Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de mooiste LAW's in Nederland: Romeinse Limespad

Waar vind je nou de mooiste Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW's)? Samen met Wandelnet delen we de mooiste routes en dagetappes langs onontdekte plekken van Nederland, dwars door steden en over eeuwenoude onverharde paden. Op deze pagina lees je alles over het Romeinse Limespad. In 2021 kreeg de Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, in ons land de Unesco-Werelderfgoedstatus.

Afbeelding LAW bewegwijzering

Voor de mooiste plekken in Nederland geldt dat je er altijd wel een wit-rode markering kunt vinden. Ze staan symbool voor één van de vele schitterende LAW's in ons land. Nederland telt maar liefst 7.500 kilometer aan LAW's, verdeeld over 23 routes. De wandelroutes zijn minstens 150 km, opgedeeld in meerdere, kortere dagetappes van 10 tot 25 km. Laat je dus vooral niet afschrikken door de totale omvang! In deze serie lichten wij de mooiste paden en dagetappes uit. Je zult merken dat ze veel cultuurhistorische waarde hebben. Heb je interesse om de route te lopen? Bekijk dan ook de bijbehorende wandelgids onderaan.

Afbeelding LAW kaart Romeinse Limespad

Romeinse Limespad

Waarom kwamen de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden naar ons koude, natte land? Wandel 275 kilometer langs de Noordelijke grens van het Romeinse Rijk en ontdek het antwoord. Je wandelt door steden, polders, over dijken en jaagpaden, langs forten en molens en door nieuwe natuur. Dit deel van de Romeinse Limes staat sinds 2021 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Over de LAW:
Etappes: 18 etappes
Lengte: 275 kilometer

Bekijk de route

Romeinse heerschappij

Dwars door het huidige Nederland, langs de Rijn, liep de Romeinse Limes (‘grens’ of ‘pad’ in het Latijn). De oude grens loopt van Katwijk aan Zee tot aan de grens bij Berg en Dal. Daarna vervolgt hij zijn weg Duitsland in. De Romeinen bouwden een militaire verdedigingslinie met legioens- en vlootbases, castella en wachttorens. Ze bewaakten deze grens zwaar, ook omdat het een belangrijke transportader was. De aan- en afvoer van grenstroepen en goederen verliep immers via de Rijn.

Rond 250 na Christus begon het Romeinse gezag in het noorden steeds meer scheuren te vertonen en raakte de Limes in verval. De Germaanse volken van buiten de grenzen slaagden er steeds vaker in het Romeinse Rijk binnen te dringen en rond 400 na Christus trokken de Romeinen zich terug en kwam er een einde aan de Romeinse heerschappij in het huidige Nederland.

Afbeelding Romeinse Limespad
Afbeelding Katwijk, Romeinse Limespad

Sporen zichtbaar

De Limes ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is op veel plaatsen zichtbaar gemaakt. Sporen van de oude rijksgrens zijn te vinden in musea, themaparken, markeringen in het landschap en zelfs in steden. Daarnaast is ontdekt waar verschillende castella, wachttorens en legerplaatsen stonden. Sommigen leven voort in de namen en locaties zoals de Romeinse plaats Albaniana, het huidige Alphen aan de Rijn, Fort Fectio, het huidige Vechten of Nijmegen, Ulpia Noviomagus. 

Tip: Etappe 8: Amsterdam-Rijnkanaal (Utrecht) – Fort bij Vechten (15,8 km)

De etappe gaat dwars door Utrecht met bijzonder hofjes, stadsparken, steegjes en grachten. Je krijgt het allemaal te zien. Midden in de stad prijkt Utrechts trots en oriëntatiepunt, de Domtoren. Het eindpunt is Fort Vechten, waar ook in de Romeinse tijd al een fort was: Castellum Fectio.

Bekijk de etappe

Tip: Etappe 17: Traianusplein (Nijmegen) – Duivelsberg (10,1 km)

Je start bij het Valkhofpark en eindigt bij het Wylerbergmeer met daartussen grote hoogteverschillen. Sinds de Romeinen werden er rond Nijmegen dakpannen gebakken, een monument herinnert aan deze industrie. In het Filosofendal doet het landschap met steile weiden en diepe dalen buitenlands aan.

Bekijk de etappe
Afbeelding Berg en Dal

Nu verkrijgbaar: Wandelgids Romeinse Limespad

Help je mee?

Wandelnet werkt samen met zo’n duizend vrijwilligers door heel Nederland die de LAW’s markeren, onderhouden, beheren of zich inzetten voor belangenbehartiging. Mocht je het leuk vinden om extra stappen te zetten voor het behoud van dit soort routes, meld je dan aan als vrijwilliger bij Wandelnet!