Nieuwe cultuurwandeling in Roermond

Zin om in de kerstvakantie een cultuurwandeling te maken? In Roermond is een nieuwe tijdelijke wandelroute: ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’. Je wandelt onder meer langs werk van de bekende Roermondse architect.

Wandelen langs het werk van Cuypers

De route is onderdeel van een tentoonstelling in het Cuypershuis in Roermond: een museum in het voormalig woonhuis en atelier van de architect. Pierre Cuypers ontwierp onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Ook in Roermond staan diverse gebouwen van de hand van Cuypers.

De route voert je door het centrum van de Limburgse stad. Je komt onder meer langs de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk uit de dertiende eeuw. Onder leiding van Cuypers werd deze kerk in de negentiende eeuw gerestaureerd. Een andere blikvanger is de Teekenschool uit 1905. Dit is een staalkaart van de ideeën van Cuypers. Ook gaat de route langs woonwinkels op het gebied van hedendaags interieur design en langs twee designtentoonstellingen.

Je kunt bij de VVV in Roermond tot 2 februari 2018 een gratis folder met de wandelroute ophalen. Daarnaast kun je de route tot en met 4 februari 2018 downloaden via de website van het Cuypershuis.

Wie was Pierre Cuypers?

Grote kans dat je wel eens langs een gebouw van Pierre Cuypers bent gekomen. Deze negentiende-eeuwse architect ontwierp namelijk diverse neogotische kerken en beroemde gebouwen in Nederland. Hij restaureerde bovendien veel middeleeuwse gebouwen. Cuypers was vooral bekend om bakstenen kruisbasilieken met hoge gewelven en neogotische torenspitsen. Zijn manier van restaureren leidde behalve tot lof ook tot kritiek. Volgens sommige critici bracht Cuypers Nederland met zijn neogotische bouwkunst terug naar ‘de donkere middeleeuwen’. Ook het gebruik van nieuwe elementen en materialen bij restauraties, zoals staal en beton, viel niet altijd bij iedereen in de smaak.  

In 1865 verruilde Cuypers zijn geboorteplaats Roermond voor Amsterdam. Ook hier bouwde hij diverse kerken, zoals de Vondelkerk. Daarnaast ontwierp hij het Rijksmuseum en het Centraal Station in de hoofdstad. Toen zijn partner overleed, keerde hij weer terug naar Roermond. Tot op hoge leeftijd bleef hij ontwerpen. Cuypers heeft zijn sporen nagelaten in de wereld van de architectuur. Latere bekende architecten als Berlage zijn beïnvloed door Cuypers.   

Hier lees je meer over het leven en het werk van Pierre Cuypers.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?