Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Tuylermarkerpad

Gebied / Regio
Terwolde
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
11km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De IJssel baant zich majestueus een weg door het landschap. Haar oevers getooid met kleurrijke bloemen, de paden begroeid met weelderig gras. Op het Klompenpad Tuylermarkerpad verken je het oer-Hollandse rivierenlandschap, ver weg van de drukte van alledag. En dat alles dichtbij de Hanzestad Deventer.

Startpunt
Naam
Cosmas en Damianuskerk
Straat
Molenweg 2
Postcode
7396 AB
Plaats
Terwolde
Wandelroute Klompenpad Tuylermarkerpad
Uitzicht Klompenpad Tuylermarkerpad. (Foto: © Deventerwandelinge)

Deze route is gelopen door Inge van @Deventerwandelinge

Het Tuylermarkerpad is een Klompenpad van 11 kilometer in de buurt van Deventer. Het brengt je over het buitengebied van Terwolde en door het gebied van het IJssellandschap. Een wandeling met veel afwisseling, typische Klompenpad-paadjes en de grillige uiterwaarden van de IJssel. Inge geeft je een aantal tips voor jouw wandeling over het Tuylermarkerpad.

Wandelroute Klompenpad Tuylermarkerpad
Kledingadvies Klompenpad Tuylermarkerpad. (Foto: © Deventerwandelinge)

Lange broek aan

Heeft het geregend of loop je vroeg in de ochtend wanneer er nog dauw op het gras zit: draag dan waterdichte schoenen. Het merendeel van de wandeling loop je namelijk over onverharde paden en van wandelen met natte voeten wordt niemand blij. Loop je ook de uitbreiding die helemaal onderaan dit artikel te lezen is? Draag dan een lange broek. In dit gebied staan veel brandnetels en ze allemaal ontwijken wordt lastig.

Watertappunt, een pauzemoment

Door de landerijen loop je van de Meermuidenseweg naar de Melkleenweg. Onderweg kom je langs karren met kunstwerken en een erg mooi rustpunt waar je kunt zitten, schuilen tegen de regen en/of je waterfles bijvullen.

Bramen plukken

Langs het Klompenpad Tuylermarkerpad kom je op verschillende plekken bramen tegen. Per gebied gelden andere regels over het plukken. Let dus op dat je dit niet op privéterrein of in een beschermd natuurgebied doet. Op sommige plekken kunnen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en pluk niet laag bij de grond. Het kan zijn dat er vossen of honden over heen hebben geplast. Maar als het mag en kan, dan is een handje bramen natuurlijk heerlijk!

Wandelroute Klompenpad Tuylermarkerpad
Bramen plukken Klompenpad Tuylermarkerpad. (Foto: © Deventerwandelinge)
Wandelroute Klompenpad Tuylermarkerpad
Uiterwaarden Klompenpad Tuylermarkerpad. (Foto: © Deventerwandelinge)

Door de uiterwaarden

Loop het Tuylermarkerpad bij een normale of lage stand van de IJssel. Bij een hoge stand van de IJssel is het niet mogelijk om het deel door de uiterwaarden te lopen. Het alternatief gaat dan over de dijk, maar dit maakt de route wel minder leuk. Tip: wacht tot een lagere IJsselstand, want via de uiterwaarden loop je toch wel de mooiste route.

Uitbreiding Klompenpad

Breid het Klompenpad Tuylermarkerpad 2 kilometer uit en neem het mooiste stukje van de uiterwaarden, de Ossenwaard, mee in je wandeling. Dit is een natuurontwikkelingsgebied met de mooiste wandelpaden. Mogelijk zie je hier roodbonte koeien of beversporen.

De uitbreiding door de Ossenwaard is alleen mogelijk bij een NAP onder de 3 meter, omdat anders de uiterwaarden van Tuylermarkerpad onder water staat. Hieronder vind je de routebeschrijving.

Routebeschrijving

Aan het einde van de uiterwaarden ga je met een opstap over prikkeldraad. De route van het Klompenpad Tuylermarkerpad gaat naar rechts, richting het Tolhuis op de dijk. Ga niet naar rechts maar loop rechtdoor.

Loop tussen de bomen door en volg het pad over de drie bruggetjes. Loop rechtdoor tot je bij de spoorbrug komt, ga voor de spoorbrug naar recht de weg over en vervolg je weg tussen het spoor en het Stadsland. Neem de eerste weg rechts tussen de standslanden door en ga aan het einde van de pad weer rechts. Waar het pad overgaat in de weg, kan je links van de weg blijven lopen tot aan het Tolhuis. Vanaf hier zit je weer op de route van het Klompenpad.

Wandelroute Klompenpad Tuylermarkerpad
Bruggetjes uiterwaarden Klompenpad Tuylermarkerpad. (Foto: © Deventerwandelinge)

Klompenpad Tuylermarkerpad: een heerlijke wandelroute

Eindconclusie: staat de IJssel niet te hoog? Trek dan je waterdichte schoenen en lange broek aan en wandel het Tuylermarkerpad met de bovenstaande uitbreiding. Een heerlijke afwisselende wandeling door de natuur.

Praktische informatie

  • Volg de lichtblauwe klompen in het veld, de route is in twee richtingen aangegeven

  • Ga je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij Bushalte Molenweg in Terwolde

  • Vanaf station Deventer is het startpunt 10 minuten fietsen. Je startpunt wijzigt als je met de fiets komt. Dat is dan Bandijk 1, Terwolde (voormalig tolhuis)

  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Meer informatie over de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.