Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Batouwepad

Gebied / Regio
Betuwe
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
16km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

In de omgeving van het Betuwse dorp Lienden kun je genieten van het oer-Hollandse rivierenlandschap met uitgestrekte weilanden, dijken, oeverwallen en fruitboomgaarden. Wandel het Klompenpad Batouwepad en ontdek het groene landschap!

Startpunt
Naam
Parkeerplaats centrum Lienden
Straat
Verbrughweg
Postcode
4033 GS Lienden
Plaats
Lienden
Schittering in rietlanden van Lienden.
Lienden. (Foto: © Apalca, Flickr)

Op deze wandelroute doorkruis je te voet de waterrijke Marspolder, een voormalig zandwinningsgebied waar je nu voor je uit kunt turen over een meer, zoekend naar watervogels. Er wordt gezegd dat de kersen in deze polder tot de beste van Nederland behoren. Sowieso zie je in de omgeving van Lienden en Ommeren veel fruitteelt. Op de route zie je nog een paar oude fruitboomgaarden met hoogstammen en struiken, een landschapsbeeld dat naar vroeger doet verlangen.

Molen De Marsch in Lienden.
Molen De Marsch in Lienden. (Foto: © Ben Paul, Flickr)

Molens en boerderijen

En je komt bijvoorbeeld langs de oude molen De Marsch uit 1885. Mocht je na je wandeling nog zin hebben om een andere mooie molen te bekijken, ga dan nog even Lienden in voor de Molen De Zwaan uit 1644. Op het Batouwepad kom je ook langs oude Betuwse boerderijen zoals ’t Hooge Huys, een prachtig gerestaureerde hallenhuisboerderij met gedeeltelijk een rieten dak.

Streekmuseum Baron van Brakell

Hoewel je het Batouwepad kunt starten in het centrum van Lienden, is er ook een opstappunt bij het Streekmuseum Baron van Brakell. Hier kom je meer te weten over de lokale geschiedenis, met vondsten uit de Romeinse tijd. In het gebouw vind je ook het Heemkundig Museum over de oude ambachten en leefstijl in de streek, en het Boerenwagenmuseum. Een leuke tussenstop op je wandeldag! Achter het streekmuseum vind je een park van het voormalige landhuis Den Eng. Dit park is meer dan 100 jaar oud en bevat mooie kronkelpaadjes en bijzondere bomen.

Kersenboom.
Kersenboom. (Foto: © Gerard Stolk, Flickr)

Horecatip: Natuurlijk Gruun in Ommeren

Landwinkel en Appelcafé Natuurlijk Gruun in Ommeren is een tip voor je lunchpauze of koffiestop. Het ligt midden in de boomgaarden en hier proef je letterlijk en figuurlijk de seizoenen met groene en fruit uit de streek. Ook een mooie plek voor een borrel, receptie of high tea!

Meer informatie

  • Je kunt de plattegrond van de route hier downloaden of bekijk de kaart op Routeyou.com.

  • De afstand kun je inkorten of uitbreiden naar 10, 12 of 16 kilometer. Je ziet deze opties onderweg vanzelf aan de markering, en je vindt aanwijzingen op de kaart.

  • De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes.
  • Houd er rekening mee dat het Batouwepad in natte periodes van het jaar modderig kan zijn. Het is daarom aan te raden om stevige schoenen of laarzen te dragen tijdens de wandeling. Zo blijven je voeten droog en kun je optimaal genieten van de natuur.
  • Houd er rekening mee dat tijdens of na een (voorjaars- of herfst)storm loshangende takken uit de bomen kunnen vallen, dus wees voorzichtig. In het seizoen moet je alert zijn op teken en eikenprocessierupsen.

  • Tot slot is het belangrijk om te weten dat het Batouwepad niet toegankelijk is voor honden. Als je van plan bent om met je trouwe viervoeter te wandelen, moet je helaas een ander pad kiezen.

  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Lees meer over het Batouwepad

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.