Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op weg naar de Via Gladiola: door weer en wind

De 4Daagse Nijmegen is bij uitstek een wandelevenement dat je niet zomaar loopt. Deze wandeltocht vergt een goede voorbereiding. Om een inkijkje te krijgen in de voorbereiding volgt Wandel.nl Jeff Bosman die van zijn 4Daagse ook een sponsorloop voor KWF maakt. Hij deelt de komende maanden zijn ervaringen, avonturen en tips en tricks.

Jeff bosman
Header Op Weg Naar De Via Gladiola Door Weer En Wind

Door weer en wind

April is doorgaans een van de droogste maanden van het jaar, maar in 2024 was dat anders: het regende onophoudelijk. Met dat grauwe en natte weer is de motivatie om eropuit te trekken soms ver te zoeken, maar training is essentieel. Ook tijdens de 4Daagse van Nijmegen kan het nat zijn. Dus, hup, de deur uit en ervaren hoe het is om 40 kilometer in de regen te lopen.

Juiste uitrusting onmisbaar

Al kijkend door het raam hoor ik de woorden van m’n vrienden uit Noorwegen nog door mijn hoofd galmen: ‘er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding’. Een gezegde dat ik maar al te goed heb geleerd op mijn vele bergtochten daar. Iets te ambitieus stapte ik naar buiten in m’n oude joggingbroek en decathlon regenjackie. Terwijl de jas goed zijn werk deed, was de katoenen broek verschrikkelijk. De stof zoog alle regen op en hield het vast, wat de broek zwaar en stroef maakte.

Maar toen schoot het mij te binnen, die goede kleding die zo goed van pas kwam in Noorwegen, die ligt natuurlijk nog netjes in de kast van mijn oude kamer. Gelukkig was ik in de buurt van mijn ouderlijk huis, en daar lag het inderdaad nog netjes op een stapeltje, mijn mooie Bergans wandelbroek en wollen base lagen.

Na een snelle omkleedsessie en een kop koffie, vertrok ik voor mijn laatste 20 kilometer. De nieuwe broek stootte bijna alle regen af, wat veel comfortabeler was. Extra tip: Neem altijd een droog paar sokken mee!

Jeff Bosman, training 4Daagse Nijmegen
Konikpaarden langs de route, training 4Daagse Jeff Bosman
Konikpaarden in de Ooijpolder (Foto: © Jeff Bosman)

Goed smeren

Een paar weekenden later kon het contrast niet groter zijn. De zon scheen volop en tegen de middag liep de temperatuur op tot boven de 25 graden. De ochtenden zijn heerlijk met dit weer, maar ook verraderlijk. De zon is al vroeg fel en met de lagere temperaturen vergeet je snel te smeren. Naast de juiste wandelkleding is een tube zonnebrand onmisbaar in mijn rugzak.

Laagjes, laagjes, laagjes

Een andere tip die mij van de frisse ochtend tot de zomerse middag heeft geholpen, zijn laagjes! Ik droeg meerdere lagen kleding, zodat ik bij oplopende temperaturen gemakkelijk een paar laagjes uit kon trekken. Maar ook de oh zo sexy afritsbroek is een zeer welkome toevoeging aan mij garderobe. Dit zorgde ervoor dat ik de hele dag door comfortabel kon blijven wandelen. Ook die laatste kilometers die ik toch wel in mijn benen begon te voelen door de drukkende temperaturen.

Vlonderpad, training 4Daagse Nijmegen
Vlonderpad Broekbos nabij de Lentse Plas (Foto: © Jeff Bosman)

Help jij mee?

Zoals je in mijn vorige blog kon lezen, doe ik mee met de actie #Wandelen tegen kanker van KWF. Ik kan je vragen om mij te steunen via mijn actiepagina, maar liever roep ik je op om zelf van je wandeling een sponsorwandeling te maken. Het is eenvoudig om een actiepagina aan te maken bij KWF, waarmee je online sponsorgeld kunt ophalen met elke stap die je zet. Deel de pagina via WhatsApp-berichtjes met vrienden en familie.

Kom ook in actie