Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Veluwe: Dorenweertsepad

Gebied / Regio
Gelderland
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
13km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Ervaar de diversiteit van het landschap en de rijke cultuur van Doorwerth terwijl je wandelt rond het indrukwekkende kasteel, door de uiterwaarden en de hellingbossen met prachtige vergezichten.

Startpunt
Naam
Kasteel Doorwerth
Straat
Fonteinallee 2b
Postcode
6865 ND
Plaats
Doorwerth
Klompenpad Veluwe Dorenweertsepad
Klompenpad Veluwe: Dorenweertsepad (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Begin vorige eeuw was het de cacaohandelaar Willem Scheffer die de Azalealaan creƫerde op zijn landgoed Duno, gelegen tussen Oosterbeek en Doorwerth. De azalea's, nauwe verwanten van de rododendron, schitterden in gele tinten. Maar tegen het einde van de jaren '90 was er weinig meer over van deze prachtige laan. Ze was verstikt door wildgroei.

Azalealaan

Geldersch Landschap, bijgestaan door een kweker, plaatste in 2022 nieuwe azalea's om de laan te herstellen. Allemaal geel. Echter, toen ze in bloei stonden, onthulden ze een spectrum aan kleuren. Een vergissing, maar eentje die onverwacht prachtig uitpakte. De piek van de bloei hangt af van diverse factoren, vooral de zonneschijn en de temperatuur. Over het algemeen vindt deze plaats ergens tussen begin en eind mei.

Klompenpad Veluwe Dorenweertsepad Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth, een imposante waterburcht, ligt strategisch aan de uiterwaarden van de Neder-Rijn en kent zijn oorsprong al in 1260. Oorspronkelijk een houten toren op een eilandje in de Rijn, diende het als uitvalsplek voor een tolheffende roofridder. Na een conflict met de bisschop van Utrecht werd de toren platgebrand, maar in 1280 verrees er een stenen donjon, gebouwd door Hendric van Dorenweerd.

Uitbreidingen Kasteel Doorwerth

Door de eeuwen heen werd het kasteel uitgebreid, met toevoegingen in de vijftiende en zeventiende eeuw, waaronder dijken, een koetshuis en een poortgebouw. Helaas werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest, maar het werd in de daaropvolgende jaren weer opgebouwd.

Dunobruggetje

Het Dunobruggetje, versierd met veldkeien, lijkt verloren in de natuur. Onder deze eigenaardigheid loopt het Klompenpad, ogenschijnlijk zonder doel. In de vroege 19e eeuw werd een park aangelegd rond het landhuis Duno, verfraaid met watervalletjes, vijvertjes en zelfs een wenteltrap van cement en kippengaas.

Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe

Echter, de steile hellingen rondom de brug zijn door erosie sterk aangetast. Bij het bruggetje bevindt zich een oud akkertje, jaarlijks ingezaaid door de Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe met een divers mengsel van zaden om insecten, vogels en kleine zoogdieren aan te trekken.

Klompenpad Veluwe Dorenweertsepad Dunobruggetje
Dunobruggetje (Foto: © Pimvantend, WikiMedia)
Klompenpad Veluwe Dorenweertsepad Kerkpad
Dorenweertsepad (Foto: © Drielseveer.nl)

Veerse Driel

Het kerkpad, ooit de levensader van de gelovige gemeenschap, blijft een herkenbaar element in Doorwerth, gemarkeerd door de meidoornhagen die ook de grenzen van het voormalige pachterserf aangeven. Op de terp, waar ooit de boerderij en schuur stonden, zijn nog duidelijke sporen te vinden. Het pad, nu bekend als de Veerweg bij het Kasteel, verbindt niet alleen plaatsen, maar ook verloren tijden.

Route naar Driel

Het diende als een essentiƫle route van Driel naar Laag Wolfheze, over het verdwenen voetveer van de Neder-Rijn. Vanaf de veerstoep leidde het langs het Kasteel, over de Holleweg en de (Oude) Kasteelweg, naar historische plekken zoals de verdwenen Kapel bij de Kappelleboom in Doorwerth of de oude Kerk in het verloren Oud Wolfheze, die al bestond rond het jaar 1000.

De route verlengen

Het Dorenweertsepad kan worden gecombineerd met het Hartensepad (14 km), het Molenbeeksepad (17 km), het Nederrijnsepad (27 km) en het Rosandepad (13 km). Op de kaart en in het veld zijn overstappunten en -routes aangegeven.

Waterdichte wandelschoenen

Dit Klompenpad is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Bij regen worden waterdichte, hoge wandelschoenen sterk aanbevolen. Vergeet niet dat zelfs op Klompenpaden tijdens of na een hevige (voorjaars- of herfst)storm takken van de bomen kunnen vallen. Wees alert op teken en eikenprocessierupsen gedurende het seizoen.

Klompenpad Veluwe Dorenweertsepad De Route Verlengen
De route verlengen (Foto: © Ivonne Wierink)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Klompenpad. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met blauwe paaltjes
  • Een rustpauze onderweg neem je bij Kasteelcafé de Zalmen