Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Deze 6 Klompenpaden wil je niet missen

De kleinschaligheid, de rust en de onverharde paden over het boerenland worden geroemd door veel wandelaars. Heb jij al eens een Klompenpad gelopen en geniet jij hier dan ook zo van? Wij tippen er zes in Gelderland die jou je pas doen vertragen.

Dit zijn de mooiste Klompenpaden in Gelderland, onder andere over vlonderpaadjes
(Foto: ©Viola - Instagram @Wonderlijkwandelen)

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarische cultuurlandschap van Nederland, zoals landgoederen en boerenland met een historische waarde. Ze zijn vooral te vinden in Utrecht en Gelderland, op verrassende plekken die op andere manieren niet zo snel toegankelijk zijn. We hebben deze pareltjes te danken aan Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht.

Op Klompenpaden in Gelderland wandel je in een oer-Hollandse setting van boerenerven, akkers, slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen. Onderweg kom je altijd een hoop dieren tegen: weidevogels, schapen, koeien of langs je benen wegschietende hazen. Een Klompenpad loop je dan ook niet echt voor de prestatie, maar juist om je pas te vertragen en goed om je heen te kijken. Soms moet je even een hekje over of een slootje oversteken. Dat hoort er allemaal bij op een Klompenpad. Voor mensen in een rolstoel zijn deze wandelingen helaas niet te doen. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn zeker welkom, want het kan soms modderig en wat zwaarder zijn. Om je te inspireren tippen we je 6 Klompenpaden in de veelzijdige provincie Gelderland, die je écht een keer gelopen moet hebben.

6x de mooiste Klompenpaden in Gelderland: koeien achter een hek op een weiland in de ochtendzon
(Foto: © Shutterstock)
Kersenboom.
Kersenboom. (Foto: © Gerard Stolk, Flickr)

Klompenpad Gelderland: kersen op het Batouwepad in Lienden (16 km)

Oer-Hollands rivierenlandschap met uitgestrekte weilanden, dijken, oeverwallen en fruitboomgaarden. Op het Klompenpad Batouwepad in het Betuwse Lienden doorkruis je dit allemaal te voet. Je komt door de waterrijke Marspolder, een voormalig zandwinningsgebied waar je nu voor je uit kunt turen over een meer, zoekend naar watervogels. In de omgeving van Lienden en Ommeren zie je veel fruitteelt en eet je misschien wel de allerlekkerste kersen van het land. Op de route zie je nog een paar oude fruitboomgaarden met hoogstammen en struiken, een landschapsbeeld dat naar vroeger doet verlangen. De afstand kun je inkorten of uitbreiden naar 10, 12 of 16 kilometer.

Lees meer over de route

Klompenpad Gelderland: zeldzame blauwgraslanden op het Harsloërpad in Bennekom (13 km)

Dit Klompenpad is vernoemd naar het vroegere Kasteel Harslo, waarvan de grachten en delen van het oude poortgebouw nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. Er valt veel te ontdekken in het buitengebied van Bennekom en Wageningen: talloze beken, boerenwegen, polder, heel veel (weide)vogels en een rijke cultuurhistorie. Op de oorspronkelijke hooilanden in Bennekom, wandel je nu over zeldzame blauwgraslanden. Het gras heeft hier letterlijk een blauwige kleur door de zeldzame plantjes die hier leven, zoals de Blauwe knoop, Blauwe zegge, Spaanse ruiter en Klokjesgentiaan.

Lees meer over de route
Deze 6 Klompenpaden wil je niet missen Binnenveldse Hooilanden
Binnenveldse Hooilanden. (Foto: © Shutterstock)
Klompenpad Molenbeeksepad: Renkums Beekdal
Klompenpad Molenbeeksepad: Renkums Beekdal. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)

Sfeervol wandelen door beekdalen op het Molenbeeksepad in Wolfheze (17 km)

Bos, beekdalen met kabbelend water, heide, historische plekken en zelfs een stuk van een golfbaan… dat zijn de ingrediënten voor deze bijzonder sfeervolle wandeling. Je komt door vier prachtige natuurgebieden: Renkums Beekdal, Renkumse heide, Reijerskamp en de Wolfhezerheide. Ga voor de volledige 17 kilometer of snijd een stukje af en volg de markering voor 9 wandelkilometers. Het is misschien wel de mooiste route om het Renkumse Beekdal mee te ontdekken, met haar smalle paadjes door het soms heuvelachtige landschap. Uniek in Nederland: je steekt ook nog even wandelend de A50 over via een ecoduct, gelegen tussen twee heidegebieden.

Lees meer over de route

XL en veel afwisseling op het Nederrijnsepad in Heteren (27 km)

Op dit extra lange Klompenpad wandel je 27 kilometer door het open rivierlandschap van de Nederrijn tussen Lexkesveer en Driel, in de buitengebieden van gemeenten Overbetuwe, Renkum en Wageningen. Met name het noordelijke deel van de route is enorm afwisselend. Van weidse zichten bovenop de Wageningse Berg tot de bossen rondom Kasteel Doorwerth en het prachtige Landgoed Duno. Je steekt op dit pad twee keer de rivier over met een pontje. Het zuidelijke deel van de route loopt voornamelijk onderlangs de dijk door de uiterwaarden. Hier zijn veel vogels te spotten! Je kunt de route evt. inkorten tot 9, 17 of 19 kilometer.

Lees meer over de route
6x de mooiste Klompenpaden in Gelderland
Uiterwaarden Nederrijn. (Foto: © Mariska van de Vosse, Flickr)
6x de mooiste Klompenpaden in Gelderland
Op het Kopermolenpad. (Foto: © Viola - Instagram @Wonderlijkwandelen)

Klompenpad Gelderland: schilderachtige uitzichten op het Kopermolenpad in Wenum Wiesel (13 km)

De weilanden, landhuizen, boslaantjes en beekdalen op deze route zijn echt een schilderachtig plaatje. Verken het boerenlandschap van Wenum Wiesel nabij Apeldoorn, met haar vele opstapjes over hekken en smalle bruggetjes en stepping stones over beken. Dat het landschap schilderachtig is vond ook Koningin Wilhelmina. Zij liet meer dan duizend schilderijen, pastels, tekeningen en schetsen van eigen hand na, waaronder een schilderij van het uitzicht op de Wieselse Enk. Maak tijdens je wandeling ook zeker even een stop bij de Wenumse Watermolen, met een museum en theeschenkerij.

Lees meer over de route

Ontdek de dansende bomen bij Ermelo op het Speuldepad (16 km)

Dit Klompenpad is nét even iets anders. Het pad loopt minder langs boerenakkers en weilanden en je komt voornamelijk door bos en heide. Een mooi pad om de natuur in het buitengebied van Ermelo te ontdekken! Je doorkruist de drie buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld. Hierbij ga je over landgoederen, langs beken, heidevelden en zie je de mysterieuze ‘dansende bomen’ (bomen in allerlei kronkelende vormen). Zo loop je ook nog over Landgoed Staverden, ook wel de ‘witte pauwenburcht’ genoemd. Spot jij de bijzondere vogels? Ook leven er veel edelherten in dit gebied.

Lees meer over de route
Deze 6 Klompenpaden in Gelderland wil je niet missen Speulderbos
Speulderbos. (Foto: © Ouwesok, Flickr)

Nieuwe Klompenpaden

Klompenpaden winnen aan populariteit en gelukkig ook aan terrein. Er bestaan er al bijna 150! Er zijn recent weer een paar nieuwe Klompenpaden geopend, zoals het Dikke Torenpad (12 km) in Varik, het Eldensche Veldpad (15 km) in Arnhem-Zuid en (bijna) het ‘t Percksepad (12 km) in Park Lingezegen in Elst. In Park Lingezegen worden nog twee extra Klompenpaden ontwikkeld. Wij hopen natuurlijk op nog veel meer van deze mooie wandelpaden.

Lopen met een app

Met de Klompenpaden-app kun je routes downloaden naar je telefoon. De app is gratis beschikbaar voor iPhone en Android. Vergeet niet om de wandeling ook te delen op de Wandel.nl-app. Zo inspireer je al jouw wandelvrienden om ook eens een mooi Klompenpad te lopen.

En wat is jouw favoriet?

Wij zijn benieuwd welke Klompenpaden in Gelderland jij al hebt gelopen. Was er een Klompenpad dat er met kop en schouders bovenuit steekt? Waarom is dit je favoriet? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl o.v.v. ‘Klompenpaden die je niet wilt missen’.

Reactie van Dineke Bom:
"Klompenpaden zijn bij mij echt favoriet. Ik heb er al ruim 50 gelopen. Het allermooiste pad blijft voor mij het Dorenweertse pad, omdat het erg afwisselend is qua landschap en er onderweg veel te zien is. Het begint al bij het prachtige Kasteel Doorwerth. De uiterwaarden, het mooie bos met veel hoogteverschillen en het heuvellandschap rondom met de Engelse cottages in Heveadorp."

Deze 6 Klompenpaden in Gelderland wil je niet missen: Dorenweertse Pad Doorwerth
Dorenweertse Pad, Doorwerth. (Foto: © Lizanne Croonen)