Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Renkums Beekdal: Hartensepad

Gebied / Regio
Gelderland
Karakteristiek
Bosrijk en heuvels
Afstand
14km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Klompenpad Hartsensepad neemt je mee door het historisch Renkums Beekdal. Hier kronkelen diverse beekjes die hun weg vinden naar de rivier. Tussen 1570 en 1800 werden handmatig sprengenbeken gegraven om watermolens van kracht te voorzien. De sprengenbeek ontspringt bij een sprengkop, een bron die diep in de grondwaterlaag is gegraven, waar het water bruisend naar boven borrelt. Dankzij het natuurlijke hoogteverschil op de Veluwe vloeit het water vervolgens naar beneden door de sprengenbeek.

Startpunt
Naam
Restaurant Campman
Straat
Hartenseweg 23
Postcode
6871 NB
Plaats
Renkum
Klompenpad Renkums Beekdal Hartensepad
Klompenpad Renkums Beekdal: Hartensepad (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Stap terug in de tijd naar 1881, toen Koning Willem III Landgoed Grunsfoort verwierf voor zijn geliefde Emma en het de naam Oranje Nassau's Oord gaf. Maar dat is nog niet alles - bij haar vertrek in 1898 ontving Emma een nationaal geschenk van 300.000 gulden in goud, waarmee ze een nieuw tijdperk van zorg en genezing inluidde met de bouw van het eerste Nederlandse sanatorium voor tuberculosepatiƫnten.

Klompenpad Renkums Beekdal Hartensepad Natuurgebied Het Paradijs
Natuurgebied Het Paradijs (Foto: © kerala1021, Getty Images Pro)

Natuurgebied Het Paradijs

In het betoverende natuurgebied Het Paradijs stromen diep ingebedde sprengen overvloedig water naar de beekjes. Binnen dit weelderige landschap gedijt de zeldzame zevensterplant. De ringslang, gekenmerkt door zijn grijze bruine tint en de zwarte ring met gele vlekken op zijn kop, voelt zich hier ook op zijn gemak. Met wat geluk kun je misschien een glimp opvangen van gracieuze slang die rustig door de beek glijdt.

Flora en fauna

In het Renkums Beekdal gedijen zeldzame plantensoorten zoals moeraskartelblad, gevlekte orchis en paarbladig goudveil. Staatsbosbeheer onderhoudt jaarlijks het vochtige hooiland met een speciale wetlandmaaier op rupsbanden, wat leidt tot een voedselarmer milieu dat gunstig is voor plantensoorten zoals de rietorchis.

Ijsvogel

Bovendien herbergt dit gebied een diversiteit aan vogelsoorten, waaronder de indrukwekkende raaf en de kleurrijke ijsvogel, die profiteren van de gevarieerde habitats langs de bosranden, natte weiden en stromende wateren.

Klompenpad Renkums Beekdal Hartensepad Flora En Fauna
Flora en fauna (Foto: © tarantinovideo, Getty Images)
Klompenpad Beekdal Renkums Beekdal
Renkums Beekdal (Foto: © AGAMI stock, Getty Images)

Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal vindt zijn oorsprong in de voorlaatste en laatste ijstijd, waarbij gletsjers de vorming van stuwwallen in gang zetten. Het smeltwater dat voortvloeide uit deze glaciale activiteit, bracht grindafzettingen voort en vormde zo de spoelzandvlakte van Wolfheze. Deze geografische kenmerken zijn de bron van de beken die het dal doorkruisen en uiteindelijk uitmonden in de Nederrijn.

De route verlengen

Klompenpad Hartsensepad kan worden gecombineerd met het met het Wageningse Engpad (13 km), Dorenweertsepad (13 km), Nederrijnsepad (27 km) of het Molenbeeksepad (17 km). Op de kaart en in het veld zijn overstappunten en -routes aangegeven.

Waterdichte wandelschoenen

Dit Klompenpad is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Bij regen worden waterdichte, hoge wandelschoenen sterk aanbevolen. Vergeet niet dat zelfs op Klompenpaden tijdens of na een hevige (voorjaars- of herfst)storm takken van de bomen kunnen vallen. Wees alert op teken en eikenprocessierupsen gedurende het seizoen.

Klompenpad Renkums Beekdal Hartensepad De Route Verlengen
De route verlengen (Foto: © Ivonne Wierink)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Klompenpad. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met oranje paaltjes
  • Een rustpauze onderweg neem je bij Restaurant Campman Hartenseweg 23 in Renkum