Wandelroutes in Gelderland: 5 tips

Gelderland buiten de beroemde paden

Wie denkt dat wandelen in Gelderland het mooiste kan op de Veluwe of in de Achterhoek heeft het een beetje mis. Er zijn veel meer mogelijkheden. Lees de tips van Wandel.nl.

Wie denkt dat wandelen in Gelderland het mooiste kan op de Veluwe of in de Achterhoek heeft het een beetje mis. De Betuwe, het Land van Maas en Waal, de Gelderse Vallei, Berg en Dal, de Ooijpolder, de Millingerwaard, het Renkumse Beekdal - allemaal schitterende wandelgebieden waar je kunt kiezen uit vennen, bossen, hei, heuvels en uiterwaarden vol wildernis. Op een van de routes een kasteel met orangerie waar de broodjes dik belegd zijn en een oeroude robinia nog steeds stoer overeind staat.

> Lees ook: Wandelroutes op de Veluwe
> Lees ook: Wandelroutes in de Achterhoek

Tip 1: Rivierenland

Met dank aan de dijken

Flipje Tiel is natuurlijk de bekendste Nederlander die er in Rivierenland rondwandelt. Of beter, in de Betuwe, één van de drie regio's die het Rivierenland vormen. De andere regio's zijn de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Rivierenland heeft dijken, uiterwaarden en boomgaarden vol bloesem of fruit. Vooral appels, peren en kersen doen het prima op de vruchtbare kleibodem. Mooie plaatsen in het gebied zijn Buren, Culemborg, Geldermalsen en Zaltbommel. In 1995 moesten 250.000 bewoners vanwege overstromingsgevaar worden geëvacueerd. Rivierenland zou geen rivierenland zijn als het water er niet (bijna) de baas was…

Wandelroutes Rivierenland

Beeldje in de uiterwaarden van Zaltbommel dat aangeeft tot hoe hoog het water mag stijgen voordat de stad overstroomt - foto: Wikimedia, NormanB Beeldje in de uiterwaarden van Zaltbommel dat aangeeft tot hoe hoog het water mag stijgen voordat de stad overstroomt - foto: Wikimedia, NormanB

Tip 2: Gelderse vallei

Weidse panorama's en weidevogels

De Gelderse Vallei ligt ingeklemd tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Ooit stroomde de Maas door dit gebied, maar die kreeg tijdens de laatste ijstijd een zetje westwaarts toen een reusachtig ijslob haar dal ingleed. De ijsmassa stuwde het land op en vormde de Utrechtse Heuvelrug. Nadat het ijs was gesmolten vulde de vallei zich met klei, dekzand en veen. Tegenwoordig is de Gelderse Vallei een nattig gebied met nog wat restjes kwetsbaar blauwgrasland, maar ook fraaie bossen en heide. Het is er vooral open en weids, wat behalve wandelaars ook veel weidevogels trekt.

Wandelroutes Gelderse Vallei


Tip 3: Rijk van Nijmegen

Vennen, bossen, bergen, dalen

Ten zuiden van de Over-Betuwe en ten oosten van het Land van Maas en Waal ligt het Rijk van Nijmegen, een naam die nogal stads klinkt maar hoort bij een gebied vol natuur. Zoals de uiterwaarden van Maas en Waal, de bossen bij Groesbeek, het Heiderijk en de fraaie Overasseltse- en Hatertse Vennen waar wandelingen langs glooiende rivierduinen voeren en donkere vennen versierd met wollegras en veenpluis. Ook Berg en Dal wordt wel tot het Rijk van Nijmegen gerekend, een landschap met polders (zie punt 4), maar vooral ook bergen en dalen. Het resultaat van de grote hoogteverschillen: vergezichten én tevreden wijnboeren: de druiven doen het er goed!

Wandelroutes Rijk van Nijmegen

Uitzicht vanaf de heuvels van het Rijk van Nijmegen, foto: Wikimedia - Rokus Cornelis Uitzicht vanaf de heuvels van het Rijk van Nijmegen, foto: Wikimedia - Rokus Cornelis

Tip 4: Gelderse Poort

Ooijpolder en Millingerwaard

De Gelderse Poort, met onder andere de Ooijpolder, de Millingerwaard, de Groenlanden, de Bisonbaai, de Klompenwaard, Erlecomsche Waard, Oude Waal en de Stadswaard, is een oud rivierenlandschap waar de Maas en de Waal eeuwenlang het land overstroomden en zand, klei en slib afzetten. Maar de mens temde de rivieren en de riviernatuur verdween. Er kwamen dijken en kunstmatige oevers, de uiterwaarden werden weiland en bouwland. Staatsbosbeheer voert grootschalig werk uit om het land terug te geven aan de natuur. In de uiterwaarden komen weer nevengeulen, rivierbossen, plassen, moerassen en ruige bosjes. Jaarlijks overwinteren meer dan 150.000 ganzen in de Gelderse Poort. Er leven bevers, dassen, zeearenden en visarenden en er grazen wilde paarden, runderen en binnenkort misschien ook edelherten.

Wandelroutes in de Gelderse Poort


Tip 5: Het Renkums Beekdal

Groot wild en kasteel Doorwerth

Het Renkums Beekdal, dat ruim 100.000 jaar geleden werd gevormd door schurend smeltwater, is een belangrijke schakel in de Renkumse Poort die de overgang vormt van de hoge, droge Veluwe naar de lage, natte uiterwaarden van de Rijn, onder andere voor het grofwild. In die uiterwaarden ligt ook het fraaie Kasteel Doorwerth. Het is een oeroude waterburcht, voor het eerst vermeld in 1260, toen het werd belegerd en in brand gestoken. Het kasteel, met Museum Veluwezoom, is verbonden met Doorwerth via de beroemde Italiaanse Weg, een kuitenbijter met behoorlijke hoogteverschillen en haarspeldbochten. In de orangerie van het kasteel kun je heerlijk lunchen. Het uitzicht is op de binnenplaats, waar de oudste robinia (een boomsoort) van Nederland al sinds 1579 mooi en stoer staat te zijn.

Wandelroutes Renkums Beekdal

Kasteel Doorwerth, foto: Wikimedia - Vincent van Zeijst Kasteel Doorwerth, foto: Wikimedia - Vincent van Zeijst

Geschreven door

Nanda Raaphorst

Nanda Raaphorst is buitensporter en auteur. Ze schrijft reisreportages, o.a. over wandel- en fietsroutes in Nederland en Europa.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.