Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de mooiste LAW's in Nederland: het Noaberpad

Waar vind je nou de allermooiste Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW's)? Samen met Wandelnet delen we de mooiste routes en dagetappes langs onontdekte plekken van Nederland, dwars door steden en over eeuwenoude onverharde paden. Op deze pagina lees je alles over het Noaberpad.

Afbeelding LAW bewegwijzering

Voor de mooiste plekken in Nederland geldt dat je er altijd wel een wit-rode markering kunt vinden. Ze staan symbool voor één van de vele schitterende LAW's in ons land. Nederland telt maar liefst 7.500 kilometer aan LAW's, verdeeld over 23 routes. De wandelroutes zijn minstens 150 km, opgedeeld in meerdere, kortere dagetappes van 10 tot 25 km. Laat je dus vooral niet afschrikken door de totale omvang! In deze serie lichten wij de mooiste paden en dagetappes uit. Je zult merken dat ze veel cultuurhistorische waarde hebben. Heb je interesse om de route te lopen? Bekijk dan ook de bijbehorende wandelgids onderaan.

Afbeelding kaart Naoberpad

Noaberpad

Noaberschap, oftewel burenhulp, was eeuwenlang essentieel voor de bewoners in de kleine, sociale en overwegend agrarische dorpen. Het Noaberpad is een schitterend Lange-Afstand-Wandelpad van Nivon Natuurvrienden. Een ware ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen de noabers van Duitsland en Nederland.

Over de LAW:
Grenzeloos wandelen van de Dollard naar de Rijn.
Etappes: 24 etappes
Lengte: 432 kilometer

Van noord naar zuid

Het Noaberpad geeft de wandelaar een route van 432 kilometer langs de grens met Duitsland. Het pad start in Groningen bij de Dollard en eindigt in het zuiden aan de Rijn bij Emmerich en Kleef. De route loopt door de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland en voert je over veelal mooie, afgelegen stille voetpaden.

Je maakt al wandelend kennis met vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, het coulissenlandschap in Twente, boerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Münsterland en bossen in Montferland. En natuurlijk met de bewoners, de noabers, voor wie de grens eigenlijk nooit bestaan heeft. Geniet van vennetjes, sta stil bij eeuwenoude boerderijen en verbaas je over het landschap van noord naar zuid.

Bekijk de route
Afbeelding wandelaar op het Naoberpad
Afbeelding Naoberpad

Tip: Etappe 2: Bellingwolde – Wedde (17,2 km)

De vruchtbare kleigronden bij Bellingwolde zorgden in de 19e eeuw voor groeiende welvaart en de prachtige herenboerderijen getuigen hiervan. Waar vroeger geïsoleerde hoogvenen lagen, wandel je langs de Westerwoldse Aa naar Huis te Wedde, een borg uit de 13e eeuw met een rijke geschiedenis.

Bekijk de etappe

Tip: Etappe 18: Winterswijk – Bocholt (19,7 km)

Het gebied van de Boven-Slinge en Bekendelle wordt bewoond door de ijsvogel en heeft hoge buitenoevers en aangroeiende binnenoevers. Je ziet verder aan de lange, kaarsrechte structuur van de weg dat hier tussen Winterswijk en het Duitse Bocholt een spoorlijn liep: de Oude Bocholtse Baan.

Bekijk de etappe
Afbeelding Naoberpad

Help je mee?

Wandelnet werkt samen met zo’n duizend vrijwilligers door heel Nederland die de LAW’s markeren, onderhouden, beheren of zich inzetten voor belangenbehartiging. Mocht je het leuk vinden om extra stappen te zetten voor het behoud van dit soort routes, meld je dan aan als vrijwilliger bij Wandelnet!