Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandeltips voor treinliefhebbers

Ben je een fervent wandelaar en houd je van treinen? Dan vind je in Nederland leuke wandelroutes die het beste van beide combineren! Vergaap je aan de prachtige architectuur van de stations of oude techniek van de stoomlocomotieven, terwijl je tegelijkertijd een nieuwe omgeving ontdekt.

afbeelding van het station in Simpeldveld.
Simpelveld. (Foto: © Joop Hoek, Shutterstock)

Miljoenenlijn-route, Simpelveld

De Miljoenenlijn tussen Kerkrade en Schin op Geul staat bekend als één van de mooiste treintrajecten van Nederland en werd in 1925 aangelegd. In eerste instantie voor het vervoer van materialen en mijnwerkers. Met regelmaat tuft de stoomtrein nog door het heuvellandschap van Zuid-Limburg. De naam is overigens ontleend aan de geschatte kosten van de aanleg van de spoorlijn per kilometer. Het 12,5 kilometerlange traject heeft destijds zo’n 12,5 miljoen gulden gekost.

Deze wandelroute van 8,1 kilometer voert je vanuit Simpelveld langs het station en erfgoedpark van de Miljoenenlijn, over glooiende akkerlanden en langs dichte bospercelen.

Bekijk de route
afbeelding van station Valkenburg.
Station Valkeburg. (Foto: © Milos Ruzicka, Shutterstock)

Stationsroute, Valkenburg

Het oudste nog in gebruik zijnde station staat in Valkenburg, dat dateert uit 1853. Opgetrokken uit wit mergelsteen, met spitsbogen, torentjes en balustrades, lijkt dit gebouw meer op een kasteeltje dan op een station. Aan de decoraties is de geschiedenis van het station en de spoorlijn af te lezen: de ster uit het stadswapen van Maastricht, de adelaar uit het stadswapen van Aken, een gevleugeld wiel als representant van de spoorwegen. Wandelen kan hier heel erg goed. Laat je op deze wandelroute van 4,4 kilometer verrassen door de monumentale gebouwen in Valkenburg, dompel je onder in de rust van het Geuldal of wandel vanaf het station naar de Emmaberg en pak na afloop een welverdiend terrasje.

Bekijk de route

Koningslijn, Apeldoorn

Tussen Dieren en Apeldoorn ligt de Koningslijn. Over dit spoor tjoekt met regelmaat de stoomtrein van de Veluwsche Stroomtrein Maatschappij, die oude tijden doet herleven. Een bezoekje aan het museumstation in Beekbergen mag dan ook niet ontbreken. Het stationsgebouw heeft onder meer een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf en handbediende overwegen. In het stoomdepot wandel je de vorige eeuw in en kun je je vergapen een stoom- en diesellocomotieven en rijtuigen.
De keuze aan wandelroutes is groot. Alleen in Beekbergen kun je al alle kanten op.

Bekijk de routes
afbeelding van een stoomtrein op de Koningslijn.
Stoomtrein op de Koningslijn.
afbeelding van de Betuwelijn van bovenaf.
Betuwelijn van bovenaf.

Betuwelijn, Giessen-Nieuwkerk

De Betuwe wordt doorkruist door de Betuweroute, de spoorlijn waarover goederentreinen van de Rotterdamse haven richting de Duitse grens rijden. Diverse punten langs deze 160 kilometerlange route staan onder treinspotters bekend als mooie plekken om treinen te fotograferen. De wandelroute rondje Giessen-Nieuwkerk (10,5 kilometer) kruist het spoor twee keer en voert je mee langs het meanderende riviertje de Giessen.

Bekijk de route

Over het spoor, Woudenberg

De spoorverbinding tussen Amersfoort en Kesteren werd in 1886 geopend. Nadat in de Tweede Wereldoorlog de brug bij Rhenen werd verwoest, werd de lijn in zijn geheel niet meer heropend. Maar enkele delen van het traject zijn nu nog in gebruik voor goederenvervoer. Zo staat het spoor tussen Amersfoort en Leusden bekend als de Ponlijn, waar auto’s vanuit Duitsland per spoor worden aangeleverd aan de bekende autodealer Pon.

Delen van het spoor zijn opgebroken, zoals tussen Leusden en Woudenberg-Scherpenzeel. Hier loopt nu klompenpad Oudenhorsterpad (8 kilometer). Wandel over de oude spoordijk, langs een oud wachtershuisje en als je ten noorden van het startpunt (bij de oude locomotief) langs de Hoogvliet supermarkt even van de route afwijkt, zie je nog het oude stationsgebouw Woudenberg-Scherpenzeel.

Bekijk de route
afbeelding van het oude stationsgebouw Woudenberg-Scherpenzeel.
Het oude stationsgebouw Woudenberg-Scherpenzeel.

Station Utrecht Centraal en Spoorwegmuseum, Utrecht

Begin je wandeling op het spiksplinternieuwe station van Utrecht Centraal, één van de belangrijkste treinknooppunten in Nederland. Een paar jaar geleden is de immense renovatie afgerond. Het station kan nu 100 miljoen reizigers per jaar verwerken. Vanaf het station wandel je een slingerende route door de binnenstad van Utrecht naar het Spoorwegmuseum. Hier ontdek je hoe de trein de wereld heeft veranderd. Met een grote collectie aan locomotieven en rijtuigen, modelbouw, attracties en theater kun je je hier prima vermaken.

De wandeling van het Centraal Station naar het Spoorwegmuseum is ruim 5 kilometer. Je wandelt dezelfde route terug om weer bij het Centraal Station uit te komen.

Bekijk de route
afbeelding van het moderne stationsgebouw in Arnhem.
Arnhem Centraal Station, naar een ontwerp van architect Ben van Berkel. (Foto: © Fortgens Photography, Shutterstock)

Architectonisch hoogstandje: Arnhem CS

Het Centraal Station van Arnhem met haar organische vormen is meerdere malen in de prijzen gevallen. Als treinliefhebber mag een bezoek aan dit station dan ook niet ontbreken. Loop bijvoorbeeld de NS-wandeling Warnsborn van Arnhem naar Oosterbeek (10 kilometer) of Wolfheze (18 kilometer). Hier kom je onderweg zoveel bezienswaardigheden tegen, dat je hier echt wel een dag voor mag uittrekken.

Bekijk de route