Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste picknickplekken van Nederland

Ga je met meerdere wandelaars op pad? Dan is het gezellig om onderweg te picknicken. Of ontmoet andere wandelaars bij een picknickplek. Wij zetten de mooiste picknickplaatsen in alle provincies van Nederland voor je op een rij.

picknicken met gezin

Tijdens een wandeling genieten van het uitzicht, van andere wandelaars die langslopen en even een praatje maken of gewoon even genieten van de stilte van de natuur. Bankjes en picknickplaatsen zijn vaak een welkome afleiding tijdens de wandeling. Een fijne plek om even wat uit te rusten en de inwendige mens te verzorgen of een goed gesprek met een toevallige passant aan te knopen. Wandel.nl zet mooie en bijzondere rustplaatsen per provincie voor je op een rijtje.

Groen langs de Alkmaarse grachten

Langs de grachten in Alkmaar ligt een langgerekt lint van groen. Het Bolwerk bestaat uit diverse gedeeltes langs de Singelgracht en de Nieuwlandersingel in de binnenstad. De perfecte locatie om mensen te kijken, de stadse drukte even te ontspringen en met vrienden te genieten van een heerlijke picknick, terwijl de bootjes voorbij varen. Locatie: Singelgarage, Ritsevoort 70, Alkmaar.

Uitzicht vanaf de Friese kliffen

Uitzicht vanaf de Friese kliffen

Wist je dat Nederland kliffen heeft? Niet zo hoog als in Engeland of Ierland, maar wie in Oudemirdum het pad richting de voormalige Zuiderzee neemt komt bij het Oudemirdumer Klif uit. Bankjes staan hier op je te wachten en bieden je een prachtig uitzicht, terwijl jij kunt genieten van je zelf meegebrachte picknick.
Locatie: De Dollen, ter hoogte van nummer 10, Oudemirdum

Midden in de bossen van Flevoland

Vlak buiten Almere vindt je Stadslandgoed de Kemphaan, gelegen in Boswachterij Almeerderhout. Een prachtig natuurgebied waar je midden in de bossen je kleedje kunt uitspreiden op één van de verborgen grasveldjes. Een ideale plek om met het hele gezin te picknicken. Naast een mooie boswandeling kun je een bezoekje brengen aan het klimpark, stichting AAP, de Stadsboerderij of de biologische boerenmarkt. De hond mag aangelijnd mee. Locatie: Kemphaanpad 4, Almere.

Ontsnap aan de Groningse drukte

Ontsnap even aan de stadse drukte in Kardinge ten noorden van Groningen. In het fruitseizoen pluk je zelf je maaltje bij elkaar in de aangelegde akkerranden en in het bos. Kies je picknickplekje in het bos of aan het water, terwijl je uitkijkt op de waaghalzen in de klimtoren. Locatie: Kardingerplein 1, Groningen.

Het Balloërveld
Het Balloërveld, foto: Wikimedia - Dominicus Johannes Bergsma

Rust en romantiek op de Drentse heide

Zoek de rust en romantiek op op de Balloerheide. Naast kilometers aan wandelpaden vind je hier mooie plekjes voor een picknick. Geniet van een goed gevulde picknickmand op de heide of op één van de vele zandverstuivingen. Met een beetje geluk zie je de schaapherder met z’n kudde aan je voorbij trekken. Locatie: parkeerplaats Galgenriet, Visvliet, Gasteren.

Koninklijk picknicken in Den Haag

In het hartje van Den Haag ligt de Paleistuin verscholen achter Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. Slenter over de statige lanen langs de vijvers en bloempartijen en onder de hoge bomen en leg je kleedje op het zachte gras voor een mondaine picknick of nestel je op een bankje onder een grote boom. Locatie: Prinsenssewal, Den Haag.

Op de top

Geniet van een picknick op hoogte op de hoogste top van de Hulzenberg in het Bergherbos. De uitkijktoren biedt een prachtig panorama over ’s-Heerenberg, Stokkum en bij helder weer rijkt het zicht zelfs tot Zutphen en Nijmegen. Combineer je picknick met een wandeling. Langs de uitkijktoren lopen verschillende wandelroutes. Locatie: Parkeerplaats Hulzenberg, Eltenseweg, Beek, gemeente Montferland

Skyline deventer

Geniet van de skyline van Deventer

Heeft Overijssel een skyline? Jazeker! Deventer is prachtig gelegen aan de IJssel. Neem na een wandeling door de historische Hanzestad het pontje naar de overkant en leg je kleedje neer op één van de vele strandjes en geniet. Wil je na je picknick net ver meer wandelen, parkeer dan de auto bij het pontje. Locatie: parkeerplaats De Worp, Worp 12, Deventer.

Tussen de weidebloemen in Utrecht

Onder de rook van Utrecht ligt het dorpje Haarzuilens. Aan de ene kant van het dorpje ligt Kasteel Haarzuilens met de prachtig aangelegde kasteeltuin, terwijl aan de andere kant van het dorpje ’t Natte Laand ligt. Om in dit rustige weidegebied te komen zul je eerst een avontuurlijke route met vele slootjes moeten bewandelen. Via een pontje, wiebelige vlotten, bruggetjes en boomstronken kom je bij je picknickplaats tussen de weidebloemen. Locatie: Thematerweg nr.5 (de Geertjes Hoeve), Haarzuilens.

Prachtige vergezichten over Salland

Prachtige vergezichten over de heide, in de verte een roedel reeën die de beschutting van het bos opzoekt en wandelaars die je passeren tijdens hun tocht over de Sallandse Heuvelrug. Het is niet alleen genieten van een wandeling over de glooiende heidevelden van de Sallandse Heuvelrug, maar pak een moment van rust tijdens een picknick. Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, Nijverdal.

Bankje Sallandse Heuvelrug

De Brabantse sahara

Waan je in een woestijnlandschap in de Loonse en Drunense Duinen. De Brabantse Sahara staat bekend om haar uitgestrekte zandverstuivingen. Dit landschap is continue in beweging, terwijl de tijd stil lijkt te staan. Naast ontelbare plekjes voor een fijne picknick kun je hier kilometers wandelen. Locatie: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, Schoostraat, Udenhout.

Strand Ouddorp, Zeeland

Zilte Zeeuwse wind

Eén van de mooiste stranden van Zeeland vind je bij Ouddorp. Het strand ademt rust en ruimte door de uitgestrektheid. Ten noorden van Ouddorp heb je de gezelligheid van de strandpaviljoenen. Wil je meer rust, volg dan het strand in noordoostelijke richting of juist in zuidwestelijke richting en geniet van de zilte wind door je haar. Locatie: parkeren kan onder andere op de Vrijheidsweg in Ouddop.

Het langste bos van Nederland

In het zuidelijkste puntje van Limburg, op de grens met Duitsland en België, vind je het Vijlenerbos. Een lang uitgestrekt bos dat zichzelf het langste bos van Nederland mag noemen en waar je bovendien flinke hoogteverschillen kunt overbruggen. Laat je kleedje maar thuis; hier staan de picknicktafeltjes en zelfs picknickhuisjes al voor je klaar. Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan het Drielandenpunt. Parkeren kan bij dit toeristisch punt, maar ook in het Vijlenerbos zijn diverse parkeerplaatsen te vinden. Locatie: Drielandenpunt, Viergrenzenweg, Vaals en parkeerplaatsen aan de Epenerbaan, Vijlen.