Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stadswandeling Delft: Kunstwandeling

Gebied / Regio
Delft
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Delft ligt vol kunstschatten; gewoon op straat. Tijdens deze wandelroute Kunstwandeling ontdek je wat deze kunstschatten zo bijzonder maakt. Een stadswandeling door Delft, bekeken vanuit andere ogen.

Startpunt
Naam
Station Delft
Straat
Stationsplein 1
Postcode
2611 BV
Plaats
Delft
Stadswandeling Delft Kunstwandeling
Bovenaanzicht Delft. (Foto: © fotolupa, Getty Images Pro)

Deze wandelroute door het historische stadscentrum van Delft neemt je via 64 punten mee langs bijzondere kunst. Download de plattegrond voor de wandeling en scan de QR-code. Je ziet dan direct bij elk kunstwerk meer informatie.

Je kunt ook deze pagina bekijken tijdens het wandelen, kies het nummertje en je ziet direct het desbetreffende kunstwerk. Wandel.nl laat je graag alvast kennismaken met een aantal bijzondere kunstwerken.

Kunstwerk #5 Oude Delft / Nieuwstraat

Lang werd gedacht dat Antoni van Leeuwenhoek hier woonde, in het Meisjeshuis aan de Oude Delft 116. Ten onrechte, want na onderzoek bleek dat hij aan de Hippolytusbuurt woonde. Dat overigens geen buurt, maar een straatnaam is.

Hoewel hij dus niet hier woonde, vind je wel een plaquette van Antoni van Leeuwenhoek hier. Hij was een beroemde natuurkundige, microbioloog en lakenhandelaar. Van Leeuwenhoek was tevens de eerste die rode bloedcellen, het gestreepte patroon op spierweefsel, verbindingen tussen bloedvaten en het facetoog van een insect beschreef.

Meer over het kunstwerk

Het kunstwerk dat je hier ziet is gemaakt door kunstenaar Jan Christoffel Schultsz (Amsterdam 1872-1945) en geplaatst in 1909.

Stadswandeling Delft Kunstwandeling Kunstwerk #5 Oude Delft Nieuwstraat
Kunstwerk van Jan Christoffel Schultsz. (Foto: © Kunstwandeling Delft, )
Stadswandeling Delft Kunstwandeling Kunstwerk #22 Hofje Van Almonde
Kunstwerk van Herman J. van Elteren. (Foto: © Kunstwandeling Delft)

Kunstwerk #22 Hofje van Almonde

Langs een smal zijstraatje van het Bagijnhof vind je het Hofje van Almonde. Oprichtster Magdalena van Almonde maakte haar huis tot een 'vrijwoning'. Hier mochten arme vrouwen kosteloos verblijven, ze hoopte zo het begijnenleven op kleine schaal voort te zetten.

In 1607 stelde ze het hofje bij testament beschikbaar voor 'katholieke maagden en dienstmaagden'. In 1855 werd het herbouwd in de huidige opzet met zeven huisjes in een sobere traditioneel-classicistische stijl.

Meer over het kunstwerk

Het hofje onderging een restauratie in 1989-1990 en in 2007 plaatste de Stichting d’Oultremont een gedenksteen aan de gevel. Het kunstwerk is gemaakt door Herman J. van Elteren (1928).

Kunstwerk #43 Vlouw

De Delftse kunstenaar Serge Kortenbroek tekent surrealistische wezens, dieren, cyborgs en androïden. Hier op De Vlouw vind je een kunstwerk dat is geïnspireerd door de natuur, met mooie en vreemde wezens. Dit kunstwerk laat een stel handen zien, die een aantal dieren vasthouden.

Te zien is dat Serge dieren afbeeldt zoals je ze niet vaak terugziet in de kunst; en dat is precies zijn bedoeling. Van links naar rechts zie je een aap, een haas, een walrus en een varken. Boven de handen zweven nog een aantal andere dieren; waaronder insecten, een haas en een walvis.

Meer over het kunstwerk

De titel van het kunstwerk is onbekend, is gemaakt door kunstenaar Serge Kortenbroek en geplaatst in 2020.

Stadswandeling Delft Kunstwandeling Kunstwerk #43 Vlouw
Kunstwerk van Serge Kortenbroek. (Foto: © Kunstwandeling Delft)
Stadswandeling Delft Kunstwandeling Kunstwerk #51 Beestenmarkt
Kunstwerk van Rob Brandt. (Foto: © Kunstwandeling Delft)

Kunstwerk #51 Beestenmarkt

Dat de geschiedenis van Delft heel wat eeuwen teruggaat, zie je terug op dit kunstwerk van Rob Brandt op de Beestenmarkt. De Beestenmarkt in Delft was vanaf de 16e eeuw tot 1972 in gebruik als veemarkt. Net als vele andere beestenmarkten in Nederland werden hier veedieren verhandeld.

Als aandenken aan deze tijd plaatste Rob Brandt de ‘Delftse Koe’, hoewel velen het een stier vinden. De werken van Rob Brandt zijn opgenomen in diverse musea, zoals het Rotterdamse Boijmans van Beuningen en het Frans Hals Museum in Haarlem.

Meer over het kunstwerk

Het kunstwerk ‘De Delftse Koe’ is gemaakt door Rob Brandt en geplaatst in 1993.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Kunstwandeling Delft. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De wandelroute is te lopen via de routebeschrijving en plattegrond van Kunstwandeling Delft
  • Scan de QR-code bovenaan de plattegrond voor achtergrondinfo van de kunstwerken
  • Op vertoon van de plattegrond krijg je bij Koffie & Zo (Peperstraat 17) 10% korting op je bestelling