Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Benedeneindsepad

Gebied / Regio
Willeskop
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Tijdens deze wandeling is het bijna onmogelijk om geen hazen te spotten die door het weiland rennen. Loop door de Lopikerwaard en Utrechtse waarden over het Benedeneindsepad en ontmoet allerlei dieren zoals vogels, hazen en schapen.

Startpunt
Naam
Pannenkoekenhuis Midden op ‘t Landt
Straat
Benedeneind Noordzijde 430a
Postcode
3405 CD
Plaats
Benschop
Klompenpad Benedeneindsepad: zwanen
(Foto: © Hans Dinkelberg, Flickr)

Natuurgebied Willeskop

Het grotendeels onverharde wandelpad loopt door het buitengebied van Benschop, Montfoort en Oudewater in het Groene Hart van de Lopikerwaard. Je doorkruist het water- en vogelrijke Natuurgebied Willeskop en ziet een bijzonder cultuurhistorisch agrarisch landschap. Neem zeker even de tijd om van het uitzicht te genieten op de lokale uitkijktoren. Je ziet en hoort overal eenden, ganzen, zwanen en andere gevleugelde vrienden. In de verte zie je de kerktorens van de omliggende dorpen.

Ook voor kids

Voor jong en oud is er op dit Klompenpad genoeg te ontdekken en te leren. Zowel over de grazers en de hazen onderweg, als over de weideplanten die je tegenkomt. Laat de drukte van alledag even helemaal achter je en maak een duik in een verborgen wereld van de natuur. Het Benedeneindsepad heeft een lengte van 9 kilometer, en speciaal voor de jonge wandelavonturiers is er ook een KIDS-route met educatieve spelelementen, over een afstand van 4,5 kilometer. Beide routes starten bij Pannenkoekenhuis Midden Op ’t Landt in Benschop. Houd er rekening mee dat een deel van de route door weilanden is afgesloten tijdens het broedseizoen. Je kunt dan starten bij opstappunt Boerderij de Haan.

de wetlands van Willeskop met gras, water en een blauwe lucht
Natuurgebied Willeskop. (Foto: © Ruben Holthuijsen, Flickr)
Klompenpad Benedeneindsepad: Haas
Haas. (Foto: © Martha de Jong-Lantink, Flickr)

Het water over

Zie je op sommige plekken planken over de slootjes? Die zijn er om hazen te helpen om het water snel over te steken. Hazen kunnen best zwemmen, maar dit werkt toch makkelijker. Op de route kom je ook op een punt waarop jij zelf het water moet oversteken. Dat doe je met een oud trekpontje uit de negentiende eeuw, dat je het gevoel geeft even terug in de tijd te gaan. In het broedseizoen kun je hier niet oversteken, want dan hebben de weidevogels rust en bescherming nodig. Zo kan bijvoorbeeld de grutto rustig op haar eieren zitten.

Bosmanmolentje

Dit type poldermolen kom je tegen op de route. Hij pompt van oudsher op windkracht water weg uit de natte veengronden, en als het droog is kunnen ze juist de toestroom van water reguleren. Hij werkte volautomatisch ten opzichte van het lokale waterpeil. Leuk om even bij stil te staan als je ‘m tegenkomt.

Meer informatie

  • De routekaart van het Benedeneindsepad (9 km) kun je hier downloaden. De folder van de KIDS-route (4,5 km) vind je hier.

  • Volg de markering van blauwe klompjes. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd.

  • Horecatip: bij de start of het einde van je wandeling kun je goed terecht bij het Pannenkoekenhuis Midden Op ’t Landt op Benedeneind Noordzijde 430a in Benschop.

  • Let op: bij hevige regen kunnen delen van het Benedeneindsepad en de KIDS-route onder water komen te staan. Draag altijd waterdicht schoeisel als je deze route loopt en check van tevoren de weersvoorspellingen.

  • Let op: deze route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen, want het pad is grotendeels onverhard en soms lastig begaanbaar.

  • Honden zijn op deze route niet welkom; ze kunnen andere (wilde) dieren opjagen. Bovendien is er kans dat je hond Neospora oploopt in dit gebied. Kies een ander pad als je met je trouwe viervoeter wilt wandelen.

  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Lees meer over het Benedeneindsepad

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.