fraaie lanen. Op het landgoed staat Villa Eikenhorst, sinds 2003 bewoond door de koning en zijn gezin.

Voorschoten
Voorschoten. (Foto: © Wikimedia, Ben Bender)