Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Winterwandelingen in de bossen: 5 tips

Hoe kun je nu beter ontspannen in de kerstvakantie dan met een verwarmende wandeling in het bos? Op deze 5 wandelroutes geniet je van de geur van dennen en warm jezelf na afloop op met een warme chocomelk of kom soep.

Vrouw wandelen in de sneeuw
(Foto: © Shutterstock)

Het is kerstvakantie! Tijd om weer eens een fatsoenlijke wandeling te maken. Of je dat nu graag in stilte doet, of samen met familie of vrienden. Deze 5 wandeltips in de bossen zullen je verwarmen op de koudste dagen en zijn allemaal goed bereikbaar met het OV. Onderweg of op het einde van je wandeling vind je altijd een horecagelegenheid waar je een gezellige stop kunt maken.

Zandenbos bij Nunspeet. (Foto: © Ouwesok, Flickr)
Zandenbos bij Nunspeet. (Foto: © Ouwesok, Flickr)

1. Zandenbos, Nunspeet (13 km)

Wil je echt een bijzondere boswandeling van 13 kilometer maken? Ga dan eens naar Het Zandenbos bij Nunspeet. Dat bestaat namelijk uit allemaal stuifzandheuveltjes uit de 19e eeuw. Vanaf station Nunspeet loop je zo het Veluwetransferium in. Beklim eerst de dertig meter hoge uitkijktoren en geniet van het weidse uitzicht op de omringende Veluwe en op het centrum van Nunspeet. Duik vervolgens het glooiende bos in waar naald- en loofbomen, stuifzandheuveltjes en vennetjes elkaar afwisselen. Even verderop op de route ligt Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe met een winkel en wisselende exposities. Je eindigt je rondwandeling weer in Nunspeet, waar je genoeg horeca vindt om je winterwandeling warmpjes te besluiten.

Bekijk de route

2. Mastbos, Breda (15 km)

Het is een van de oudste aangeplante bossen van ons land en was tot 1899 eigendom van het Koninklijk Huis: het Mastbos aan de rand van Breda. Eind 19e eeuw groeide het uit tot een zeer geliefde plek voor wandelaars. Vanuit de stad maak je hier een rondwandeling van 15 kilometer. Het riviertje De Mark voert je de stad uit en het bos in. Statige oude dennen, een schitterende plas en Kasteel Bouvigne: deze route heeft alle ingrediënten van een sprookjesachtige kerstwandeling. Via het voormalige villadorp Ginneken keer je terug naar het historische centrum van Breda, met haar warme, winterse allure. Maak zeker een stop bij de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, het pronkstuk van de stad. Op de Grote Markt kun je je wandeling bekronen met een warme drank en/of hap.

Bekijk de route
Mastbos. (Foto: © Paul van de Velde, Flickr)
Mastbos. (Foto: © Paul van de Velde, Flickr)
afbeelding van sneeuw op de takken.
Gaat het sneeuwen in het bos? Let dan goed op: bomen en takken worden zwaarder en kunnen daardoor afbreken. (Foto: © Lizanne Croonen)
afbeelding van een steen die het Middelpunt van Nederland in Lunteren aanduidt.
Middelpunt van Nederland. (Foto: © Ronald van der Graaf, via Flickr)

3. Neerlands Midden, Lunteren (11 km)

Ben jij al eens op het Middelpunt van Nederland geweest? Je vindt ‘m midden in de bossen van Lunteren. Wetenschappelijk is het niet bewezen, maar stichting Het Luntersche Buurtbosch gaat uit van vier uithoeken van Nederland: Vaals, Rottumeroog, Sint Anna ter Muiden en Terschelling. Alleen vanaf deze plek is de afstand naar de vier plaatsen exact gelijk. Dat maakt het tot een bijzondere plek voor jouw kerstwandeling. Tijdens een rondwandeling van 11 kilometer kom je ook nog langs een uitkijktoren, een grote zandgroeve, een oude handelsweg en een Pinetum (gratis toegankelijk) met wel 1200 soorten naaldbomen. Op en top Kerst!

Bekijk de route

4. De Vuursche, Baarn (14 km)

De bossen bij Baarn zijn erg populair en dat is niet voor niets. De omgeving heeft een koninklijke uitstraling. Je kunt er een heerlijke, afwisselende rondwandeling van 14 kilometer maken, door een parkbos met oude beukenlanen, slingerende bospaadjes en een statige vijver, langs Paleis Soestdijk en via heidegebied De Stulp naar Lage Vuursche en Baarn. Het kan hier soms wel druk zijn, maar wat wil je op zo’n koninklijke route? Je moet er echt een keer geweest zijn.

Bekijk de route
afbeelding van vijver De Grote Kom in het Baarnse bos, met bomen op de achtergrond.
Grote Kom, Baarnse bos. (Foto: © E. Dronkert, via Flickr)
afbeelding van een bos met een beekje bij Velp.
In de bossen bij Rheden en Velp vind je hoogteverschillen en beekjes. (Foto: © Lizanne Croonen)

5. Onzalige Bossen, Rheden (15 km)

Bij Rheden en De Steeg vind je de eeuwenoude Onzalige Bossen in het Nationale Park Veluwezoom. Een geheimzinnig, heuvelachtig bosgebied met veel oude eiken, beuken en volop hoogteverschillen. Misschien zie je hier wel wilde zwijnen scharrelen tussen de bomen? Op de NS-wandelroute van 15 kilometer via Dieren naar Velp, kom je door dit magische bos én door het open heidegebied van de Posbank. Het laatste stuk van de route voert je door de bossen bij Velp. De waterpartijen en doorkijkjes maken dit misschien wel het meest romantische bos van Nederland. Onderweg kun je halt houden bij de Carolinahoeve, voor een verwarmend drankje of een winterlunch (ook open op alle kerstdagen).

Bekijk de route