Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Molenbeeksepad

Gebied / Regio
Wolfheze
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
17km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Misschien wel de mooiste route om het Renkums Beekdal mee te ontdekken is het Klompenpad Molenbeeksepad van 9 of 17 kilometer. Je wandelt door het prachtige buitengebied van Wolfheze, Heelsum en Renkum.

Startpunt
Naam
Station Wolfeze
Straat
Johannahoeveweg
Postcode
6874 CD
Plaats
Wolfheze
Klompenpad Molenbeeksepad: Renkums Beekdal.
Klompenpad Molenbeeksepad: Renkums Beekdal. (Foto: © Esther Westerveld, Flickr)

Bos, beekdalen met kabbelend water, heide, historische plekken en zelfs een stuk van een golfbaan… deze route heeft alle ingrediënten voor een sfeervolle wandeling. Je komt namelijk door vier prachtige natuurgebieden: Renkums Beekdal, Renkumse heide, Reijerskamp en de Wolfhezerheide. Ga voor de volledige 17 kilometer of snijd een stukje af en volg de markering voor 9 wandelkilometers. De route is goed bereikbaar met het openbaar vervoer want je maakt een rondwandeling vanaf NS-station Wolfheze.

Renkums Beekdal

In de laatste twee IJstijden vormden zich de beekdalen in deze streek, o.a. via het smeltwater van gletsjers. Na 1500 werd slim gebruik gemaakt van het water met vele watermolens voor papier, olie en graan. Je ziet in Renkum en Heelsum nog veel beken en ‘sprengkoppen’, oftewel belangrijke uitgegraven waterbronnen. Vooral het beekdal bij Landgoed Quadenoord is een belevenis. Middenin het bos kun je hier ook nog een beeldentuin bekijken. Het Renkums Beekdal is zeer charmant dankzij de smalle paadjes door het soms heuvelachtige landschap.

Klompenpad Molenbeeksepad: Renkums Beekdal
Klompenpad Molenbeeksepad: Renkums Beekdal. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)
Wolfhezer heide, waaraan de ecoduct ligt.
Wolfhezer heide, waaraan de ecoduct ligt. (Foto: © Pieter Edelman, Flickr)

Ecoduct A50

Tijdens je wandeling steek je de snelweg A50 over met een ecoduct. Deze oversteek is in 2011 aangelegd om twee heidegebieden met elkaar te verbinden, en is zowel voor beschermde reptielen en andere dieren een uitkomst, alsmede voor wandelaars. En dat laatste is uniek, want ecoducten met wandelvoorziening bestonden nog niet eerder in Nederland. Via een kijkgat kun je zien welke dieren de oversteek met je mee maken.

Meer informatie

  • Je kunt de routekaart downloaden op Klompenpaden.nl.

  • De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes.

  • Loop dit Klompenpad op stevige, waterdichte wandelschoenen en houd rekening met natte weersomstandigheden, want dat kan van invloed zijn op de paden.

  • De route is niet geschikt is voor kinderwagens en rolstoelen.
  • Het pad is niet toegankelijk voor honden. Het loopt deels over particulier terrein waar vee loopt. Het is belangrijk om deze dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen. Daarom kun je met een hond beter een ander pad kiezen.

  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Lees meer over het Molenbeeksepad

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.