Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Gouda

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Gouda staat bekend als dé Kaasstad van Nederland, maar Gouda is veel meer dan alleen kaas. Je kunt er ook prima wandelen!

Gouda

Behalve dat Gouda bekend staat om kaas, is het ook een prachtige historische stad vol hippe en sfeervolle plekken. Van de Markt met het iconische stadhuis tot de eerste Fairtrade-straat van Nederland. Maar je kan er ook heerlijk wandelen door de vele polders in het buitengebied.

Goudse Hout

De Goudse Hout-route is een ANWB-wandeling van 8 kilometer die loopt langs de Reeuwijkse Plassen en het natuurgebied van het Goudse Hout, grotendeels over verharde paden. De route begint bij het station Gouda Goverwelle, waar parkeergelegenheid is. Voor het station staat het informatiebord van de Goudse Hout-route. De gehele route wordt aangegeven d.m.v. richtingsborden en is daardoor makkelijk te lopen.

Meer informatie
Reeuwijkse Plassen
Reeuwijkse Plassen (afbeelding: Frans Berkelaar)
Polderlandschap 't Beijersche
Polderlandschap 't Beijersche (Wikimedia: Abe Maaijen)

Goudse Uitwaai Route

Vanuit Gouda ben je zo in de Krimpenerwaard, hier kan je lekker uitwaaien tijdens deze flinke wandelroute van 15 kilometer. Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstoer door Het Beijerse, over de Korte Tiendweg en de Goejanverwelledijk. Laat je verrassen door de rust en ruimte. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving en via je smartphone.

Meer informatie
Vogel

’t Weegje

Een groene route langs rivier de Gouwe en natuurgebied ’t Weegje. In het natuurgebied wandel je langs rietkragen, waterlelies, graslanden en moerasland. Ook is de kans groot dat je watervogels tegenkomt, zoals de fuut en de grutto. Maar ook zwanen en ganzen vertoeven in het gebied. De route van 11 kilometer is te volgen door middel van bewegwijzering of een gps-track, je wandelt grotendeels over verharde paden. Op station Waddinxveen, het beginpunt van de route, staat ook een informatiebord.

Meer informatie

Historische binnenstad

Met deze leuke korte stadswandeling van 6 kilometer leer je Gouda eens op een andere manier kennen. Je komt niet alleen over de bekende Markt met het beroemde Stadhuis en de Waag, maar kuiert ook langs verstilde grachtjes, door smalle straatjes en nauwe steegjes en ('s zomers) kleurrijke hofjes. Onderweg is er ook het nodige groen te zien, zo wandel je door het romantische Van Bergen IJzendoornpark. De route start op station Gouda en is te lopen doormiddel van een routebeschrijving en een GPS-track.

Meer informatie
Stadhuis Gouda
Stadhuis Gouda

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Gouda? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.