Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op weg naar de Via Gladiola 2024: Jeff start met trainen

De 4Daagse Nijmegen is bij uitstek een wandelevenement dat je niet zomaar loopt. Deze wandeltocht vergt een goede voorbereiding. Om een inkijkje te krijgen in de voorbereiding volgt Wandel.nl Jeff Bosman die van zijn 4Daagse ook een sponsorloop voor KWF maakt. Hij deelt de komende maanden zijn ervaringen, avonturen en tips en tricks.

Jeff Bosman - Op weg naar de Via Gladiola
Foto: © Jeff Bosman

Even voorstellen

Jeff Bosman woont inmiddels bijna 3 jaar in Nijmegen. “Vanaf het balkon van ons appartement kijk ik uit op de St. Annastraat, ook wel bekend als de Via Gladiola. Ik ben altijd al fan geweest van de 4Daagse Nijmegen, maar nu ik deze tocht al een paar jaar van dichtbij meemaak, begint het toch te kriebelen. Ik kon het niet weerstaan om mij dit jaar in te schrijven, dus ik ben heel blij dat ik een van de gelukkigen ben die een startbewijs heeft weten te bemachtigen.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vorig jaar steunde Jeff twee vrienden die de uitdaging van de 4Daagse Nijmegen aangingen. Hij heeft toen van dichtbij gezien dat een goede voorbereiding noodzakelijk is. “In 2023 liepen twee vrienden van mij mee, maar zij zijn uiteindelijk niet aan de derde wandeldag begonnen. Ze dachten dat ze wel even de 50 kilometer konden lopen met weinig voorbereiding. Maar een goede conditie betekent niet meteen een goede wandelconditie. Zij moesten vanwege heftige blaren en pijnlijke scheenbeenklachten uiteindelijk opgeven. Dit maakt mij extra gemotiveerd om mezelf wel optimaal voor te bereiden.”

Op weg naar de Via Gladiola - Jeff Bosman
Wandelen op de Sallandse Heuvelrug (Foto: © Jeff Bosman)
Kerk Homoet
Kerk Homoet (Foto: © Jeff Bosman)

Combineren

Inmiddels is Jeff al zo’n twee maanden bezig met trainen. De kilometers die hij wandelt lopen al flink op. In het weekend loopt hij al 25 kilometer en doordeweeks  dagelijks zo’n 5 a 10 kilometer. Dat kost best wat tijd. Maar hier heeft hij wel een goede tip voor. “Om naast mijn werk en het trainen nog wat tijd voor mijn sociale leven over te houden, combineer ik het wandelen graag. Zo nodig ik vrienden uit om mee te lopen en combineer ik afspraken met wandelen. Laatst ben ik bijvoorbeeld van Arnhem naar Veenendaal gelopen voor een bezoekje aan mijn kapper. Met een nieuw kapsel en de kilometers in de benen stapte ik helemaal fris het weekend in.”

Wandelen tegen kanker

Als extra stok achter de deur heeft Jeff besloten om van zijn 4Daagse een sponsorloop te maken. Hij doet mee met de actie #Wandelen tegen kanker van KWF. Met deze actie hoopt hij een ontzettend mooi bedrag op te halen voor kankeronderzoek. Geld dat hard nodig is, want maar liefst 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt de diagnose kanker. “dit doe ik vooral voor mijn moeders allerbeste vriendin. Zij heeft namelijk begin dit jaar het slechte nieuws ontvangen. Daarom roep ik iedereen op om te doneren aan KWF of om mij de steunen via mijn actiepagina op de website van KWF. Namens mij, KWF en bovenal; mijn moeders beste maatje, bedankt!”

Nog even dit

Op Wandel.nl staan meerdere artikelen die je kunnen helpen in de voorbereiding op jouw 4Daagse. Lees hier bijvoorbeeld hoe je je wandeltempo kunt verhogen. En op deze pagina lees je alles over het nut van een trainingsschema. Heb jij nog meer tips voor Jeff? Deel ze via redactie@wandel.nl o.v.v. ‘Op weg naar de Via Gladiola 2024’.