Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boswachterspad Veluwe: Cultuurroute 't Leesten

Gebied / Regio
Gelderland
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
5.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Maak kennis met het Boswachterpad Cultuurroute ’t Leesten op de Veluwe, een wandelroute die je meeneemt door het diverse landschap van bos en hei. Verken pittoreske beekjes en vennetjes en houd je ogen open voor mogelijke sporen van de wolf.

Startpunt
Naam
Informatiecentrum 't Leesten
Straat
Hoenderloseweg 191
Postcode
7339 GG
Plaats
Ugchelen
Boswachterspad Veluwe Cultuurroute 'T Leesten
Boswachterspad Veluwe: Cultuurroute 't Leesten. (Foto: © steppelandphoto)

Bij de Veluwe denken we vaak aan dichtbegroeide bossen, maar dit natuurgebied biedt veel meer dan dat. Ontdek uitgestrekte heidevelden, golvende zandvlakten, eeuwenoude landgoederen en eindeloze weidegronden. Je vindt er ook een overvloed aan wilde dieren.

 

Wilde dieren Veluwe

Neem eens plaats op een rustig kruispunt tijdens de vroege ochtend of late avond; wie weet krijg je het geluk een glimp op te vangen van een hert, een ree of wild zwijn. En in het najaar wordt dit betoverende schouwspel nog intenser wanneer de edelherten bronstig zijn, een waar festijn voor zowel het oog als het oor.

Boswachterspad Veluwe Cultuurroute 'T Leesten Klapperstenen
Klapperstenen. (Foto: © vvoevale)

Klapperstenen

Verbazingwekkend genoeg was 't Leesten ooit een van de slechts twee klappersteen-vindplaatsen in Nederland, waar kostbaar ijzer werd gewonnen naast hout, grind en zand. Ondanks zijn verleden als industrieel gebied, biedt het terrein nu een rustige en groene omgeving om te verkennen.

Wat zijn klapperstenen?

Klapperstenen zijn gesteenten met een lemen kern en een korst van ijzerafzettingen. Het geluid ontstaat wanneer de leem uitdroogt en krimpt, waardoor de stenen gaan klapperen. Langs de route zijn grote kuilen te vinden waarin deze klapperstenen worden gewonnen.

Watermolens

De sprengen in dit gebied zijn gegraven door mensenhanden om watermolens te voorzien van water, voornamelijk voor industriële doeleinden zoals de papierproductie. Deze kunstmatige waterlopen vormen het habitat van de zeldzame beekprik, die alleen tijdens het vroege voorjaar te zien is tijdens het paaiseizoen. Wellicht kun je er tijdens je wandeling een glimp van opvangen.

Boswachterspad Veluwe Cultuurroute 'T Sprengen Veluwe
Sprengen Veluwe. (Foto: © roodhuizen, Getty Images)
Boswachterspad Veluwe Cultuurroute 'T Salamandergat

Salamandergat

Het Salamandergat is een natuurlijke ven, waarvan de bodem bedekt is met een ondoordringbare laag. Het wordt voornamelijk gevoed door regenwater en biedt een leefomgeving voor diverse beschermde dier- en plantensoorten.

Ringslang

Geniet van het serene uitzicht op het spiegelgladde water, terwijl de libellen als helikoptertjes over het water scheren bij het bankje. Met veel geluk heb je zelfs wat zicht op ringslangen.

Informatiecentrum 't Leesten

Terug bij Informatiecentrum 't Leesten vind je een uitzichtpunt. Je kijkt hier uit op een landschap uit de ijstijd. Als de heide bloeit is het plaatje hier helemaal compleet.

Heide Veluwe

Om de heide te zien bloeien, kun je het best wandelen tussen half augustus en half september. De paarse deken is een plaatje om te zien. Wees er wel bewust van, dat het heideseizoen één van de drukste seizoenen is van de Veluwe.

Boswachterspad Veluwe Cultuurroute 'T Informatiecentrum 'T Leesten
Informatiecentrum 't Leesten. (Foto: © Staatsbosbeheer)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met paarse paaltjes.
  • Lunchen/toiletteren doe je bij Bospaviljoen 't Leesten.