Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Mastbos Breda

Gebied / Regio
Breda
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
14.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Het Mastbos: je hebt er vast wel eens van gehoord, want het is een van de oudste aangeplante bossen van ons land. Het ligt aan de rand van Breda. Twee ingrediënten voor een afwisselende wandeling: het bos en de stad. Het riviertje de Mark verbindt beide met elkaar.

Startpunt
Naam
Station Breda
Straat
Stationsplein 16,
Postcode
4811 BB
Plaats
Breda
afbeelding van de zon die door de bomen komt in het Mastbos.
Mastbos. (Foto: © Marina Dentinger)

Deze NS-wandeling start en eindigt bij station Breda. Via de singel, het Kasteel van Breda – vroeger bewoond door de Oranjes, nu militair opleidingscentrum – en het riviertje de Mark loop je de stad uit. En dan sta je in het Mastbos met zijn statige, eeuwenoude bomen. Via een doorsteekje kun je de route inkorten tot tien kilometer, maar dan mis je wel een groot deel van het Mastbos. Wie doorloopt, passeert een prachtige plas en volgt het riviertje de Mark naar Kasteel Bouvigne, voorheen het jachtslot van de Oranjes. Via het voormalige dorp Ginneken keer je terug naar het historische centrum van Breda.

afbeelding van het Mastbos in herfsttinten.
Het Mastbos bij Breda. (Foto: © andre1949, via Flickr)

Mastbos

Het Mastbos dankt zijn naam aan de grove dennen, vroeger ‘mastbomen’ genaamd, die ruim vijfhonderd jaar geleden werden aangeplant door graaf Hendrik III van Nassau-Breda. Van de bomen werden onder andere scheepsmasten gemaakt. Wist je dat het Mastbos tot 1899 eigendom was van het Koninklijk Huis? De heren van Oranje gebruikten het bos als jachtgebied. Ze schoten op groot wild en zetten valkeniers in om op reigers, patrijzen en konijnen te jagen.

Eeuwenlang doorstond het Mastbos stormen, oorlogen en insectenplagen. Eind 19e eeuw groeide het uit tot een geliefde plek voor wandelaars en dat is altijd zo gebleven. Met wat geluk zie je zilverreiger langs het water, de kamsalamander in de schemer of de hemelsblauwe klokjesgentiaan.

Ginneken en Breda

Naadloos loopt het voormalige villadorp Ginneken over in het stadse Breda. In 1942 werd het dorp officieel bij de gemeente Breda gevoegd. Vergeet niet om het oude raadhuis te bekijken. Vroeger fungeerde het ook als gevangenis; de gevangenen werden opgesloten in een cel onder de bordestrap.

In Breda kom je tijd te kort. Bezoek de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, pronkstuk van de stad, waar negen leden van de familie Nassau liggen begraven én de eerste prins van Oranje. Slenter door Park Valkenburg, bezoek het Begijnhof en sluit de dag af met een hapje en drankje op de Grote Markt.

afbeelding van de markt en uitzicht op de kerk in Breda.
Breda. (Foto: © Sander Sloots via Flickr)

Kenmerken

  • Park Valkenburg
  • Ginneken
  • Kasteel Bouvigne
  • Het Mastbos - Nassauverleden
  • Hirdesbrug
  • Vroegere Rivierhaven
  • Kasteel van Breda
  • Mastbos
  • Rijksmuseum voor Volkenkunde

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route