Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Harsloërpad

Gebied / Regio
Bennekom
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
13km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Talloze beken, boerenwegen, de polder en een rijke cultuurhistorie: in het buitengebied van Bennekom en Wageningen valt genoeg te ontdekken. Op het Klompenpad Harsloërpad wandel je langs wateren en weilanden door authentieke buurtschappen.

Startpunt
Naam
Uitkijktoren Binnenveldse Hooilanden
Straat
Werftweg 6721
Postcode
6733 GE
Plaats
Bennekom
Binnenveldse Hooilanden.
Binnenveldse Hooilanden. (Foto: © Shutterstock)

Allereerst is het goed om te weten dat je bij het startpunt van deze wandelroute niet heel veel parkeermogelijkheden hebt. Met een beetje geluk kun je in de berm parkeren, maar een betere optie is de uitkijktoren van Staatsbosbeheer aan de Werftweg bij de brug over De Grift. Verder goed om te weten dat op sommige delen van dit Klompenpad beschermde weidevogels broeden. Er wordt daarom verzocht om langs de randen van de weilanden te lopen.

Kasteel Harslo

Dit Klompenpad is vernoemd naar het vroegere Kasteel Harslo. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw, is in de 19e eeuw afgebroken, maar de grachten en delen van het oude poortgebouw zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

De Lieskamp

Je komt door het landgoed De Lieskamp tijdens je wandeling. De graslanden en weides zijn hier oorspronkelijk behoorlijk nat. Hier groeide veel lisdodde (lies) en daar komt de naam van de oude boerderij De Lieskamp vandaan, die je onderweg tegenkomt!

Lisdodde
Lisdodde. (Foto: © Jam Willem Doormembal, Flickr)
Tureluur
Tureluur. (Foto: © Frans Schouwenburg, Flickr)

Neem je verrekijker mee

Grutto’s, steenuilen, scholeksters, kieviten, wulpen en tureluurs… in de omgeving van het Binnenveld zie je heel veel (weide)vogels, dus neem je verrekijker mee!

Blauwgraslanden: een zeldzaamheid

Op de oorspronkelijke hooilanden in Bennekom, wandel je nu over zeldzame blauwgraslanden. Het gras heeft hier letterlijk een blauwige kleur door de zeldzame plantjes die hier leven, zoals de Blauwe knoop, Blauwe zegge, Spaanse ruiter en Klokjesgentiaan. In de 20e eeuw is het met deze blauwgraslanden in rap tempo achteruit gegaan, tot er nog maar 1% van over was. Er wordt door Staatsbosbeheer dan ook goed gezorgd voor dit bijzondere stukje natuur.

een close-up van een paarsblauw bloempje in het gras
Blauwe knoop. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)

Kazemat

Een oude kanonkazemat staat imposant in de weilanden. Dit bonkige gevaarte maakte deel uit van de Duitse Panzer Stelling die van Wageningen naar Nijkerk liep. In eerste instantie in functie van de Grebbelinie en later als verdedigingswerk in de Tweede Wereldoorlog tijdens Duitse bezetting.

Meer informatie

  • Deze route van 13 kilometer is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes.

  • Je vindt de routekaart op Klompenpaden.nl.

  • Deze route is niet aan te bevelen voor mensen die een kinderwagen of rolstoel gebruiken. Daarnaast is het niet toegestaan om met een hond op het Benedeneindsepad te wandelen. Als je van plan bent om met je hond te wandelen, dien je dus een ander wandelpad te kiezen.

  • Let op: op de verbindingsroute tussen het Harsloërpad en het Wageningse Engpad maak je een oversteek op de Mansholtlaan/Dr. W. Dreeslaan. Deze oversteek is gevaarlijk omdat er geen voetgangersverkeerslicht aanwezig is.

  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Lees meer over het Harsloërpad

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.