Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Off-grid wandelen in Nederland: wandelroutes zonder bereik

Van 13 tot en met 17 november is het de Week van de Werkstress. Hoogste tijd om eens stil te staan bij jouw mentale gezondheid en het perfecte moment om eens ultiem te ontstressen. Ga wandelen en laat de telefoon thuis. Of wandel in gebieden waar je gewoon geen bereik hebt!

Off Grid Wandelen In Nederland Wandelroutes Zonder Bereik
Off-grid wandelen in Nederland. (Foto: © Shutterstock)

Stress, helaas kennen we het bijna allemaal. Door social media, mobiele telefoons en het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn, kan het ons wel eens te veel worden. Neem tijd voor jezelf door een fijne wandeling te maken. Zonder telefoon! 

Natuurgebied zonder bereik

Of als je het moeilijk vindt om je telefoon uit te zetten: ga eens wandelen in een gebied waar geen of nauwelijks bereik is of op een plek waar het gebruik van je telefoon niet gepast is. Dan word je gedwongen om de telefoon te laten voor wat het is en kun je eens echt onthaasten.

Off-grid wandelen Nederland: Westerbork, Drenthe

De naam Westerbork roept bij veel mensen een naar gevoel op. In de Tweede Wereldoorlog was Kamp Westerbork een doorvoerkamp voor Joden en Roma, die naar vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië werden gedeporteerd. Na de oorlog kreeg het kamp verschillende functies. Van interneringskamp voor NSB’ers tot woonoord voor gedemobiliseerde Molukse militairen en vanaf de jaren ’70 van de 20e eeuw werd het terrein gebruikt voor ruimteonderzoek. Nog steeds vind je de grote telescopen verscholen in het bos.

Herdenkingscentrum Kamp Westerbork

Tegenwoordig is een Herdenkingscentrum Kamp Westerbork ingericht. Een indrukwekkende plek, waar de plaatsen waar de barakken en gebouwen gestaan hebben herkenbaar zijn gemaakt in het gras door wallen en replica’s. Geen plek waar je je telefoon gebruikt, uit respect voor de meer dan 100.000 mensen die vanuit Westerbork getransporteerd zijn naar de vernietigingskampen.

Bekijk wandelroute Westerbork
Off Grid Wandelen In Nederland Wandelroutes Zonder Bereik Westerbork, Drenthe
Zonder telefoon wandelen in Westerbork, Drenthe. (Foto: © Shutterstock)
Off Grid Wandelen In Nederland Wandelroutes Zonder Bereik Ondergronds Wandelen
Ondergronds wandelen zonder bereik. (Foto: © Shutterstock)

Off-grid wandelen Nederland: onder de grond

Een plek in Nederland waar je geen bereik hebt. Zijn die er nog? Tegenwoordig is heel Nederland gedekt door het mobiele netwerk. Wil je toch eens meemaken hoe het is om geen bereik te hebben? Dan zul je onder de grond moeten.

Wandelen onder de grond

In Limburg heeft de kalksteenwinning voor tientallen kilometers aan ondergrondse gangen gezorgd. Je kunt er kilometers langs onder de grond wandelen. Zo ook in forten bijvoorbeeld, kun je wandelen onder de grond. Fort Sint Pieter in Maastricht is daar een voorbeeld van. Iets centraler gelegen in Nederland is de grachtengordel van Utrecht of de historische kelders van Arnhem. Allemaal wandelroutes onder de grond.

Meer wandelroutes onder de grond

Off-grid wandelen Nederland: Pelgrimstocht

Iedereen kent wel de Camino, de verzameling aan wegen die pelgrims al eeuwenlang leiden naar Santiago de Compostella. Je hoeft niet helemaal naar Santiago de Compostella te wandelen om een pelgrimage mee te maken. Ook in Nederland vind je pelgrimsroutes, waarbij onthaasten, verhalen delen met anderen en in gedachten zijn met jezelf de basis is.

Het Gelukkigerwijspad is een wandelroute van 125 kilometer, verdeeld over zes etappes. Amersfoort was in de 15e eeuw een bedevaartsoord en vormt het start- en eindpunt van de tocht.

Pelgrimstocht Struinpad

Ook het Struinpad is een wandeltocht waarbij bezinning en natuur centraal staan. Bovendien volg je geen vastgestelde route, maar struin je tussen de rivier de Waal en de dijk. Een route van 200 kilometer van Millingen aan de Rijn tot aan de Noordzee. Je maakt er zelf een off the grid avontuur van en volgt je route aan de hand van herkenningspunten die in de routegids staan.

Bekijk het Struinpad
Off Grid Wandelen In Nederland Wandelroutes Zonder Bereik Pelgrimstocht
Pelgrimstochten in Nederland. (Foto: © Shutterstock)
Off Grid Wandelen In Nederland Wandelroutes Zonder Bereik Veluwe
Wandelen op de Veluwe onder bereik. (Foto: © Shutterstock)

Off-grid wandelen Nederland: Veluwe

Voor ons mobiele bereik zijn we afhankelijk van zendmasten. Die hoge palen torenen boven de bomen uit en zijn niet fraai om te zien. Op de Veluwe is er echter weinig visuele vervuiling. Hier kun je dus heerlijk wandelen zonder dat je wordt afgeleid door die hoge palen.

Kroondomein Het Loo

Hoewel er tegenwoordig op bijna de hele Veluwe bereik is, zijn er plekken in de dichte bossen waar je dit een stuk minder hebt. Denk bijvoorbeeld aan de bossen van Kroondomein Het Loo op de Veluwe. Wil je dus echt off-grid wandelen op de Veluwe? Telefoon uit, genieten aan.

Mooiste tips op de Veluwe