Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de mooiste wandelbankjes: 5 tips

Ben jij ook altijd zo blij als je een bankje tegenkomt tijdens je wandeling in de natuur? Even uitrusten, in stilte mijmeren, een hapje eten of drinken en genieten van het uitzicht. Op Instagram is er zelfs een account aan gewijd: @Wandelbankjes. Wij spraken met Jeroen Romp, de beheerder van dit account. Welke bankjes mag je zeker niet missen?

afbeelding van een wandelbankje op de Bussumerheide.
Bussumerheide. (Foto's: © Jeroen Romp)

Van sommige initiatieven op social media gaat ons wandelhart sneller kloppen. Wie verzint het, een heel Instagram-account over wandelbankjes? Jeroen Romp (49) uit Amersfoort, dus. Tijdens zijn wandelingen slaat hij bijna geen bankje over om even te genieten van de rust en de omgeving.

Zelden gaat hij zonder camera op pad. Jeroen maakt graag foto’s van landschappen, monumentale panden, kunstwerken, eigenlijk net wat zijn interesse wekt. Voor het Instagram-account @amersfoortenomstreken zette hij al van alles en nog wat op de kiek, en nu kan hij dus ook zijn fascinatie voor wandelbankjes kwijt op zijn eigen account @Wandelbankjes.

Fan van Trage Tochten

Jeroen is consultant bij Capgemini en werkt veelal op klantlocaties of vanuit huis. Wandelen is zijn uitlaatklep: “Ik loop het liefst op onverharde paden, omdat ik dan meer moet nadenken over waar ik m'n voeten neerzet en daardoor de beslommeringen van de dag het snelst vergeet.” Hij is fan van Trage Tochten en wandelt bij elkaar opgeteld wel 1500 kilometer per jaar. “Ik trek er vooral op uit om nieuwe gebieden te ontdekken. Het liefst in de ochtend, als thuis iedereen nog slaapt.” Vanuit Amersfoort bezoekt hij relatief gemakkelijk de natuurgebieden op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en in de Gooi- en Vechtstreek.

Eén met de omgeving

Sinds mei 2020 is hij foto's gaan delen van wandelbankjes. Het begon allemaal in zijn geboortestad Arnhem. "Mijn interesse in wandelbankjes begon met een bankje aan de Koude Vijver in park Sonsbeek in Arnhem. Het bankje is half uitgegraven door honden, maar hier kwamen op dat moment voor mij de rust, de stilte, de warmte en het me helemaal één voelen met de omgeving samen. Sindsdien ben ik tijdens wandelingen meer en meer oog gaan krijgen voor bankjes. Ik geniet volop van de reacties op de foto’s die ik deel.”

Favoriete wandeling

Welke wandelroute is zijn favoriet en kan hij iedereen aanraden? "De Trage Tocht Bussum is de allermooiste wandelroute die ik heb gelopen. Ik liep ‘m op een koude winterochtend in februari, toen de zon nét opkwam en er nog bijna niemand te bekennen was. De eerste paar honderd meter door een woonwijk moest ik voor lief nemen, maar daarna kwam alles samen: zandpaden, heidevelden, een natuurbrug, vlonderpaden, bossen en bij de 's-Gravelandse Buitenplaatsen om iedere hoek een verrassing. Ik zag reeën, reigers en hazen, met als klap op de vuurpijl een bankje waarop een roodborstje vol trots zijn mooie kleuren liet zien. Onderweg genoot ik van een zonsopkomst boven mistige, van rijp voorziene heidevelden. Prachtig!” Het bankje zie je terug in de openingsrubriek 'Buiten Beeld' in het decembernummer van Magazine Wandel.nl.

Bekijk de Trage Tocht Bussum
afbeelding van een wandelbankje met een roodborstje erop.
Wandelbankje met een roodborst, onderweg tijdens de Trage Tocht Bussum.

Wandelbankjes: 5 tips

We vroegen Jeroen om vijf recente hoogtepunten uit zijn uitgebreide ‘assortiment’ van wandelbankjes. Ga jij hier binnenkort ook wandelen en uitrusten op een van de mooie bankjes?

afbeelding van een wandelbankje in park Sonsbeek in Arnhem.
Park Sonsbeek in Arnhem.

Tip 1: Wandelbankje in Park Sonsbeek, Arnhem

Dit is een soortgelijk bankje als het wandelbankje waar het voor Jeroen allemaal mee begon. Je vindt ‘m aan de Grote Vijver in het mooie, afwisselende park Sonsbeek in Arnhem. Vanaf de Sonsbeekzijde van Arnhem Centraal Station wandel je zo het park in en kun je genieten van het parklandschap, de ijskelder, de Steile Tuin, de Vlindertuin, de Apostelenberg en de Belvedère. Aan de noordkant van het park kun je verder wandelen in de mooie parken Zypendaal en Gulden Bodem.

Bij de infobalie in bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek zijn verschillende wandelroutes verkrijgbaar. Je vindt er ook een paar op deze site.

Tip 2: Mozaïekbankje in Rossum

Aan het 385-kilometer-lange Maarten van Rossumpad (LAW 4) in Rossum vind je dit bijzondere, kleurrijke mozaïekbankje. Middenin de Bommelerwaard geniet je op dit bankje van een prachtig uitzicht over de Waal en dwalen de gedachten al snel af naar het gedicht ‘Denkend aan Holland’ van H. Marsman. Het bankje is vervaardigd door de lokale kunstenares Truus Brands.

In Rossum vind je onder meer het Nieuw Fort Sint Andries tussen Maas en Waal en 7 wandelkilometers verderop vind je de vestingstad Zaltbommel met o.a. de Sint Maartenskerk, een 14e-eeuwse waterpoort en het 18e-eeuwse stadhuis.

Wandeltip: loop de derde etappe van het Maarten van Rossumpad van Rossum naar Waardenburg in ruim 13 kilometer. (let wel: het stuk over de Martinus Nijhoffbrug, pal naast de A2, is minder interessant).

afbeelding van het mozaiekbankje in Rossum.
Mozaïekbankje in Rossum.
afbeelding van een wandelbankje op de Stroese heide.
Stroese heide.

Tip 3: Wandelbankje op de Stroese heide bij Kootwijk

Het is heerlijk wandelen op de Veluwe, vooral in het gebied rondom Kootwijk en Hoog Buurlo, met o.a. het Kootwijkse Veld, de Stroese heide, Kootwijkerzand en de Hoog Buurlose Heide. Je hebt hier heidevelden, bossen, zandverstuivingen, wild en je ziet hier prachtige zonsopgangen en zonsondergangen.

Neem de tijd voor het afwisselende Boswachterspad Kootwijk van Staatsbosbeheer, een wandelroute van 18,6 kilometer door alle hoogtepunten van de Veluwe rondom Kootwijk. Je verkent het Kootwijkerzand, ziet jeneverbessen, de heide, het stuifzand, oude eikenbossen en douglassparren. Met voldoende bankjes onderweg om op uit te rusten!

Tip 4: Wandelbankje bij Almen in de Achterhoek

Jeroen: "Het leuke aan @Wandelbankjes is dat ik allerhande tips en inspiratie krijg van anderen. Zo ben ik op dit wandelgebied tussen Warnsveld en Almen gewezen, een prachtig voorbeeld van een coulisselandschap waarin de rivier de Berkel centraal staat."

Het bankje vind je bij Almen, een Gelders dorpje met een mooi dorpsplein met eeuwenoude lindebomen. Aan dit plein staat een kerk uit de 14e eeuw. De landgoederen Huis de Voorst en Huis ’t Velde zijn een aanrader om doorheen te lopen. Wandel bijvoorbeeld de Berkelvalleiroute van 18 kilometer.

afbeelding van een wandelbankje in Almen.
Almen.
afbeelding van een wandelbankje op Terschelling.
Terschelling.

Tip 5: Wandelbankje op Terschelling

Op Terschelling kun je kilometers voor je uit turen over de Noordzee en Waddenzee. Vooral in de vroege ochtend is het heerlijk om op dit eiland een wandeling te maken en te genieten van de rust, de zonsopkomst en de vele vogels.

Een aanrader is de 15-kilometer-lange Trage Tocht West Terschelling, door bos, over duinvalleien en hoge stuifduinen met veel slingerende eenmanspaadjes over het westelijk deel van het eiland. De wandelroute doet een bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog aan en biedt mooie uitzichten over de havens en Waddenzee.

Meer wandelbankjes?

Kun je hier niet genoeg van krijgen? Volg @Wandelbankjes op Instagram voor nog veel meer wandelbankjes door hele land.

Ga naar @Wandelbankjes