Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Doesburgermolenpad

Gebied / Regio
Ede
Karakteristiek
Natuur
Afstand
8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

In het noorden van Ede kun je te voet het prachtige buitengebied van de Doesburgerbuurt ontdekken. Dit pad voert je langs boerenland, een oude wildwal, de Doesburger eng, voormalige heide en historische locaties in de buurt. Een zeer afwisselende route van 8 kilometer!

Startpunt
Naam
Huis Kernhem
Straat
Kernhemseweg 7
Postcode
6718 ZB
Plaats
Ede
de Doesburgermolen van de zijkant
Doesburgermolen. (Foto: © Joost J. Bakker IJmuiden, Flickr)

De combinatie van natuurlandschap én historische plekken maakt dit een wandeling die je niet wilt missen. Loop door de geschiedenis van de Doesburgerbuurt en geniet van de rust in het boerenland. Snuif de frisse lucht op en ontspan in een autoluwe omgeving.

Doesburgermolen

Tijdens je wandeling kun je een bezoek brengen aan een van de oudste korenmolens in ons land, de Doesburgermolen van de gemeente Ede. De oude molen stond er waarschijnlijk al in de jaren 1400 of 1500,  en de huidige molen stamt ergens uit de jaren 1600. Het oudste deel van de molen is een ‘standerd’ gemaakt van een boom. De jaarringen van deze boom zijn onderzocht en lijken gedateerd uit ca. 1620. De molen is niet meer in bedrijf, maar op dinsdagen en zaterdagen kun je nog wel eens de wieken zien draaien. Dat betekent dat de molenaar aanwezig is voor bezoek.

de Doesburgermolen van de voorkant met grasveld en blauwe lucht.
Doesburgermolen. (Foto: © Marianne Swienink Havard, Flickr)
een grote groene boom op een weiland met houten paaltjes en op de achtergrond boerderijen.
In de Doesburgerbuurt. (Foto: © Corry Kruijzen, Flickr)

Doesburger Eng

De historische akkergronden waar je doorheen wandelt, worden engen genoemd. De Doesburger Eng, tussen Ede en Lunteren, valt hier en daar nog op door de typische opbollingen in het landschap, ontstaan door eeuwenlange heideplaggencultuur en bemesting waardoor de grond steeds hoger kwam te liggen. In dit agrarische landschap vind je veel sporen uit het verleden terug. Cultuurhistorisch erfgoed om te koesteren!

Landwinkel ’t Doesburger Erf

In Landwinkel Doesburgererf kun je eerlijke boerderij- en streekproducten shoppen zoals eieren, jam, sappen, kaas, zuivel, streekbier, noem maar op. De winkel is sfeervol ingericht en je kunt er ook terecht voor cadeautjes. Hier zijn de producten echt vers, duurzaam en kwalitatief, rechtstreeks van het land.

Meer informatie

  • De route van 8 kilometer is eventueel te verkorten tot 5 kilometer. Het wordt vanzelf aangegeven in de markering en op de kaart.

  • Je kunt de routekaart hier downloaden.

  • Volg de markering van roodbruine klompjes. De route is in beide richtingen gemarkeerd en te wandelen.

  • Doesburgermolenpad is niet geschikt is voor kinderwagens en rolstoelen. Daarnaast is het ook niet toegestaan om dit pad te bewandelen met een hond. Als je van plan bent om met je trouwe viervoeter te wandelen, zul je op zoek moeten gaan naar een ander pad waar honden wel zijn toegestaan.

  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Lees meer over het Doesburgermolenpad

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.