Rolstoelvriendelijke routes
Welke wandelroutes in Nederland zijn geschikt als je in een rolstoel zit of niet zo goed ter been bent? Wandel.nl geeft je een overzicht van rolstoelvriendelijke routes, in iedere provincie.
Welke wandelroutes in Nederland zijn geschikt als je in een rolstoel zit of niet zo goed ter been bent? Wandel.nl geeft je een overzicht van rolstoelvriendelijke routes, in iedere provincie.
Routes voor mensen die minder goed ter been zijn, moet je met een vergrootglas zoeken. En vind je ze, dan is de informatie vaak gedateerd. Dus check voordat je afreist of de gegevens nog steeds actueel zijn. De routes die we vonden, variëren van kort tot zeer kort, op een enkele (héél lange) uitzondering na.
Het Ketliker Star (Katlijker Schar) is een natuurgebied in de Friese Wouden, in het noorden rakend aan de Ketlikerheide, in het zuiden overgaand in de Tjongerdellen, een nat natuurgebied in de vallei van de Tjonger. De Ketlikerheide is een lappendeken(tje) van heide. Struikheide, gewone dopheide, kraaiheide, het groeit er allemaal. Maar ook veenputten en vennetjes kom je in het gebied tegen, en nat en droog bos. Die bossen zijn in het voorjaar vergeven van het gekwetter. Wielewalen, grote en kleine bonte spechten, holenduiven, gekraagde roodstaarten, grauwe- en bonte vliegenvangers laten weten dat ze er zijn, net als goudhanen, kuifmezen, zwarte mezen, boompiepers en geelgorzen. Die laatste kan nogal gewichtig doen. Zijn 'gekwetter' bestaat uit de eerste tonen van de vijfde symfonie van Beethoven.
Het Ketliker Skar is een mooi wandelgebied, waarin drie gemarkeerde routes liggen. Één daarvan is een verhard rolstoelpad van 2,5 km lang. Er is geen routemarkering, maar op het infobord bij It Beekpronkje (onbemand informatiecentrum) staat de route aangegeven. Info: www.itfryskegea.nl/natuurgebied/ketliker-skar/
Klik hier voor meer rolstoelroutes van It Fryske Gea
In natuurgebied het Drents-Friese Wold vind je van alles, van droge stuifzanden tot koele bossen en natte stukken veen en heide. Vogels en zoogdieren zijn er dol op, maar liefhebbers meldden zich al veel eerder. Al rond 3000 voor Christus kozen hunebedbouwers dit gebied om zich te settelen. Op de hooggelegen gronden legden zij hun akkers aan die ze vruchtbaar maakten met schapenmest en heideplaggen. Dat heeft het karakteristieke Drentse esdorpenlandschap opgeleverd van bolle akkers, kleine dorpen, uitgestrekte heidevelden en bloemrijke graslanden in de beekdalen.
Door Nationaal Park Drents-Friese Wold lopen tientallen kilometers verharde fietspaden. En er is een rolstoelroute, die start bij Buitencentrum Drents-Friese Wold, aan de rand van het natuurgebied. Tip: bekijk de tentoonstelling Grenzeloos Wold, over de natuur in het nationaal park. Tip 2: bij brasserie IJgenweis hebben ze heerlijke biologische gerechten…
Wandel- en rolroute Bosbergpad voert langs infopanelen met natuurweetjes over het Drents-Friese Wold. Meer info vind je hier.
Het Lauwersmeer wordt ook weleens een 'vogelparadijs op vroegere zeebodem' genoemd. De wildernis op de grens van Groningen en Friesland bestaat uit water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden en is razend populair bij vogels en vogelaars. Er broeden ruim 100 vogelsoorten - waaronder zelfs de zeearend! - en er overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest op z'n hoogtepunt. Op één dag 30.000 brandganzen zien en horen overvliegen, je moet het een keer meegemaakt hebben! Vanuit verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten kun je het spektakel goed volgen. Maar kijken naar alleen de lucht is zonde. Het Lauwersmeer staat ook bekend om de orchideeën die er bloeien. En er leven vossen, Schotse hooglanders en Konikpaarden.
Route door het Lauwersmeergebied over brede fietspaden en openbare wegen. Volg de rode markering vanaf activiteitencentrum De Bosschuur in Lauwersoog.
Nu de winter voorbij is en de storm rond de Oostvaardersplassen geluwd is (er zijn ruim duizend dieren overleden door gebrek aan voedsel) wordt het hoog tijd voor goed nieuws over 'de plassen'. Het natuurgebied ligt diep in zuidelijk Flevoland en bestaat uit een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. De Oostvaardersplassen zijn het domein van ganzen, lepelaars, aalscholvers en van reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend broedt hier sinds een paar jaar weer. Op de graslanden grazen Heckrunderen, Konikpaarden en edelherten, al met al zijn de wandel- en rolmogelijkheden uiterst beperkt. Maar imposant is dit ruige gebied wel. De natuur bepaalt het ritme, de mens is te gast.
Deze route start bij buitencentrum Oostvaardersplassen, aan de Kitsweg in Lelystad en is groen gemarkeerd. Hij voert naar de grote observatiehut De Zeearend. Daar heb je ruim 2,5 km vrij uitzicht over de Oostvaardersplassen (tot 1 mei gesloten).
Meer info over het beheer in de Oostvaardersplassen? Zie dit boswachtersblog.
De Veluwezoom, het eerste Nationale Park in Nederland, is bijna 5000 ha groot. Het is onderdeel van de Veluwe, en is minder bekend, maar minstens zo mooi. Je vindt er enorme heidevelden, zandverstuivingen, bossen en landgoederen. Plus nog iets extra's: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Iedereen kent de Posbank wel. Bij mooi weer kun je tot in Duitsland kijken.
De zuidrand van Veluwezoom, het gebied van de rolstoelroute, ziet er een tikkeltje geciviliseerder uit, met minder reliëf ook. Hier liggen de landgoederen Beekhuizen, Heuven en Rhederoord, waar je kunt wandelen over statige lanen en door oude loofbossen, die worden doorsneden door een klaterende beek. Op het landgoed Heuven in Rheden is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, startpunt van deze rolstoelroute. Binnen is een natuurexpositie en buiten een educatieve tuin.
Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden loopt een gemarkeerd rolstoelpad van 3 kilometer.
De Baronie van Breda, gelegen in het westen van Noord-Brabant, heeft mooie, oude bossen die in de 16e-eeuw zijn aangelegd door stadsbaronnen. De statige bossen hebben lange lanen, heide, vennetjes en beken. Onder de Baronie van Breda vallen ondermeer de Chaamse Bossen, het Mastbos, de Strijbeekse Heide en het Ulvenhoutse Bos. Allemaal natuurgebieden met een eigen karakter.
Het Ulvenhoutse Bos is in het voorjaar bezaaid met witte bosanemonen. Een fraai gezicht is dat tussen de oeroude bomen die zich hier ook staande houden. De Chaamse Bossen zijn aangelegd op voormalige zandverstuivingen en natte heidevelden. Beheerders zien die nattigheid graag terug en nu worden voormalige landbouwgebieden, die de heidevelden vervingen, weer in oude staat hersteld. Weer heel anders verliep het met de Strijbeekse Heide. Vennen verdroogden, de bodem verzuurde, heideterreinen groeiden dicht en er ontstond een dicht naaldbos zonder veel natuurlijke diversiteit. Sinds 1990 wordt de verdroging tegengegaan wat voor de terugkeer van verdwenen heideplanten en vogels heeft gezorgd. Goed werk! Maar pronkstuk van de Baronie is het Mastbos. Je merkt het vanzelf als je over de lange lanen van dit bos rolt met vijvers, vennetjes en 500 jaar oude bomen vol zangvogels.
Een deel van de lanen en dreven in het Mastbos zijn geschikt voor rolstoelgebruikers. Ook de verharde wegen en paden van het Ulvenhoutse Bos, het Markdal, de Strijbeekse Heide en de Chaamse Bossen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er loopt een halfverhard pad van 2,5 km vanaf de P-plaats aan de Stouwdreef, Breda. Bij restaurant de Fazanterie, St. Annadreef 2, 4851 RC Ulvenhout, start een rolstoelroute van 2 km. Kijk hier voor meer info.
Het Malensbos hoort bij het Zuid-Limburgse Vijlenerbos, een grensoverschrijdend bosgebied met veel oude grensstenen en grensbomen. In de kilometerslange bosranden komen onder andere de hazelmuis, de eekhoorn, wilde kat, het wilde zwijn en het ree voor. Op de grens van Nederland, België en Duitsland vind je de Vaalserberg, met 322 meter het hoogste punt van Nederland.
Uit grafheuvels in het Malensbos is op te maken dat het gebied al lang voor de Romeinen bewoond werd. De ronde heuveltjes in het bos zijn waarschijnlijk tussen de 3500 en 5000 jaar oud. De meeste zijn in de vorige eeuw opgegraven door de Duitse geoloog Liese. Een ervan is het 'Kindergraf' dat z'n naam dankt aan de melktandjes die er werden gevonden.
Deze familiewandeling door het Malensbos is 5 km lang, maar halverwege kun je 'm inkorten tot 2,2 kilometer. De route is rood gemarkeerd. Bij slecht weer is de route minder geschikt voor rolstoelen.
Nog veel meer rolroutes in Zuid-Limburg vind je in de wandelgids Zuid-Limburg.
Vanaf Bezoekerscentrum Leudal in Haelen starten drie goed begaanbare routes van 1 tot 2,5 kilometer. Bij het bezoekerscentrum zijn twee off-road rolstoelen beschikbaar. Deze kun je na reservering gratis gebruiken (binnen de openingstijden van het bezoekerscentrum). Kijk hier voor meer informatie over de rolstoelroutes in het Leudal.
De Utrechtse Heuvelrug is een fraai gebied met eeuwenoude landschappen. De heuvelrug strekt zich uit van het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen. Wie het vroeger breed had, liet het breed hangen en bouwde hier een buitenhuis of kasteel. De Utrechtse Heuvelrug is nu een mix van statige landgoederen, idyllische dorpen, uitgestrekte heidevelden en indrukwekkende bossen vol dieren. De kans een ree, das, zandhagedis of zwarte specht te spotten is erg groot.
Op de zuidflank van de Utrechtse Heuvelrug ligt Landgoed Broekhuizen. Het hoort bij de Stichtse Lustwarande, een lint van buitenplaatsen en villa’s tussen De Bilt en Amerongen, aangelegd en gebouwd door rijke Amsterdammers die wilden ontsnappen aan de drukte van de stad. De rolstoelroute start aan de Broekhuizerlaan in Leersum en voert door de fraaie boswachterij Leersum, een gebied met loof- en naaldbossen die worden doorsneden door oude lanen.
De route voert over landgoed Broekhuizen in boswachterij Leersum. Start: Broekhuizerlaan, Leersum. Volg de donkerblauwe markering.
Natuurgebied de Zwaakse Weel, vlakbij Goes, dankt zijn naam aan de Zwake: het restant van een oude kreek in de polders van Kwadendamme. En die weel? Dat is een groot kolkgat dat ontstaat door een dijkdoorbraak. De Zwaakse Weel ontstond nadat in de zestiende eeuw de dijken van de Zwake doorbraken tijdens noodweer.
De Zwaakse Weel is een van de grootste natuurgebieden in de Zak van Zuid-Beveland. Natuurmonumenten is eigenaar van het gebied dat bekend staat als een walhalla voor vogels en vogelaars. In het riet broeden kiekendieven, je kunt er steenuilen, torenvalken, kerkuilen en spechten spotten en met een beetje geluk zie je een ijsvogel of een blauwborst, hoor je een koekoek of snap je een puttertje dat snoept van de zaden van uitgebloeide distels.
Deze rolstoelroute voert langs de oude getijdenkreek de Zwake. Je passeert ouderwets bewerkte akkertjes (met Zeeuwse trekpaarden), een Vlinderbelevingspad (kans op icarusblauwtje en de atalanta) en een hoogstamboomgaard met vlakbij een rolstoeltoegankelijke uitkijksteiger waar je een fraai uitzicht hebt over de kreek. Dichtbij ligt ook station Kwadendamme. Het is een van de haltes van de toeristische stoomtrein Goes - Borssele die op gezette tijden door het gebied komt puffen.
De Zwaakse Weel is geheel begaanbaar met een rolstoel. De paden zijn halfverhard en meestal bedekt met schelpen. Startpunt is het informatiecentrum Zwaakse Weel, in Kwadendamme. Vanaf eind april is de kans groot dat er hier een kerkuil broedt in de nestkast. De route is niet gemarkeerd, maar je kunt 'm hier bekijken.
Het Zwanenwater is een gevarieerd duingebied met twee grote meren, poeltjes, moerassen en bloemrijke graslanden. Erg mooi is het in het voorjaar, van begin mei tot juli, als de orchideeën in de hooilanden in bloei staan. Van de paarse rietorchis tot de roomwitte welriekende nachtorchis staan dan hun best te doen en in juni kleurt bovendien het duinroosje de duinhellingen bleekgeel. Natuurlijke 'grasmaaiers' zoals koeien en schapen voorkomen dat het duin dichtgroeit met grassen.
De bloemrijke duinvalleien trekken heel veel insecten aan. Die zijn verzot op nectar en hoppen van bloem naar bloem. In het voorjaar zie je allerlei soorten vlinders rondfladderen, van icarusblauwtje en duinparelmoervlinder tot heivlinder en hooibeestje. Op een eilandje in het zuidelijke duinmeer, het Tweede Water, broeden vele aalscholvers. In het voorjaar kun je langs de rolstoelroute de blauwborst horen zingen. En tussen het riet houden baardmannetjes en waterrallen zich schuil. En die vogels die laag boven het riet scheren? Dat zijn kiekendieven, ze stelen de show met hun atletische manier van jagen.
De rolstoelroute is geel gemarkeerd. De route heel goed begaanbaar met een rolstoel (met begeleider). In het gebied grazen runderen. Laat ze niet schrikken en aai ze niet. Geen lid van Natuurmonumenten? Dan moet je een dagkaart van 3 euro kopen bij de automaat (met pin en muntgeld).
Het Hollands Duin is een smalle duinstrook die zich uitstrekt tussen Wassenaar en het noordelijkste puntje van Zuid-Holland. De duinenrij is door de natuur en de mens samen gemaakt. Wind en water vormden strand en duinen, de mensen legden aardappelakkertjes aan, wonnen water uit de duingrond en plantten bossen. In 2016 werden de Zuid-Hollandse duinen verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland. In de tussentijd wordt gewerkt aan de oprichting van Nationaal Park Hollandse Duinen, een natuurgebied van 43 kilometer lang en tot 8,5 km breed. Het strekt zich uit van Hoek van Holland tot Langevelderslag en omvat een aantal fraaie Natura 2000-gebieden.
In januari 2018 werd de aftrap gegeven voor het 'Nationaal Park Hollandse Duinen 5000 soorten jaar'. Een hele mond vol voor ook wel een ambitieus plan: het in kaart brengen van de natuur in Nationaal Park Hollandse Duinen. Ruim 150 vrijwilligers hebben inmiddels meer dan 700 plant– en diersoorten geteld, waaronder Vliegenstrontjesmos, Haagse Kronkel, Roerdomp, Klein kaasjeskruid, Onderaardse klaver en de Duinstinkzwam. Een van de ideeën achter dit plan is te laten zien hoe rijk de flora en fauna in dit bijzondere gebied zijn. In de duinen wordt namelijk het drinkwater van 1,3 miljoen mensen gezuiverd. Bij pannenkoekenboerderij Meijendel ligt het Dunea-bezoekerscentrum De Tapuit.
Wandelroute door de duinen van Hollands Duin ten zuiden van Katwijk. Afwisselend tussen open duin en oude akkertjes.
De wandel-/rolroute voert onderlangs uitzichtpunt Vlaggeduin, het hoogste punt van Hollands Duin.
Uitgezet rond Villa Ockenburg (met erg leuke horeca, brasserie Ock) waarbij ook het hyacintenbos wordt aangedaan, het plekje met volgens zeggen de zuiverste lucht van Nederland.
Door het gehele Hollands Duingebied loopt parallel aan zee een fietspad. Bij mooie weekenddagen wordt het erg druk bereden, maar op doordeweekse dagen heb je er bijna het rijk alleen. Het fietspadmaakt onderdeel uit van het knooppuntennetwerk.
Boswachterij Staphorst, tussen Zwolle en Meppel, is een populair leefgebied van dieren als dassen, roofvogels en reeën. Goede kans dus dat je deze dieren tegenkomt. Het bos is in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd. Het gebied bestaat uit bossen, vennen en heidevelden. In de vennen werd tot vijftig jaar geleden nog turf gewonnen. Je komt er langs de geschiedenis van de turfstekerij.
Door Boswachterij Staphorst gaat een familiepad van 700 meter. Dit pad is goed begaanbaar voor rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens. De route start vanaf de parkeerplaats bij Speelvijver De Zwarte Dennen aan de Vijverweg in Punthorst.
Heb jij een tip voor een mooie rolstoelroute? Stuur dan een mailtje naar redactie@wandel.nl. Dan voegen wij 'm toe onderaan deze pagina.
Karen Mahuy tipt de rolstoelroute in de Oisterwijkse bossen & vennen. “Vertrekpunt is het bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan. Hier zijn tijdens openingstijden ook 2 rolstoelen te leen. De route is meest goed begaanbaar (half verhard ). Een klein stukje is wat hobbelig. Het gaat wel, maar is wat minder comfortabel. Aan het begin en halverwege is horeca (wc halverwege niet toegankelijk met rolstoel ).”
Ook een aanrader volgens Karen is de rolstoelroute in de Loonse en Drunense duinen, met als vertrekpunt Bosch & Duin. “Deze is door de betonplaten zéér goed begaanbaar. De route zelf is niet de mooiste, maar het uitzicht is fenomenaal! Horeca bij het vertrekpunt.”