Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op weg naar de Via Gladiola 2024: tips van een wandeltrainer en ervaringsdeskundige

De 4Daagse Nijmegen is bij uitstek een wandelevenement dat je niet zomaar loopt. Deze wandeltocht vergt een goede voorbereiding. Om een inkijkje te krijgen in de voorbereiding volgt Wandel.nl Jeff Bosman die van zijn 4Daagse ook een sponsorloop voor KWF maakt. Hij deelt zijn ervaringen, avonturen en tips en tricks.

Jeff bosman
Op Weg Naar Via Gladiola Jeff Bosman Ochtendwandeling
Zonsopgang tijdens een vroege trainingsdag (Foto: © Jeff Bosman)

Nog 5 weken tot de 4Daagse

Het is halverwege juni en de 4Daagse begint nu toch echt in zicht te komen. Met alweer honderden trainingskilometers in de benen en weekendtrainingen waarin ik al twee dagen achter elkaar 40 kilometer loop, begint het vertrouwen te groeien. Daarnaast heb ik mijn streefbedrag van €1.000,- voor KWF behaald. Dat betekent natuurlijk niet dat ik ga stoppen; dat streefbedrag verhoog ik nu naar €1.500,-.

Op Weg Naar De Via Gladiola Arnhem Jeff Bosman
Uitzicht op Arnhem (Foto: © Jeff Bosman)

Helaas zit het niet allemaal mee; nu de afstanden langer zijn, beginnen ook de pijntjes te komen. Zo krijg ik tijdens het lopen last van mijn achillespees en voelt mijn lies niet prettig aan het einde van de dag. Tijdens een van mijn trainingsweekenden moest ik op wandeldag twee zelfs al bij 18 kilometer afhaken door de pijn in mijn achillespees. Nu wil ik de 4Daagse het liefst lachend uitlopen, dus besloot ik om wandeltrainer Mette om raad te vragen.

Tips van wandeltrainer Mette

Mette vertelde me dat de pijn waarschijnlijk te maken heeft met mijn pasfrequentie en de grootte van mijn passen. "Veel mensen die hun wandelsnelheid willen vergroten, gaan grotere passen nemen. Dit zorgt ervoor dat het lichaamszwaartepunt achter het standbeen, oftewel het voorste been, komt te liggen. Je remt jezelf dan af omdat de hiel als eerste de grond raakt en het been nagenoeg gestrekt is. Hierdoor moet je jezelf als het ware over het voorste been heen trekken voordat je kunt afzetten met je achterste been. Dit verspilt veel kracht en energie. Bovendien dreunt de pas met een gestrekt been door in je hele lichaam, doordat de hiel en de knie geen dempende werking hebben. Dit kan die pijn in je achillespees en lies tot gevolg hebben."

De oplossing? Mijn stappen verkleinen en mijn pasfrequentie verhogen. Zo loop ik efficiënter en met minder kans op blessures.

Wandeltechniek De 5 Meest Gemaakte Fouten En Hoe Je Het Goed Doet: Grote wandelpas
Verhoog je pasfrequentie als je sneller wil lopen. (Foto: © Mette van der Ven)

Tips van ervaringsdeskundige Simone

Naast de waardevolle tips van Mette, ben ik ook op zoek gegaan naar tips van echte ervaringsdeskundigen. Want qua training voel ik mij al goed voorbereid, maar de praktische zaken rondom de wandeltocht zijn ook belangrijk. Simone heeft vijf keer meegelopen en gaf mij de volgende ervaringstips:

  1. To Go Mug: Vorig jaar nam Simone voor het eerst een to go mug mee. “Ideaal voor als je koffie onderweg wilt maar niet te lang pauze wilt nemen om het op te drinken. Met die to go mug kun je doorwandelen en genieten van een lekker bakkie.”
  2. Toiletgeld: “Als je niet van dixies houdt (zoals ik), zorg dan dat je genoeg kleingeld hebt om gebruik te maken van toiletten bij mensen thuis of in een café die daar een kleine bijdrage voor vragen. Gebruik de wachttijd effectief voor wat rekken en strekken, eten en drinken. Dit is ook handig tijdens de trainingen.”
  3. Elke dag massage: Simone heeft de afgelopen twee jaar een strippenkaart voor massage na afloop van elke wandeldag aangeschaft: “Het is heerlijk om na een dag wandelen de benen, onderrug etc. te laten masseren, net waar je behoefte aan hebt. Hierdoor sta je de volgende ochtend fris aan de start.” Dit advies heb ik meteen opgevolgd door een pluspakket af te nemen voor de KWbN-rustpost. Daar kan ik elke dag o.a. gebruikmaken van massage.
Jeff Wandelen tegen kanker
Jeff wandelt tegen kanker (Foto: © KWF)

Steeds meer mensen leven met kanker

Ik loop deze 4Daagse Nijmegen niet alleen om mezelf sportief uit te dagen. Ik doe dit ook om geld op te halen voor mijn moeders beste vriendin. Zij heeft namelijk begin dit jaar slecht nieuws ontvangen, de diagnose kanker. En zij is niet alleen, steeds meer mensen leven met kanker, maar liefst 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt de diagnose. Hoe doe je dat? Als je jong bent of juist wat ouder? Als je niet meer beter wordt? Op de website van KWF staan een heleboel mooie artikelen die patiënten, maar ook de mensen in hun omgeving helpen hiermee om te gaan. Neem vooral even een kijkje, het heeft mij heel erg geholpen om het gesprek aan te gaan.

Ga naar kwf.nl

Kom ook in actie

Ik roep je graag op om ook in actie te komen voor KWF. Dit kun je heel simpel doen door een donatie te doen op mijn actiepagina. Maar liever roep ik je op om ook van jouw wandeling een sponsorwandeling te maken. Je hoeft echt geen buitengewone prestatie te leveren om impact te maken. Op de website van KWF vind je een heleboel aangesloten wandelevenementen. Haal je minimaal €500 op voor de deadline, dan ontvang je van KWF het startbewijs gratis. Daarnaast ontvang je het ‘Wandel tegen kanker-shirt’.

Kom ook in actie
KWF Wandel Tegen Kanker EF R7949

Nog even dit

Op Wandel.nl staan meerdere artikelen die je kunnen helpen in de voorbereiding op jouw 4Daagse. Lees hier bijvoorbeeld hoe je je wandeltempo kunt verhogen. En op deze pagina lees je alles over het nut van een trainingsschema. Heb jij nog meer tips voor Jeff? Deel ze via redactie@wandel.nl o.v.v. ‘Op weg naar de Via Gladiola 2024’.