Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 3 favoriete LAW’s van Johan Vellinga

Hij doet al tientallen jaren onnoemelijk veel vrijwilligerswerk in wandelland, waaronder voor KWbN, zijn eigen wandelvereniging en Magazine Wandel.nl. Rondom de Dag van de Vrijwilliger vragen wij wandelfanaat Johan Vellinga naar zijn favoriete wandelingen ooit. Lastige vraag voor een routemaker en veelwandelaar. Maar er is een top-3!

afbeelding van Johan Vellinga tijdens zijn wandeling door het weiland.

Vraag je aan Johan wat zijn favoriete wandelroutes zijn, dan geeft hij je een veelheid aan opties. Niet zo gek, want hij heeft immers al meer dan 130.000 kilometers in zijn 113 wandelboekjes staan. Bovendien werkte hij eigenhandig mee aan routes, waardoor een aantal wandelingen hem nauw aan het hart liggen. We beginnen met drie favoriete Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s), maar hij geeft voor de zekerheid nog een paar extra tips.

Afbeelding zee

1. Nederlands Kustpad

Johan: "Het Nederlands Kustpad heb ik gelopen omdat mijn hart toch altijd weer naar de zee trekt. Zal wel een erfenis geweest zijn van mijn tijd bij het Korps Mariniers. Vanwege dit Korps heb ik ook negen maanden op Texel gewoond, ik was toen inwoner van het Amfibisch oefenkamp aan de Mok-baai op het eiland. Zodoende wilde ik langs de gehele kuststrook van Nederland lopen, van Sluis in Zeeland tot de Dollard in Groningen. Daarna ben ik ook nog doorgelopen naar Wilhelmshaven in Duitsland, ook helemaal langs de Duitse kust op het Stortebekerpad. Dit laatste stuk op het Duitse gedeelte, hebben we met z'n drieën gelopen."

Bekijk de route

2. Noaberpad

"Dit is een prachtig pad door de grensstreek van Nederland en Duitsland. Dan weer loop je in Nederland en dan weer in Duitsland. Soms heb je niet eens in de gaten in welk land je loopt, want de Noabers (buren in de grensstreek) deden niet aan grenzen. Dit pad loopt van Bad Nieuweschans in Nederland naar Kleve in Duitsland en doet vele mooie dorpen langs de grensstreek aan, maar je loopt ook door prachtige natuurgebieden. Persoonlijk vond ik het Noaberpad mooier dan het Pieterpad, maar smaken verschillen", zegt Johan.

Afbeelding Naoberpad

"Het mooie op deze route waren de verhalen die ik hoorde over het smokkelen in de grensstreek. Een oude man (ex-smokkelaar?) vertelde mij een prachtig verhaal: in de grensstreek stak elke dag een man met een fiets de grens over, met achter op de fiets een koffer. Dit trok natuurlijk de aandacht van de douane die daar toen nog aanwezig was en ze vroegen de man de koffer te openen. Dit deed de man en in de koffer zat alleen maar zand. Dit herhaalde zich een aantal dagen en steeds weer was de koffer gevuld met zand. Na enige tijd was er een oplettende douane-beambte en die zag dat het een andere fiets was die de man over de grens bracht. De koffer was een afleidingstruc, de man smokkelde fietsen. Prachtig verhaal en ik heb de oude leugenaar maar een borrel gegeven toen ik weer verder ging."

Bekijk de route
afbeelding van twee mannen die aan de bestickering van een wandelpad op Ameland werken.
Wandelpad bestickeren op Ameland.

3. Streekpad WaddenWandelen/Waddenpad

"Ooit was het de bedoeling om de wandeling over de Waddeneilanden te koppelen aan een gedeelte over het vasteland. Dan kreeg je de combinatie Streekpad WaddenWandelen en het Kustpad samen, wat dan het Waddenpad zou vormen. Jammer genoeg is dat om financiële redenen niet doorgegaan. Ik liep het zelf van de Afsluitdijk via de Friese en Groninger kust naar de Eemshaven bij Delfzijl, via de eilanden Borkum, Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel naar Den Helder en vervolgens via de kust van Wieringen en de Afsluitdijk weer naar Zurich in Friesland.

Jarenlang heb ik op de eilanden heb gewerkt, dus ik ken er veel mooie paadjes. Ook ben ik 19 jaar voorzitter geweest van de Stichting Wadden Wandel Weken, een organisatie die elk jaar een aantal weken reizen met een boot langs de diverse waddeneilanden organiseerde. Zodoende wilde ik het pad ook nog eens alleen lopen en herinneringen ophalen aan de tijden die ik heb doorgebracht op de eilanden en genoten heb van de zee, strand, duinen, bossen en wadden."

Bekijk de route

Meer wandelaanraders van Johan:

  • Romeinse Limespad - Van Katwijk aan Zee naar Berg en Dal.
  • Groot-Frieslandpad - Van Bergen aan Zee naar Leer (D).
  • Grebbeliniepad - Van Ochten naar Spakenburg.
  • Westerborkpad - Van Amsterdam naar het voormalig kamp Westerbork. “Voor de officiële opening heb ik dit pad met een aantal mensen ingewandeld en hierbij werden we op diverse plekken ontvangen bij allerlei instanties, waaronder het Herinneringscentrum van Kamp Westerbork.” Over dit pad, dat in 2022 tien jaar bestaat, maakt Johan een uitgebreide reportage in 4 delen, in het Magazine Wandel.nl 04-2022 en verder.
  • Koninklijke Weg - Van Den Haag naar Apeldoorn. “Ik heb goede herinneringen aan het inwandelen van deze route, met 3 wandelaars en 3 handbikers in vijf dagen van Paleis Noordeinde naar Paleis het Loo, waar we zijn ontvangen door prinses Margriet.”
  • Marskramerpad - Van Bad Bentheim (D) naar Den Haag. “In het kader van ’24 uur in de natuur’ liep ik in drie dagen van Den Haag naar Amersfoort over het Marskramerpad. De uitgeleide werd gedaan door de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma.”
  • Wandelvakantie in Japan
  • Wadlopen - “Dit beschouw ik als bergbeklimmen op het platte vlak”
afbeelding van 2 wandelaars op het Westerborkpad.
Op het Westerborkpad, dat anno 2022 tien jaar bestaat.

Dag van de Vrijwilliger

Ieder jaar vieren we op 7 december de Nationale Dag van de Vrijwilliger. De Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en Wandel.nl willen graag al hun vrijwilligers van harte bedanken voor hun inzet. Niet alleen Johan, maar ook honderden andere vrijwilligers zetten zich in om wandelevenementen mogelijk te maken, wandelpaden toegankelijk te houden en zij dragen op nog veel meer manieren een steentje bij aan een levendige wandel community. We zijn ontzettend dankbaar voor al deze mensen. Waar zouden we zijn, zonder jullie?

Johan Vellinga: “Er is geen mooier werk dan vrijwilligerswerk”

Johan Vellinga heeft gewerkt bij de gemeente Leeuwarden, het Korps Mariniers en later als leidingcontroleur bij Essent. Sinds 1984 werkt hij als vrijwilliger bij de toenmalige KNBLO, inmiddels overgegaan in de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN). Hij maakte meer dan twaalf wandelpaden van 90 tot 350 kilometer, waaronder de Koninklijke Weg en het Westerborkpad. Bijna 50 jaar geleden richtte hij wandelsportvereniging
Friese Lange Afstand Lopers op in het noorden van het land. Verder is hij vrijwilliger voor Wandelnet, waarvoor hij onder meer een gedeelte van de markering van het Elfstedenpad op peil houdt.

afbeelding van Johan die een sticker op van het Elfstedenpad plakt.
Johan plakt de eerste sticker van het Elfstedenpad.

Combineren

“Er is geen mooier werk dan vrijwilligerswerk. Ik was in de gunstige omstandigheden om mijn werk te combineren met mijn vrijwilligerswerk, want als ik door de velden liep om gasleidingen te controleren, nam ik de omgeving in mij op en daar organiseerde mijn vereniging dan wandeltochten. Als na afloop van een wandeltocht de mensen tevreden waren, dan was ik het helemaal.”

Tijden veranderen en vrijwilligerswerk is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als voor Johan. “Uiteraard kan ik het iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die eerst vragen wat het oplevert. Laatst vroegen we iemand om ons te helpen en die antwoordde ‘wat schuift het’. Daar ben ik gelijk klaar mee.”

Johan is benoemd als ere-lid van KWbN. Voor de wandelbond heeft hij in vele commissies en adviseursrollen gezeten, van samenwerkende wandelorganisaties in Amersfoort, Regio Noord, Kring Friesland tot de werkgroep Kringgrenzen en van de wandelpadencommissie tot consul Lange-Afstand-Wandelpaden. Momenteel maakt hij deel uit van de redactie van Magazine Wandel.nl en van het team Promotie en Voorlichting.

afbeelding van Johan Vellinga in zijn KWbN-shirt op de 4Daagse Nijmegen.
Johan Vellinga als vrijwilliger Voorlichting en Promotie voor KWbN op de 4Daagse Nijmegen.

Ook vrijwilliger worden?

Heel veel regionale wandelorganisaties staan te springen om jouw hulp. Bijvoorbeeld bij het controleren van wandelroutes, het bepijlen en bij de promotie van een wandeltocht. Kijk in de Wandelagenda welke evenementen er allemaal bij jou in de buurt worden georganiseerd. Wellicht kun je in jouw regio helpen?

Ook KWbN is altijd op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar info@kwbn.nl en vermeld daarin jouw voor- en achternaam, woonplaats, telefoonnummer. Heb je speciale interessegebieden waarop je actief zou willen zijn, geef dit dan ook aan.