Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul

Gebied / Regio
Valkenburg aan de Geul
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
38km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul onthult verhalen over het unieke krijtlandschap en laat de wereld van kalk zien, die onder andere kerken, kastelen en hoeves heeft gevormd. De route van 38 km is opgedeeld in drie lussen die je door het historische centrum en het prachtige buitengebied van Valkenburg brengen.

Startpunt
Naam
Valkenburg
Straat
Pr. Margrietlaan
Postcode
6301 WH
Plaats
Valkenburg
Valkenburg

Kenmerken

  • 38 kilometer verdeeld over drie lussen
  • Rondwandeling
  • Niet gemarkeerd (loop de route via de brochure of via je mobiel)

De route in het kort

Het unieke krijtlandschap rondom Valkenburg zit vol met verhalen. Tijdens de drie wandellussen van de Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul, kijk je met compleet andere ogen naar dit landschap, de gebouwen, de gebruiken en de natuur. Je ontdekt ondergrondse en bovengrondse verhalen en maakt kennis met een nieuwe wereld, die eigenlijk miljoenen jaren oud is: een wereld van kalk. De kalksteen, die lokaal mergel wordt genoemd, zorgt voor een idyllisch decor. Kerken, kastelen en hoeves zijn ermee gebouwd waardoor mysterieuze ondergrondse gangenstelsels zijn achterlatend. Welke lus ga jij wandelen?

Lus 1: In het spoor van de blokbrekers

Tijdens deze lus van 15 km wandel je dwars door het Geuldal in de voetsporen van de blokbrekers. Dit waren de mannen die de mergel vakkundig uit de aarde zaagden en loswrikten. Nergens langs de route wordt nog mergel gewonnen, maar de sporen zijn nog volop zichtbaar: o.a. in de Curfsgroeve, de rotswoningen van Geulhem en Groeve Blom.

In het spoor van de blokbrekers
Lus 2: Door het hart van het mergelstadje

Lus 2: Door het hart van het mergelstadje

Deze lus van 10 km voert je door het mergelstadje Valkenburg. Ontdek de grootste attracties: de kasteelruïne, groeves met de verschillende bezienswaardigheden en de vestingwerken met stadspoorten, muren en grachten. Tijdens een uitstapje naar Sibbe bewonder je het prachtige Biebosch, een hellingbos met veel loofbomen zoals eiken en beuken. 

Lus 3: Goudgele kerken en kastelen

Ontdek tijdens deze lus van 13 km de prachtige bouwwerken die met de goudgele mergelblokken zijn gemaakt: o.a. Kasteel Schaloen, Kasteel Genhoes en het Spaans Leenhof. De route volgt deels de Geul, die je verlaat om de wonderen van de Schaelsberg te ontdekken.

Lus 3: Goudgele kerken en kastelen

Bekijk de route

Enthousiast geworden voer de route? Op de website van Visit Zuid-Limburg vind je meer informatie over de drie wandellussen. Tevens kun je daar de route met één klik live navigeren op je mobiel of een GPX-bestand downloaden. De full experience van deze Krijtwandeling beleef je met het routeboekje dat verkrijgbaar is bij de Visit Zuid-Limburg Experiences

Bekijk de route

Meer geologische schatten in Zuid-Limburg ontdekken?

De eerste boeren van Nederland kozen ervoor om zich in Zuid-Limburg te vestigen. Dat is geen gekke beslissing. De bodem zit namelijk vol met geheimen! Ontdek meer geologische geheimen tijdens de Vuursteenwandeling in het prachtige Savelsbos of treed in de voetsporen van de oerboeren.

Ontdek meer wandelroutes in Zuid-Limburg
Geiten in de heuvels van Valkenburg

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.