Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute NP Hollandse Duinen: Lentevreugd, Wassenaar

Gebied / Regio
Zuid-Holland
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
2.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Lentevreugd, een voormalig stuk bollengrond uit de roarin' twenties, ligt verscholen in het prachtige Wassenaar. Aan de westkant van de provinciale weg N441, tussen de betoverende Pan van Persijn en het idyllische Rijksdorp. Dit stuk land heeft een rijke geschiedenis, waarvan de oorsprong teruggaat tot de vorige eeuw.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Lentevreugd
Straat
Katwijkseweg 19
Postcode
2242 PB
Plaats
Wassenaar
Wandelroute NP Hollandse Duinen: Lentevreugd, Wassenaar (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute NP Hollandse Duinen: Lentevreugd, Wassenaar

In een tijdsbestek van ongeveer tien jaar werd natuurgebied Lentevreugd, dat oorspronkelijk 42 hectare besloeg, uitgebreid tot bijna 100 hectare. Deze transformatie bracht een metamorfose teweeg, waarbij de bollengrond veranderde in een weelderig kwelgrasland, doorspekt met schilderachtige sloten en poelen. Lentevreugd werd een toevluchtsoord voor diverse flora en fauna, met een rijke biodiversiteit.

Wandelroute NP Hollandse Duinen Duinriet
Duinriet (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Duinriet

Lentevreugd bestaat voor 40% uit zanderige grond met lage begroeiing, voornamelijk bestaande uit duinriet. Daarnaast beslaat rietland met kwelplassen, gelegen nabij de rand van de binnenduinen, 30% van het terrein. Dit gebied vormt een overgangszone tussen duinen en polders. Het overige deel van het terrein is behoorlijk drassig, met op sommige locaties elzen- en populierenbomen.

Koniks en Schotse Hooglanders

In natuurgebied Lentevreugd graast een kudde van ongeveer 45 runderen, voornamelijk bestaande uit Schotse Hooglanders, samen met 15 Koniks, een paardenras dat is ontstaan uit pogingen om het oerpaard terug te fokken. Het woord 'Konik' is Pools en betekent 'klein paard'. Deze Koniks zijn toegevoegd aan de kudde in 2006 om meer variatie te brengen in het begrazingspatroon.

Wandelroute NP Hollandse Duinen Koniks En Schotse Hooglanders
Koniks en Schotse Hooglanders (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute NP Hollandse Duinen Vogelparadijs
Vogelparadijs (Foto: © underworld111, Getty Images)

Vogelparadijs

Op Lentevreugd zijn al meer dan 100 verschillende vogelsoorten waargenomen. In het bijzonder zijn er in 2010 zeldzame vogels gespot, zoals de kuifkoekoek en de griel. De bonte kraai is een vaste wintergast, terwijl de waterrietzanger, een uiterst zeldzame doortrekker, bijna elk jaar wordt gespot. Naast deze bijzondere vogels worden regelmatig roerdompen, twee soorten kiekendieven, boomvalken en lepelaars gezien, of - in het geval van de roerdomp - gehoord op Lentevreugd.

Het Vlinderveld

In Lentevreugd vind je een bijzonder veld: het Vlinderveld. Je vindt er ontelbaar veel soorten insecten, waaronder een bonte verzameling vlinders en libellen. Wist je trouwens dat Lentevreugd een van de weinige plekken in Nederland is waar je de indrukwekkende wespspin, ook wel bekend als de tijgerspin, kunt tegenkomen?

Wandelroute NP Hollandse Duinen Het Vlinderveld
Het Vlinderveld (Foto: © Giovanni De Bellis, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met rode paaltjes
  • Er is geen toilet of restaurant onderweg