Wandelroutes in Nederland

In Nederland liggen duizenden kilometers aan wandelpaden. Van lange routes door de natuur tot kortere ommetjes in dorpen en steden. Wat zijn de mooiste wandelroutes in Nederland? Lees de artikelen op Wandel.nl. Waar ga jij wandelen?
Wandelroutes langs kronkelende beekjes en rivieren in Limburg

Bij Limburg denk je misschien vooral aan heuvels en bossen, maar ook water speelt een belangrijke rol in het landschap. Veertien grenswaterwandelingen brengen je langs beekjes en rivieren in Noord- en Zuid-Limburg.

Lees meer
Ontdek de nieuwe wandelnetwerken in regio Arnhem Nijmegen

Onbekend maar niet onbemind, dat zijn de nieuwe wandelnetwerken in de Liemers, de Betuwe en het Land van Maas en Waal. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de nieuwe routes!

Lees meer
Wandel langs 11 fonteinen in Friesland  

In elk van de elf beroemde Friese steden zijn door internationale topkunstenaars bijzondere fonteinen ontworpen. Elke fontein heeft een eigen verhaal én een bijbehorende stadswandeling. Wandel.nl vertelt je meer over de wandelroutes.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Delfland Haaglanden

In Delfland en Haaglanden liggen 15 mooie netwerkwandelingen, die je langs al het moois in deze streken brengen. De wandelingen staan beschreven in een handige gids. Op deze pagina lees je meer over de routes.

Lees meer
Wandelen langs kersvers werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid

Nederland is nieuw werelderfgoed rijker: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Koloniën van Weldadigheid en de Romeinse Limes. Langs dit UNESCO Werelderfgoed kun je prima wandelen. Hieronder lees je over de Koloniën van Weldadigheid.

Lees meer
Wandelen langs kersvers werelderfgoed: De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nederland is nieuw werelderfgoed rijker: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Koloniën van Weldadigheid en de Romeinse Limes. Langs dit UNESCO Werelderfgoed kun je prima wandelen. Hieronder lees je over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Lees meer
Zorgeloos op pad met het Fletcher Klavertje Vier Arrangement

Wil je wandelen, maar ook comfort? Het Fletcher Klavertje Vier Arrangement biedt je als wandelaar het beste van twee werelden. Wandel.nl ervaarde dit zelf tijdens een wandelvakantie op de Veluwe.

Lees meer
Wandelen langs kersvers werelderfgoed: de Romeinse Limes

Nederland is nieuw werelderfgoed rijker: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Koloniën van Weldadigheid en de Romeinse Limes. Langs dit UNESCO Werelderfgoed kun je prima wandelen. Hieronder lees je over de Romeinse Limes.

Lees meer
Wandelen in Montferland: tips

In Montferland liggen heel veel mooie wandelroutes, die ook in de herfst en de winter de moeite waard zijn. Wandel.nl geeft je tips voor een dagje wandelen in dit bosrijke heuvelgebied aan de Duitse grens. Of misschien zelfs wel voor meerdere dagen wandelen.

Lees meer
Wandelen in West-Friesland: tips

West-Friesland is een regio in de provincie Noord-Holland. Je vindt er weidse velden, veel water, nostalgische dorpen en oude boerderijen. Je kunt hier perfect wandelen. Onder meer op deze mooie wandelroutes.

Lees meer
Hier moet je zijn voor een alpacawandeling

Wandelende dierenliefhebbers opgelet. Naast wandelen met je hond kan je nu ook met andere harige vrienden wandelen, namelijk alpaca’s. Wandel.nl tipt vijf alpacaboerderijen die de speciale alpacawandelingen aanbieden.

Lees meer
Ontdek het Brabantse land vanuit HUP Hotel

In het Brabantse Mierlo, op een steenworp afstand van de Strabrechtse heide, vind je HUP Hotel. Een prima uitvalsbasis voor een sportief weekendje weg. Als KWBN-lid krijgt je in de maand september extra voordeel.

Lees meer
Mooie wandelingen langs bloemenweides: de top-5

In de zomer kun je bij bloemenweides prachtig wandelen. Behalve bloemen in allerlei kleuren, zie je hier ook veel vlinders en andere insecten. Wandel.nl zet 5 mooie routes langs bloemenweides voor je op een rij.

Lees meer
Ons Kloosterpad: langs kloosters en abdijen in Brabant

De wandelroute Ons Kloosterpad voert je in vijftien etappes langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Brabant. Wandelend door de mooie natuur ontdek je het kloosterleven in Noord-Brabant.

Lees meer
Beleef de Drentse natuur en ontdek Nationaal Park Dwingelderveld

Wil jij wakker worden van vrolijk getjilp? Of ’s morgens genieten van de ontwakende natuur op Nationaal Park Dwingelderveld? Als je verblijft op RCN de Noordster dan is dit allemaal mogelijk. Wij inspireren je graag.

Lees meer
Wandelen door de vlinderrijkste gebieden van Nederland

De maanden juli en augustus zijn bij uitstek de maanden om vlinders te spotten. Wandel.nl zet een vijftal mooie wandelgebieden voor je op een rijtje waar je deze vrolijke fladderaars tegen kunt komen.

Lees meer
Back to nature: wandelen vanaf natuurcampings

Natuurcampings liggen vaak in de buurt van mooi wandelgebied. Daarom heeft Wandel.nl 5 natuurcampings uitgezocht waar je wandelen kunt combineren met een overnachting in de natuur.

Lees meer
De mooiste wandelroutes langs molens 

Nederland kent meer dan 1000 molens, die verschillende functies vervulden. Van watermanagement tot het malen van graan en het zagen van hout. Wandel.nl zet de mooiste molenwandelingen voor je op een rijtje.

Lees meer
Wandelroutes langs natuurlijk zwemwater

Op warme dagen is het heerlijk om je wandeling te combineren met een verkoelende duik. Daarom heeft Wandel.nl acht routes voor je uitgezocht waar je zo het water in kan plonsen.

Lees meer
De mooiste wandelroutes langs vennen 

Natuurgebieden met vennen zijn, vooral in de zomer, prachtig om in te wandelen. Wandel.nl ging langs zes provincies en bracht hier mooie wandelroutes door gebieden met vennen in kaart.

Lees meer
De leukste (gratis) audiotours: tips

Met een audiotour kun je van een wandeling een mooie ontdekkingstocht maken. Je kunt van diverse steden en gebieden gratis audiotours downloaden. Wandel.nl zet leuke audiotours voor je op een rij.

Lees meer
Wandelen door de mooiste stadsparken

Voor een mooie wandeling door het groen kun je ook in steden terecht. Onze Nederlandse steden zijn vaak voorzien van prachtige stadsparken, waar je heerlijk kunt ronddwalen en tot rust kunt komen. Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Wandel over de oude trambaan bij Oldenzaal

Bijna honderd jaar geleden liep er een tramlijn van Oldenzaal naar Denekamp. De Wandelroute Trambaan loopt langs herinneringen aan het oude spoor.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Salland en de IJsselvallei

De Sallandse Heuvelrug en de IJsselvallei zijn perfecte wandelgebieden. Vijftien netwerkwandelingen brengen je langs het moois in deze gebieden in Oost-Nederland. Ze staan beschreven in een onlangs verschenen gids.

Lees meer
Mooie wandelroutes over dijken

Uitzicht over het water, de wind, vogels. Wandel.nl heeft acht wandelroutes over dijken voor je uitgezocht, waar je kunt genieten van het weidse uitzicht.

Lees meer
De mooiste picknickplekken van Nederland

Ga je met meerdere wandelaars op pad? Dan is het gezellig om onderweg te picknicken. Of ontmoet andere wandelaars bij een picknickplek. Wij zetten de mooiste picknickplaatsen in alle provincies van Nederland voor je op een rij.

Lees meer
Leuke groepswandelingen: tips

In heel Nederland zijn het hele jaar door diverse groepswandelingen en excursies. Je ontmoet andere mensen en krijgt bij sommige wandelingen interessante informatie van een gids. We tippen je 8 leuke groepswandelingen.

Lees meer
In deze wandelgebieden kun je bijzondere dieren ontmoeten

Tijdens het wandelen kun je mensen ontmoeten, maar ook dieren! Dwalend door natuurgebieden kun je zo maar oog in oog komen te staan met reeën, herten, zwijnen en ander wild. Wandel.nl zet voor jou natuurgebieden op een rijtje waar een ontmoeting met een specifiek dier centraal staat.

Lees meer
Wandelen langs herinneringen in de Airborne Region

In de omgeving van Arnhem en Ede liggen verschillende wandelroutes die je meenemen naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina lichten we vier indrukwekkende routes voor je uit.

Lees meer
De Tweede Wereldoorlog herdenken: 5x wandelen door bevrijd land

Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij de Tweede Wereldoorlog. Wandel.nl geeft vijf routetips. Op deze routes kun je de oorlog herdenken en de bevrijding vieren. Deze routes brengen je langs monumenten waar je stil van wordt en langs musea die het verleden tastbaar maken.

Lees meer
Nieuw: Rondje Lauwersmeer

Het Lauwersmeer in Groningen is één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Vanaf 1 mei kun je in dit gebied Rondje Lauwersmeer lopen: een route van 40 kilometer die je langs bijzondere plekken brengt.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Hart van Brabant

De veelzijdigheid van Hart van Brabant maakt het een perfect gebied voor wandelaars. In Hart van Brabant liggen 15 mooie netwerkwandelingen. Ze staan beschreven in een handige gids.

Lees meer
De mooiste wandelingen langs trekpontjes of veerponten

Het is altijd bijzonder om tijdens je wandeling over het water te varen. Laat je overvaren of trek jezelf naar de overkant tijdens een van deze tien wandelroutes langs trekpontjes of veerponten.

Lees meer
Download tientallen wandelroutes in het noorden van het land

Wandelsportvereniging FLAL organiseert jaarlijks diverse wandeltochten, maar door de coronacrisis kunnen deze uiteraard niet doorgaan. Daarom heeft de vereniging een alternatief bedacht. Op haar website kun je gratis tientallen routes downloaden.

Lees meer
Ontdek al wandelend het groene gebied van De Baronie

In De Baronie, tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens, wandel je door uitgestrekte bos- en natuurgebieden. De bundel met de ‘Top 8 mooiste wandelingen’ met routes van 8 - 14 km is vanaf nu te bestellen in de Wandel.nl Shop.

Lees meer
Wandelen door de leukste oude volksbuurten

Een knus karakter met kleine en vooroorlogse huisjes geven sfeer aan oude volksbuurten. Een leuke plek om wandelend te ontdekken. Daarom heeft Wandel.nl zes oude volksbuurten voor je opgezocht.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Kennemerland

In Kennemerland, in Noord-Holland, wandel je door duinen, polders en knusse dorpen. De zee is nooit ver weg. In Kennemerland liggen 15 mooie netwerkwandelingen. Ze staan beschreven in een handige gids.

Lees meer
De leukste paaswandelingen in Nederland

De lente is begonnen en de natuur ontwaakt. Overal zie je voorjaarsbloeiers, vogels zingen hun lied en de lammetjes dartelen door de wei. Het paasweekend is een perfect moment voor een heerlijke lentewandeling. Wandel.nl geeft je vijf tips. Vrolijk pasen!

Lees meer
Wandelen langs gekleurde bollenvelden

In de lente doet ons bloemenland haar naam eer aan. Langs de akkers kan je genieten van een waar kleurenpallet van voorjaarsbloemen. Wandel.nl heeft zes wandelroutes langs deze gekleurde bollenvelden voor je uitgezocht.

Lees meer
Wandelen over de mooiste bomenlanen van Nederland

Onverharde lanen met aan weerszijden statige bomen. Een imposant en soms zelfs sprookjesachtig gezicht. Wandel.nl heeft acht wandelroutes voor je uitgezocht over de mooiste bomenlanen van Nederland.

Lees meer
De mooiste wandelroutes langs stinzenplanten

Op meerdere landgoederen in Nederland kun je stinzenplanten bewonderen. Wandel.nl heeft er vijf voor je uitgezocht. Lentekriebels gegarandeerd!

Lees meer
Wandelen langs de mooiste kerken en kathedralen van Nederland

Deze 11 kerken en kathedralen zijn het bewijs dat Nederland barst van de imposante bouwwerken. En je kunt er ook nog eens mooi wandelen. Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
De mooiste pelgrimstochten in eigen land

Bij pelgrimstochten denk je waarschijnlijk aan die bekende tocht naar Santiago de Compostela. Maar ook in Nederland liggen diverse pelgrimsroutes waarop je wandelend kunt bezinnen en genieten.

Lees meer
Wandelen door de jongste bossen van Nederland

Jonge bossen zijn nog volop in ontwikkeling, ze worden ieder jaar groener en kleurrijker en je ontdekt er elke wandeling iets nieuws. Wandel.nl heeft zeven wandelroutes uitgezocht door de jongste bossen van Nederland.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Twente

In Twente kun je prachtig wandelen. Je vindt er heel veel verschillende landschappen. Door deze landschappen gaan 15 netwerkwandelingen die zijn beschreven in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.

Lees meer
Piepklein, felblauw en razendsnel: de ijsvogel

Met zijn blauw-oranje verenpak is de ijsvogel een opvallende verschijning. Geen wonder dat de vogel populair is bij fotografen en natuurliefhebbers. Wandel.nl vertelt je waar jij de ijsvogel tegen kunt komen.

Lees meer
Wandelen langs de Olympische Spelen van 1928

In 1928 was Amsterdam het decor van de Olympische Spelen. Hier zijn niet veel tastbare herinneringen meer van over. Toch zijn er wandelroutes waarmee je in de voetsporen van 'onze' Spelen van 1928 kunt treden.

Lees meer
Dit zijn de mooiste duinwandelingen van Nederland

Uitwaaien en vanaf de duintoppen genieten van prachtige vergezichten. Wandel.nl heeft negen wandelingen door de mooiste duingebieden van Nederland uitgezocht.

Lees meer
Een bijzonder natuurverschijnsel: ijshaar

Tijdens een winterse wandeling kun je het zeldzame natuurverschijnsel ijshaar tegenkomen. Wat is dit precies? Wandel.nl zocht het voor je uit.

Lees meer
Dit zijn de nieuwe wandelroutes van 2020

Het jaar 2020 mag dan de boeken in gaan als een vreemd jaar, er werden toch nog diverse nieuwe wandelroutes in Nederland geopend. Van lange afstandspaden tot klompenpaden en ommetjes. Wandel.nl zet ze op een rij.

Lees meer
Zo voorkom je verstoring van de natuur tijdens je wandeling

Sinds de coronacrisis zijn we massaal gaan wandelen en is het drukker geworden in natuurgebieden. Hoe voorkomen we verstoring van de natuur tijdens onze wandeling? Wandel.nl geeft tips.

Lees meer
Speel het Wandel.nl Winterbingo spel

Wandel.nl heeft speciaal voor deze kerstvakantie een Winterbingo bedacht. Ga op pad, neem je bingokaart mee en ga digitaal de strijd aan met familie of vrienden.

Lees meer
Wandeltips voor je kerstvakantie

Al plannen voor de kerstvakantie? Kom onder de kerstboom vandaan, trek je wandelschoenen en winterjas aan en ga er op uit. Wandel.nl geeft je tips voor de mooiste tijd van het jaar. Fijne kerstvakantie!

Lees meer
Zes redenen om te gaan wandelen in de winter

In de winter is het heel aantrekkelijk om lekker binnen te zitten met een warme kop thee. Wandel.nl geeft je zes redenen waarom het juist wél een goed idee is om naar buiten te gaan.

Lees meer
De 5 favoriete wandelroutes van historicus Mari Smits

In deze rubriek vertellen wandelaars over hun favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering vertelt historicus Mari Smits wat hij de mooiste routes vindt: van natuurgebieden tot bedevaartsroutes.

Lees meer
3x bezienswaardigheden langs de Westfriese Omringdijk: Hoorn

De Westfriese Omringdijk is een wandelroute van 150 kilometer langs de strijd tegen het water en de Gouden Eeuw. Wandel.nl zet drie mooie bezienswaardigheden rondom beginpunt Hoorn op een rijtje

Lees meer
Wandelen rond Amsterdam met actrice Nhung Dam

Actrice en schrijver Nhung Dam maakt in coronatijd haar ‘werk’ van wandelen. Ze vertrok vanuit Amsterdam en eindigde – fictief – in Italië. Aan Wandel.nl tipt ze haar drie favoriete natuurgebieden rondom Amsterdam.

Lees meer
Wandelen en genieten van een warme kop koffie voor onderweg: 10 tips

Nu de temperaturen dalen is er niets lekkerder dan genieten van een warme kop koffie tijdens je wandeling. Wandel.nl heeft 10 wandelroutes voor je op een rij gezet waar je onderweg of na afloop een koffie ‘to go’ kunt halen.

Lees meer
10 wandelroutes waarop je tot rust kunt komen

Wil jij in alle rust een stevige wandeling kunnen maken? Dat kan! Wandel.nl heeft 10 wandelroutes voor je op een rij gezet waarop je niet wordt overlopen. Perfect als je even weg wilt van de massa.

Lees meer
Natuurgrenspark De Groote Heide: 685 kilometer aan wandelplezier

De Groote Heide is een prachtig natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Het park bestaat uit tal van natuurgebieden, onderling verbonden met een wandelnetwerk. Wandel.nl vertelt je meer over dit natuurgrenspark.

Lees meer
Wandelen door sprookjesachtige naaldbossen

Een zacht bed van naalden onder je schoenen, een dennengeur, roffelende spechten, een eekhoorn op een tak: een naaldbos is een prima plek voor een mooie boswandeling. Wandel.nl geeft je een overzicht van naaldbossen in eigen land.

Lees meer
De hoogtepunten van NS-wandeling Rotterdam Maasstad

De NS-wandeling Rotterdam Maasstad brengt je onder meer langs de bijzondere skyline en de historie van deze stad. Op deze pagina lichten we een aantal van deze hoogtepunten voor je uit.

Lees meer
Zwerven door een geheimzinnige grensstreek

Stilte. Verlatenheid. Zompigheid. Wie zin heeft in een winterse zwerftocht door een avontuurlijk landschap, kan zijn hart ophalen in Kemper-Broek. Boswachter Huub Joosten heeft er een prachtige grenswandeling uitgezet. Laarzen aangeraden!

Lees meer
Zo maak je wandelen voor kinderen extra leuk

Wandelen met (jonge) kinderen kan een grote uitdaging zijn. Met deze tips krijg jij jouw kinderen binnen een mum van tijd van de bank af, de weide, wifi-loze wildernis in.

Lees meer
Poëzieroutes om op weg te dromen

Wandel.nl zet 8 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen, muur of via een app, het werk van diverse dichters. Je vindt routes in steden, maar ook in natuurgebieden. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

Lees meer
8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren

In Nederland valt er zo nu en dan een flinke hoeveelheid water uit de lucht, perfect om lekker met je laarzen in de modder te wandelen. Wandel.nl heeft 8 laarzenpaden voor je op een rij gezet.

Lees meer
Ontdek het Buiten van Utrecht

Ten oosten van de stad Utrecht, tussen de Lek en de Utrechtse Heuvelrug, ligt de Kromme Rijnstreek. Een heerlijk gebied om te wandelen. Je vindt hier maar liefst 510 kilometer aan mooie wandelpaden en idyllische weggetjes langs forten, kastelen en fruitboomgaarden.

Lees meer
Het Oranje-Nassaupad: wandelen door bourgondisch Brabant

Treed in de voetsporen van de Oranje-Nassaus en wandel door groen en bourgondisch Brabant. De bundel met routefolders van het pad is vanaf nu te bestellen in de Wandel.nl Shop.

Lees meer
Langs deze wandelroutes kan je volop kastanjes rapen

Het is oktober, de herfst is begonnen en dat betekent dat je tijdens je boswandeling weer kastanjes kunt rapen. Wandel.nl vertelt je op welke wandelroutes je volop kastanjes kunt tegenkomen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Leiden

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Oktober is de maand van de geschiedenis en dan kan een routeoverzicht van de Sleutelstad natuurlijk niet ontbreken.

Lees meer
De mooiste losloopgebieden voor je hond (en voor jou)

In heel Nederland vind je gebieden waar honden los mogen lopen. Hier kun je wandelen terwijl jouw hond zich kan uitleven in het zand of water. Wandel.nl zet een paar mooie losloopgebieden voor je hond (en voor jou) op een rij.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Lelystad

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Deze week is Lelystad, de hoofdstad van Flevoland aan de beurt. Een bijzondere stad in een provincie opgebouwd uit het niets, vier meter onder zeeniveau beschermd door kilometers dijk.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Enschede

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Deze week is de grootste stad in de regio Twente aan de beurt: Enschede!

Lees meer
Wandelroutes langs grote grazers: tips

In welke natuurgebieden in Nederland moet je gaan wandelen als je grote grazers wilt zien? We zetten een aantal gebieden voor je op een rij. Met tot slot een paar tips voor een veilige ontmoeting met deze grote dieren.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Middelburg

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Geniet van middeleeuwse sferen en de frisse zeelucht bij de hoofdstad van Zeeland: Middelburg.

Lees meer
Wandel jouw rondje geluk met het Klavertje Vier Arrangement

Zin om vijf dagen langs de mooiste plekken van Nederland te wandelen? Met het Klavertje Vier Arrangement van Fletcher wandel je zorgeloos van hotel naar hotel. Bijvoorbeeld op de Veluwe of langs de kust.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Haarlem

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Vlakbij het strand en aan de rivier het Spaarne ligt Haarlem. Een stad met verschillende parken en recreatiegebieden, van duinen tot de polder.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Apeldoorn

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Apeldoorn staat bekend om zijn stadsparken en groene karakter. Ook vind je hier Paleis Het Loo, samen met nog veel meer mooie wandelgebieden.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Tilburg

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. In Tilburg kan je heerlijk wandelen door het Brabantse landschap, van weidse heidevelden en uitgestrekte bossen tot bijzondere watergebieden.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Gouda

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Gouda staat bekend als dé Kaasstad van Nederland, maar Gouda is veel meer dan alleen kaas. Je kunt er ook prima wandelen!

Lees meer
Bramentijd! Waar vind je ze en wat kan je ermee doen?

De bramentijd is weer aangebroken, lekker om tijdens je wandeling van te snoepen of een handje mee naar huis te nemen om er een heerlijke bramenclafoutis van te maken. Wandel.nl geeft je tips!

Lees meer
Wandelen langs heldere beken

Wegdromen tijdens een wandeling langs kabbelend water. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wandelroutes langs heldere beken. Geniet van de prachtige natuur en de verkoeling die de beken in de zomer bieden.

Lees meer
Ontdek De Baronie

De Baronie is gelegen in de groene driehoek van Breda, Tilburg en de Belgische grens. In deze streek houden ze van ’t goeie leven. Je bent hier van harte welkom voor een dagje uit of een weekendje weg. Op deze pagina geven we je inspiratie.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Den Bosch

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. In het historische centrum van Den Bosch is het goed toeven, maar ook in het buitengebied kunnen wandelaars zich prima vermaken. Van uiterwaarden tot een bosrijk landgoed.

Lees meer
5x wandelen over zandverstuivingen

Gebieden waar zand vrij mag stuiven komen in Noordwest-Europa bijna niet voor, maar in Nederland zijn nog enkele zandverstuivingen te vinden. Dit zijn de 5 mooiste stuifzandvlakten van ons land die je al wandelend kunt ontdekken, mét praktische tips en informatie.

Lees meer
Wandel in een klaverblad door Drenthe

In de omgeving van het Drentse dorp Borger vind je bos, heide, akkers uit de oertijd en natuurlijk hunebedden. Met een wandelgids van Wandelvereniging Eendracht uit Assen kun je vier wandelroutes door deze streek lopen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Leeuwarden

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland en in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Amsterdam

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Vandaag is Mokum aan de beurt, ook wel bekend als onze hoofdstad Amsterdam.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Assen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Assen, wandel door loofbossen of sta oog in oog met de schaapskudde.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Groningen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van de grootste noordelijke stad van Nederland: Groningen.

Lees meer
Het Struinpad: struinen en bezinnen

Het Struinpad is een nieuw langeafstandswandelpad. Je wandelt langs het water van de rivier door Nederland. Wandel.nl vertelt je meer over deze bijzondere wandelroute.

Lees meer
Eilandwandelen in Nederland

Bij eilanden denk je misschien vooral aan de Waddeneilanden, maar wist je dat er in Nederland nog meer mooie eilanden zijn waarop je kunt wandelen? Wandel.nl licht er twee voor je uit.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in de Achterhoek en de Liemers

De Achterhoek en de Liemers, in het oosten van Gelderland, zijn met bossen, kastelen en akkers heel gevarieerd. Niet voor niets verscheen er onlangs een gids met 15 netwerkwandelingen door deze mooie streken.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Breda

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Breda, waar je in de omgeving veel bossen en parken vindt.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Arnhem

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. Hier een overzicht van Arnhem met routes langs stuwwallen, uiterwaarden en sporen uit het verleden.

Lees meer
Wat groeit en bloeit er in de berm?

De berm staat vol met wilde bloemen en planten en ook in juni kun je goed genieten van deze kleurenpracht. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wilde bloemen die jij tijdens je wandeling kunt tegenkomen.

Lees meer
De wandelroutes in VRIJ, de bijlage van De Telegraaf

In VRIJ, de zaterdagbijlage van De Telegraaf, kon je vandaag (6 juni 2020) lezen over mooie wandelroutes in Nederland. Van de oudste wandelroute tot een interessante wandelroute voor kinderen. Op deze pagina vind je praktische informatie over deze routes.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Amersfoort

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. In dit overzicht is Amersfoort aan de beurt en naast dat de stad is uitgeroepen tot 'Groenste stad van Europa' zijn er genoeg andere redenen om hier lekker te wandelen.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Astrid van de Nieuwenhof

Astrid van de Nieuwenhof probeert zoveel mogelijk mensen, ook mensen met reuma, te stimuleren om te wandelen. Op Wandel.nl deelt ze daarom haar drie favoriete wandelroutes.

Lees meer
Wandelroutes van wandelaars

In Nederland liggen heel veel wandelroutes, maar je kunt natuurlijk ook zelf je eigen wandelroute uitstippelen. Zoals de wandelaars die op deze pagina vertellen over hun eigen wandelroutes. Zo stippelde Ad een route uit over bijzondere wijstgronden in Noord-Brabant en bedacht Albert een route over boerenlandweggetjes.

Lees meer
Bijzondere overnachtingsplaatsen in Nederland tijdens je wandelvakantie

Slapen kun je bijna overal als je op wandelvakantie bent. Maar slapen op een unieke locatie geeft iets extra’s aan je vakantie. Ga op ontdekkingstocht vanuit deze bijzondere overnachtingsplaatsen in Nederland.

Lees meer
Wandelen nabij archeologische vondsten in Nederland

Wandelen is een activiteit waarbij je je heerlijk in het ‘nu’ voelt. Het is een mooie tegenstelling om je eens bewust te zijn van wat er zich onder je voeten bevindt! Ontdek deze bijzondere archeologische plekken in Nederland tijdens jouw wandeling.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Eindhoven

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. Hier een overzicht van Eindhoven waar ruim een-derde van de openbare ruimte groen is. Heerlijk om tussen het groen te wandelen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Den Haag

In onze hofstad Den Haag, het centrum van de landelijke politiek, liggen diverse mooie stadsparken. En ook de duinen en het strand zijn vlakbij. Wandel.nl geeft je een overzicht van mooie wandelroutes in en bij Den Haag.

Lees meer
Je eigen wandelroute maken: tips van natuurliefhebbers Herman en Bent

Hoe kun je een eigen wandelroute uitzetten? Wandel.nl sprak natuurliefhebber Herman van Alfen en zijn 12-jarige zoon Bent over het bedenken van je eigen wandelroutes. Ze vertellen over hun ervaringen en geven je tips.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Rotterdam

Wandel.nl maakt elke week een lijstje met wandelroutes rondom een grote stad. Na velen verzoeken is hier dan eindelijk een overzicht van routes bij Rotterdam.

Lees meer
Strandjutten aan de Nederlandse kust

Wandelen aan het strand is heerlijk. Niet alleen om een frisse neus te halen, maar ook om helemaal op te gaan in alles wat de zee op het strand achter laat. Strandjutten is populairder dan ooit. Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Ontdek Zuid-Limburg via 5 mooie wandelroutes

Zuid-Limburg is een prachtig wandelgebied. Fervent wandelaar Jos Clement stelde 5 wandelroutes samen. De gpx-bestanden van de wandelingen kun je op deze pagina downloaden.

Lees meer
Wandelen bij IJmuiden: tips

De Zuidpier van IJmuiden is een kilometerslange pier in de Noordzee. Het is een walhalla voor vogelliefhebbers. De pier en omgeving lenen zich uitstekend voor een mooie wandeling. Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Mooie wandelroutes op de Veluwezoom

Heuvels, vergezichten, heide, bossen: Nationaal Park Veluwezoom heeft wandelaars heel veel te bieden. Op deze pagina geven we je een paar tips voor mooie wandelroutes door dit natuurgebied.

Lees meer
Natuurtips: zo spot je insecten tijdens je wandeling

Insecten zijn kleine beestjes die voor ons oog verscholen lijken, toch zitten ze in grote getale om ons heen. Wandel.nl geeft tips om insecten te spotten tijdens je wandeling.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Erik Broersen

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Deze keer vertelt Erik Broersen wat zijn favoriete routes zijn.

Lees meer
Zo spot je een bever tijdens je wandeling

Het grootste knaagdier van Europa leeft een verscholen bestaan. Maar als je weet waar je op moet letten en hoe je je moet gedragen, vergroot je de kans er eentje te zien. Wandel.nl geeft je een stoomcursus bevers spotten in vijf stappen.

Lees meer
Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad

Voor een wandeling in de natuur hoef je niet altijd naar een buitengebied te gaan. Wist je dat er in de stad ook veel natuur te vinden is? Wandel.nl vertelt je wat er in stedelijke gebieden groeit en bloeit.

Lees meer
Vier keer zoutminnende planten in Dintelse Gorzen

Wandelend door de Dintelse Gorzen kom je verschillende zoutminnende platen tegen. Wie zijn toch die bikkels die juist overleven in gebieden, waar andere planten dat niet kunnen?.

Lees meer
Wandelen in de lente: 5 routes langs bloeiende fruitbomen

De natuur staat momenteel volop in bloei en daar kun je al wandelend van genieten. Wandel.nl zet verschillende gebieden en routes onder elkaar waar je tussen de bloeiende fruitbomen kunt wandelen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Nijmegen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes bij een grote stad. Hier een overzicht van 'de oudste stad van Nederland' Nijmegen.

Lees meer
De leukste ontdekkingstochten voor kinderen

Ook voor kinderen valt er van alles te ontdekken in de natuur. Speciaal voor de allerkleinsten en stoere onderzoekers zetten we de leukste ontdekkingstochten op een rijtje.

Lees meer
Wandelen in piepkleine plaatsjes van Nederland

In heel Nederland vind je diverse piepkleine plaatsjes en dorpjes. Meestal liggen ze in mooie wandelgebieden. Wandel.nl tipt je vijf kleine plaatsen waar je prima kunt wandelen. Let wel op, want je bent er zo doorheen.

Lees meer
Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Zuid-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het zuiden van het land.

Lees meer
Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Midden-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het midden van het land.

Lees meer
Wandelen in minder bekende natuurgebieden: West-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het westen van het land.

Lees meer
Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Oost-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het oosten van het land.

Lees meer
Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Noord-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het noorden van het land.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Utrecht

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes rondom een grote stad. Ontdek het prachtige buitengebied van Utrecht, wandel langs de Kromme Rijn of de Vecht en ga zwanen spotten in het Groene Hart.

Lees meer
Boswachter Tim Hogenbosch over uitdagend wandelen bij Nijmegen

Waarom zijn de bossen bij Nijmegen en Groesbeek een perfect wandelgebied? Boswachter Tim Hogenbosch vertelt je over de natuur en historie van dit bijzondere natuurgebied.

Lees meer
Ongestoord wandelen: rustige en (soms) nog onontdekte wandelroutes

Wil je volop van de natuur genieten tijdens je wandeling, dan kun je het beste naar een rustig en stil gebied gaan. Wandel.nl geeft je een lijstje van wandelroutes in rustige en soms nog onbekende wandelgebieden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...René Turk

In de Wandelroute top-5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top-5 van dichter, schrijver en columnist René Turk.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 4)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Dit keer etappe 4: van Lienden naar Arnhem-Zuid.

Lees meer
Natuurtips: hier moet je tijdens je lentewandeling op letten

De lente is begonnen, de natuur ontwaakt en dat kun je zien, ruiken én horen. Wandel.nl geeft je tips om extra van de natuur te genieten.

Lees meer
Wandelen in de lente: 6 routes naar dieren

De lente is de tijd van de dieren. Van lammetjes in de wei en jonge eendjes in de sloot, maar ook van insecten die zich na de winter weer voor het eerst laten zien. Op deze zes wandelroutes heb je een goede kans om in de lente dieren tegen te komen.

Lees meer
In het spoor van Reynaert de Vos op de Wandelroute van het Jaar

Streek-GR Waas- en Reynaertland is onlangs gekroond tot Wandelroute van het Jaar 2020. Reynaert de Vos, bekend van een middeleeuws verhaal, neemt je mee van het Vlaamse Lokeren naar het Zeeuwse Hulst. Wat kun je op de bekroonde route verwachten? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Oudste wandelroute in nieuw jasje

De ANWB introduceerde in 1914 de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. De 150 kilometerlange tocht van Amsterdam naar Arnhem was meteen een groot succes. Precies honderd jaar later werd een herziene versie uitgebracht van de oudste wandelroute van Nederland.

Lees meer
Boekenweek: wandel langs bekende schrijvers op deze routes

Wandel langs het werk en het leven van bekende Nederlandse schrijvers. Deze routes nemen je mee naar plaatsen die een belangrijke plaats innemen in bekende boeken en daarmee in de Nederlandse literatuur.

Lees meer
De 4 beste wandelplekken in Grenspark Kalmthoutse Heide

Waar moet je wandelen om Grenspark Kalmthoutse Heide het beste te ervaren? De boswachters van Natuurmonumenten tippen vier plekken waar zij trots op zijn.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 3)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Deze route volgt de noordgrens (limes) van het oude Romeinse rijk. Etappe 3 gaat van Utrecht naar Lienden.

Lees meer
Pionieren in de polder: Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land ligt op de voormalige bodem van de Zuiderzee. Je kunt dit nieuwe natuurpark in Flevoland ontdekken via het Pionierspad (LAW 1-2).

Lees meer
Vijf keer bijzondere natuur spotten in het Waterloopbos

Bij Rijksmonument Waterloopbos in de Flevolandse Noordoostpolder leer je niet alleen over de relatie van Nederland met water, maar kom je ook bijzondere natuur tegen. Wandel.nl gidst je langs vijf opmerkelijke dieren en planten.

Lees meer
In deze gebieden kun je heerlijk struinen

Van Schiermonnikoog in de Waddenzee tot de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee: in Nederland zijn veel mooie struingebieden. Wandel.nl zet de mooiste gebieden voor een mooie struintocht voor je op een rij.

Lees meer
Op deze wandelroutes kun je de liefde vieren

Romantische bossen, kabbelende beekjes, sprookjesachtige kastelen: op deze routes kun je wandelend de liefde vieren. Op Valentijnsdag, maar ook de rest van het jaar. Sleur je partner van de bank, mocht dat nodig zijn, en geniet samen van deze routes en gebieden. Of vier er je liefde voor het wandelen, als je alleen op pad gaat.

Lees meer
In deze gebieden kun je onze Nationale Vogel (de grutto) zien

Sierlijke poten, een lange rechte snavel en een oranjebruine kleur. De grutto is sinds een paar jaar onze Nationale Vogel. Vanaf februari is de grutto weer in Nederland te zien, want dan komt de vogel terug uit Noord-Afrika. In welke gebieden moet je zijn om onze gevleugelde nationale trots te zien?

Lees meer
Wandelen over het Gelukkigerwijspad

Het Gelukkigerwijspad is een 125 kilometer lange inspirerende pelgrimstocht door het midden van ons land. Het vinden van je eigen ritme en van geluk, voor jezelf en voor anderen, staat op deze route centraal.

Lees meer
Wandelen langs een oud Volkssanatorium in Hellendoorn

Verscholen in de bossen bij Hellendoorn ligt een oud Volkssanatorium waarin tot de jaren vijftig van de vorige eeuw tuberculosepatiënten herstelden. Het bijzondere gebouw is het hoogtepunt van twee mooi wandelroutes.

Lees meer
Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens

Uitkijktorens zijn een mooie pauzeplaats tijdens je wandeling. Je vindt ze in heel Nederland, vaak in natuurgebieden. Wandel.nl tipt je uitkijktorens in mooie wandelgebieden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Evelien Buynsters

In de Wandel top 5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top 5 van wandelend fotograaf Evelien Buynsters.

Lees meer
Het Noord-Hollandpad: wandelen door een levensecht schilderij

Het Noord-Hollandpad van in totaal 284 kilometer brengt je door alle landschappen van de provincie Noord-Holland. Van boerenland en duinen op Texel tot bos en heide in Het Gooi. Regelmatig heb je het gevoel dat je door een levensecht schilderij wandelt.

Lees meer
Deze wandelroutes zagen in 2019 het levenslicht

Welke wandelroutes kwamen er in 2019 in Nederland bij? Wandel.nl zet elf nieuwe wandelroutes voor je op een rij die je de komende jaren zelf kunt gaan ontdekken.

Lees meer
De hoogtepunten van het Stoutenburgerpad

Het Klompenpad Stoutenburgerpad ligt ingesloten in een verrassend gebied tussen Amersfoort, Hoevelaken en Leusden en dankt de naam aan Kasteel Stoutenburg, startpunt van de wandeling. Wandel.nl ging voor je op pad.

Lees meer
Twents Blokje Om: 300 kilometer aan onmeunig wandelplezier

Twents Blokje Om staat voor maar liefst 300 kilometer aaneengesloten wandelroutes. Iedere route heeft een eigen thema. Je vindt hier onmeunig (is enorm in het Twents) wandelplezier.

Lees meer
Wandelen langs spannende volksverhalen

Diverse streken en gebieden in Nederland zijn onderwerp van een eeuwenoud volksverhaal. Wandel.nl zocht vijf van deze gebieden uit, waarin je mooi kunt wandelen en tegelijkertijd kunt ontdekken of het verhaal misschien toch iets meer is dan een verzinsel.

Lees meer
Ontdek al wandelend Werelderfgoed Schokland

Waar ooit de Zuiderzee was, ligt nu een prachtig gebied om al wandelend te ontdekken. Wandel.nl vertelt je over dit UNESCO Werelderfgoed en geeft je tips voor mooie routes.

Lees meer
Ontdek zorgeloos de mooiste wandelroutes vanuit Eden Hotels

De 3- en 4-sterrenhotels van Eden Hotels zijn een prima uitvalsbasis als je mooie wandelroutes in de buurt van diverse Nederlandse steden wilt lopen. Op deze pagina vertellen we je meer over de mogelijkheden en geven we je 3 tips.

Lees meer
De mooiste plekken van Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is één van de grootste moerasgebieden in West-Europa. De rietlanden, moerasbossen en meren trekken heel veel soorten dieren en planten aan. Een perfect gebied om in te wandelen dus.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen door Zuid-Hollands rivierenland

Wandel over paden langs de rivieren en geniet van geweldige open ruimtes. In het Zuid-Hollands rivierenland liggen 15 mooie wandelroutes op je te wachten. Je vindt ze in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen door de Utrechtse veenweiden

Wandel via onverharde voetpaden over het boerenland in een oer-Hollands landschap. In de Utrechtse veenweiden liggen 15 mooie wandelroutes op je te wachten. Je vindt ze in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.

Lees meer
Wadlopen: praktische tips

Voeten die vastzuigen in de modder, weidse uitzichten en de kans om zeehonden op een zandplaat te zien rusten. Wadlopen is een prachtig avontuur, maar vraagt wel voorbereiding. Wandel.nl geeft je adviezen.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 2)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Dit keer etappe 2: Zwammerdam - Utrecht.

Lees meer
Drie historische plekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug ligt op een stuwwal, waardoor de hoogteverschillen soms groot zijn. Ook bijzonder is de rijke geschiedenis van het natuurgebied. Wandel.nl selecteert drie historische plekken in het nationaal park die je gezien moet hebben.

Lees meer
Het vernieuwde Noord-Hollandpad: winters wandelen door Botshol

Ontdek deze winter het vogelrijke natuurgebied Botshol, een van de hoogtepunten van het vernieuwde Noord-Hollandpad. Deze route voert vanaf de vuurtoren van Texel naar de hoogste berg in ’t Gooi

Lees meer
De Helmichwandelroutes: langs Achterhoekse romantiek

Bij Baak, op een steenworp afstand van Zutphen, liggen vier wandelroutes die samen de Helmichwandelroutes vormen. Wandel.nl vertelt je meer over deze afwisselende en romantische routes.

Lees meer
Ontdek de gastvrijheid van De Baronie

Het leven is goed in gemoedelijk Brabant, vooral in het groene en bourgondische gebied tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens. Ontdek al wandelend de gastvrijheid van De Baronie.

Lees meer
Wandel, herinner en herdenk op het Bevrijdingspad in Zeeland

Precies 75 jaar geleden werd Zeeland bevrijd. Het vernieuwde Bevrijdingspad brengt je langs de geschiedenis van de hevige strijd die aan de bevrijding voorafging: de Slag om de Schelde. De indrukwekkende wandelroute laat je herdenken, herinneren en bezinnen en is tevens een eerbetoon aan de bevrijders.

Lees meer
Laat je fantasie de vrije loop op deze Kunstroutes

Kunst vind je natuurlijk in musea, maar ook in de buitenlucht en soms zelfs midden in de natuur. Er zijn diverse wandelroutes die langs kunstwerken gaan: van geheimzinnige beelden tot merkwaardige objecten. Verwonder je, laat je verrassen of laat je fantasie de vrije loop op deze routes. Wandel.nl zet en paar kunstroutes voor je op een rij.

Lees meer
Nationaal Park de Maasduinen: wandel door de Limburgse duinen

Struinen door de duinen van Limburg, je verwacht het misschien niet maar het is echt waar! In Nationaal Park de Maasduinen vind je de langste rivierduingordel van Nederland, ontstaan door samenspel van water, wind en mens. Een heerlijk gebied om wandelend te ontdekken.

Lees meer
Wandelen op Vlieland? Ga dan naar deze 6 plekken

Gevarieerde natuur, rust, weinig auto’s en heel veel vogels: Vlieland is een perfect wandeleiland. Voor een weekend, maar ook voor langer. Ook al is het eiland relatief klein, je ontdekt steeds weer iets nieuws. Op welke plekken moet je beslist gaan wandelen als je op Vlieland bent? Wandel.nl geeft je inspiratie.

Lees meer
Speuren naar dierensporen tijdens je wandeling: tips

Zeker in de wintermaanden kun je tijdens je wandeling door de natuur allerlei dierensporen tegenkomen. Ze vertellen je welke dieren er leven in het gebied waar je doorheen wandelt. Op welke sporen moet je als wandelaar letten en hoe weet je wie de maker van een dierspoor is? Wandel.nl geeft je tips, zodat je nog meer plezier aan je wandeling beleeft.

Lees meer
5x wandelen in en rondom Nederlandse Hanzesteden

Langs de IJssel liggen diverse Hanzesteden, zoals Zutphen en Zwolle. Wandel je door deze steden, dan proef je de sfeer van de middeleeuwen. Wandel.nl zet een aantal routes in en rond Hanzesteden op een rij.

Lees meer
De mooiste wandelgebieden aan de Nederlandse kust

Bij het strand denk je misschien vooral aan de zomer. Maar ook in de winter kun je hier genieten tijdens een mooie wandeling. Welke Nederlandse kustgebieden zijn de moeite waard? Bekijk onze tips!

Lees meer
Lichtjesroutes: 5x wandelen in het (bijna) donker

Van het vieren van de aanloop naar kerst tot het ontdekken van een natuurgebied bij avond: Wandel.nl geeft vijf tips voor lichtjesroutes die je wandelt in het (bijna) donker. Laat de winter maar beginnen!

Lees meer
De leukste rietvogels van natuurgebied De Wieden

Het riet van natuurgebied De Wieden in de Kop van Overijssel trekt bijzondere vogels aan. Wandel.nl zet de leukste vijf rietbewoners op een rij. Van rietzanger tot baardmannetje.

Lees meer
Ontdek de mooiste wandelroutes in Utrecht

Wandelliefhebbers kunnen in de provincie Utrecht hun hart ophalen. Het mag dan een kleine provincie zijn, maar wel één met grootse verhalen. Op deze pagina geven we je inspiratie voor mooie wandelroutes in Utrecht.

Lees meer
Drie sprookjesachtige sneeuwwandelingen in Nederland

Dicht bij huis genieten van de sneeuw? Op Wandel.nl vind je drie tips voor een magische winterwandeling in Nederland. Alsof je door een schudbol met sneeuw loopt! Ook mooi zonder sneeuw trouwens.

Lees meer
Hollandse luchten boven het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad van maar liefst 284 kilometer gaat langs water, molens, dorpjes, natuurgebieden en bollenvelden. Je kunt er genieten van typische Hollandse luchten boven een karakteristiek Hollands landschap.

Lees meer
Het Groninger Borgenpad: wandelen langs statige borgen

In de provincie Groningen stonden eeuwen geleden 200 borgen: statige landhuizen van rijke Groningers. Door de eeuwen heen zijn de meeste borgen verdwenen. Er zijn er nog 16 over in het Groninger landschap. Op het Groninger Borgenpad van 240 kilometer kun je wandelen langs deze imposante huizen met minstens zo indrukwekkende landgoederen.

Lees meer
Wandelen tussen burlende edelherten

In de herfst klinkt er een indrukwekkend geluid in verschillende natuurgebieden, zoals op de Veluwe. Het is het geluid van burlende edelherten. Wandel.nl zet de mogelijkheden op een rij om in Nederland de bronsttijd van edelherten mee te maken tijdens een excursie.

Lees meer
Nationaal Park Drents-Friese Wold vanuit de lucht

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Je vindt er heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Wandel.nl selecteert de mooiste uitkijktorens en wandelroutes voor je om dit gebied te ontdekken.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 1)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Deze route volgt de noordgrens van het oude Romeinse rijk, die 2000 jaar geleden dwars door Nederland liep. Etappe 1 (start) gaat van Katwijk aan Zee naar Zwammerdam.

Lees meer
Nederlands Kustpad: de bunkers van de Atlantikwall

Op het 725 kilometer lange Nederlands Kustpad wandel je door Zuid- en Noord-Holland (etappe LAW 5-2) onder meer langs de bunkers van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer
Wandelen langs sfeervolle havens: tips

Oude schepen, uitzicht over het water, mooie pandjes en gezellige terrassen op de kade: bij havens is het prima toeven. Niet alleen als je een bootje hebt, ook als wandelaar. Wandel.nl zet daarom wandelroutes langs havens op een rij. Schip ahoi!

Lees meer
Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode

Een abdij, een burcht, een 900 jaar oude watermolen: in de Historische Driehoek van Eurode bij Kerkrade, stap je zo het verleden in. Bovendien wandel je kilometers lang op de oevers van een beek. Wandel.nl licht dit relatief onbekende gebied voor je uit.

Lees meer
Bekijk onze video met inspiratie voor mooie wandelroutes

In Nederland liggen heel veel mooie wandelroutes. In deze interactieve video geven we je inspiratie. Voor de zomermaanden, maar ook voor de rest van het jaar.

Lees meer
Wandelen over de heide: paars, paarser, paarst

Vanaf half augustus kleuren de heidevelden paars. Je vindt in Nederland diverse natuurgebieden met heide. In welke gebieden moet je zijn voor een mooie heidewandeling door de paarse velden? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Op het 600 kilometer lange Pronkjewailpad in Groningen kun je stempels en pronkjewails verzamelen. De stempelposten zijn op diverse locaties: van winkels tot musea. Wandel.nl licht een aantal bijzondere posten voor je uit.

Lees meer
3 fraaie fortenwandelingen in Nederland

Veel forten in Nederland liggen midden in de natuur. Dat maakt ze het ideale uitgangspunt voor een mooie wandeling. Drie tips voor fraaie wandelingen langs historische forten.

Lees meer
3 favoriete natuurgebieden in de Noordoostpolder

In de Noordoostpolder vind je plekken waar de natuur overheerst en waar je urenlang kunt wandelen. Dit zijn de 3 meest verrassende wandellocaties in de Noordoostpolder.

Lees meer
3 ecoducten langs Voetstappenpad Hilversum

Het Voetstappenpad rondom Hilversum loopt via het ruim tachtig jaar oude pad langs nieuwe wegen en bruggen voor dieren. Wij wandelen langs drie ecoducten langs het Voetstappenpad.

Lees meer
De mooiste wandelroutes rondom het Brabantse Oss

Wandel.nl ging op zoek naar de vijf leukste en mooiste wandelroutes rondom het Brabantse Oss. Maak een korte route of ga voor een langeafstandswandeling door De Maashorst.

Lees meer
7 mooie Blotevoetenpaden

Wandelen doe je normaal gesproken op schoenen, maar ook op blote voeten kun je een mooie wandeling maken. Niet alleen op het strand. In heel Nederland liggen verschillende blotevoetenpaden. Leuk voor zowel jong als oud, met name in de zomer. Wandel.nl tipt je een aantal mooie blotevoetenpaden. Schoenen en sokken uit en lopen maar!

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Henrie van Zoggel

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top 5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met Henrie van Zoggel mee aan de hand van zijn wandel top 5, nu te lezen op Wandel.nl.

Lees meer
Ontdek 3 iconische wandelroutes in Groningen

Volg de paaltjes over jaagpaden en oude handelsroutes. Wandel door groene kwelders en dorpen van rood baksteen. Struin langs de weidse kust en eeuwen aan architectuur. Lekker een frisse neus halen in de natuur of een tocht maken langs de verhalen van het verleden: wandelen in Groningen doet je goed.

Lees meer
Wandelen bij natuurbegraafplaatsen

Wandel.nl gidst je langs enkele bijzondere natuurbegraafplaatsen in Nederland waar je in alle rust en stilte mooie wandelingen kunt maken. Bijvoorbeeld op Landgoed De Hoevens in Brabant, waar je kunt wandelen over lanen en graslanden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Saskia van den Brand

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met onze blogger Saskia van den Brand mee op haar vijf favoriete routes in Nederland. Van Texel in het noorden tot het Zeeuwse Walcheren in het zuiden.

Lees meer
De route van boswachter Martin door het Fochteloërveen

In magazine Wandel.nl nummer 3-2020 vertelt boswachter Martin Snip over het Fochteloërveen. Op deze pagina vind je het kaartje van zijn favoriete wandelroute door dit gebied.

Lees meer
Speuren naar vleermuizen tijdens het wandelen

Zó maak je de meeste kans op het zien van vleermuizen tijdens je wandeltocht. Van het juiste moment tot de beste plekken om de vliegensvlugge diertjes te zien.

Lees meer
Nationaal Park Nieuw Land: wandelen en vogels kijken

Nationaal Park Nieuw Land, met de Oostvaardersplassen en Marker Wadden, is het ideale wandelgebied om vogels te spotten. Wandel.nl selecteerde de leukste vogelspotplekken en mooiste wandelroutes in dit vogelkijkgebied.

Lees meer
Het Grote Rivierenpad: ruimte voor de Waal

Op het Grote Rivierenpad volg je oer-Hollandse rivieren: de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. De route gaat in twintig etappes van Hoek van Holland naar de Waal bij Nijmegen. Hier kom je een prachtig staaltje waterbeheersing tegen.

Lees meer
Een ommetje maken in Groningen

Groningen kent 25 korte wandelroutes in en rondom dorpen die ook wel bekend staan als ommetjes. Hier tippen we een aantal Groningse ommetjes in de streek Oldambt, ook wel de Graanrepubliek genoemd.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Carolien Boogaard

In de Wandelroute top-5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top-5 van natuurfotograaf en blogger Carolien Boogaard

Lees meer
Ontdek de Drentse Hondsrug tijdens je wandelvakantie

Prachtige natuur, authentieke Drentse dorpjes en sporen uit een ver verleden: De Hondsrug in Drenthe is een prima locatie voor mooie wandelingen. Onze partner Oad biedt een 6-daagse wandelvakantie aan in dit wandelgebied. Wat zijn de hoogtepunten tijdens je wandelingen?

Lees meer
De rotsen van Sy

Deze spannende wandeling van 7 kilometer brengt je over kleine paadjes in het woud naar de ruïne van een spannend kasteel, dat al 1500 jaar oud is.

Lees meer
De Forellenwandeling

In het Land van Stavelot maken de rivieren de dienst uit en wandel je door indrukwekkende landschappen. De Forellenwandeling van 12 kilometer gaat langs de rivieren de Amblève en de Warche en door bossen en velden.

Lees meer
In het dal van de Amblève

Deze wandelroute van 13 kilometer is perfect voor wandelaars die op zoek zijn naar avontuur. Je wandelt over rotsen en bruggetjes.

Lees meer
In de Vallei van de Trôs-Maret

Donkere bossen, een schuimende beek, een romantische schuilhut en zelfs een wildpark met dieren. De route ‘In de Vallei van de Trôs-Maret’ brengt je aan de voet van het natuurpark van de Hoge Venen.

Lees meer
Heuvelrijke routes om te trainen voor de bergen: tips

Op welke routes in eigen land kun je trainen voor je wandelvakantie in de bergen? Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Wandelen langs trappistenabdijen in de Ardennen

Het land van onze zuiderburen staat bekend om het Bourgondische leven. Deze langeafstandswandeling koppelt culinair en actief genieten aan een prachtig thema: wandelen langs trappistenabdijen.

Lees meer
Wandelen langs koninklijke paleizen

Een rijke geschiedenis, een majestueuze uitstraling en vaak omringd door mooie natuur. In de buurt van paleizen kun je mooi wandelen. Daarom heeft Wandel.nl een aantal wandelroutes voor je op een rij gezet.

Lees meer
Herkenbare bakens: 6x wandelen bij vuurtorens

Wandelen in de omgeving van vuurtorens: Wandel.nl tips zes wandelroutes, van de vuurtoren op Texel tot in Fries Workum.

Lees meer
De Slufter: uniek struingebied op Texel

Wandelen in De Slufter op Texel is bijzonder. Boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer legt uit waarom en vertelt je waar je op moet letten als je een wandeling gaat maken in het natuurgebied.

Lees meer
Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Wandel.nl selecteerde vier hoogtepunten voor een wandeling bij Radio Kootwijk in natuurgebied Kootwijkerzand op de Veluwe.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Midlum naar Lichtaard

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 4: Midlum - Lichtaard.

Lees meer
De ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen volgens boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer vertelt zij over haar ervaringen met de ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen.

Lees meer
Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

De lente is de tijd van de lammetjes. Veel schaapskooien liggen in mooie wandelgebieden. Wandelen en lammetjes kijken is begin april dan ook een prima combinatie. Wandel.nl geeft je een aantal tips voor wandelingen langs schaapskuddes.

Lees meer
Ruim 40 wandelroutes in Drenthe te downloaden

Wil je dit voorjaar in Drenthe gaan wandelen? Via de website Eindje om in Drenthe kun je gratis ruim 40 wandelroutes zoeken en downloaden. De routes brengen je door alle landschappen van Drenthe: van heidevelden tot het kronkelende riviertje de Drentsche Aa.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Lichtaard naar Leeuwarden

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 5 (slot): Lichtaard - Leeuwarden.

Lees meer
Ontdek het vernieuwde Waterliniepad

Wandel langs de verdedigingslinies tussen Volendam en Dordrecht: op het vernieuwde Waterliniepad is van alles te beleven.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Antonette Spaan

Antonette Spaan van We12travel houdt van klimwandelingen en dat is terug te zien in haar top 5 van favoriete wandelroutes.

Lees meer
Bijzondere plaatsen op de Zuidroute van het Pronkjewailpad

Langs welke bijzondere plaatsen komt de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad? We lichten er een paar voor je uit. Van bijzondere borgen en leerzame musea tot een eeuwenoud klooster.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Mat Maessen

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Deze keer vertelt routemaker Mat Maessen over zijn vijf mooiste wandelroutes.

Lees meer
Nieuw Waterliniepad langs forten en vestingstadjes

Nederland heeft er sinds begin maart een nieuw lange afstands wandelpad (law) bij: het vernieuwde Waterliniepad. De route van 350 kilometer gaat langs de Hollandse Waterlinies, die Nederland vanaf de negentiende eeuw moesten beschermen tegen vijanden.

Lees meer
Ontvang een gratis wandelroutegids van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten biedt wandelaars een gratis gids met wandelroutes aan. De routes zijn geselecteerd door de boswachters van Natuurmonumenten en gaan door verschillende natuurgebieden in heel Nederland. Van Groningen tot Limburg.

Lees meer
Wandelen in de Belgische Ardennen

Zo dichtbij en toch zo anders: de Belgische Ardennen bieden je een compleet andere omgeving dan 'thuis'. En dat op maar een paar uur rijden van huis.

Lees meer
Het Krijtlandpad: slingeren door het Heuvelland van Zuid-Limburg

Padcoördinator Yolande de Boer over haar favoriete wandeling op het Limburgse Krijtlandpad.

Lees meer
Wandelen en roofvogels spotten in de Oostvaardersplassen

De konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen zijn geregeld in het nieuws. Veel minder aandacht is er voor de grote populatie roofvogels. Wandel.nl hield de verrekijker in de aanslag tijdens een roofvogelexcursie in dit beschermde natuurgebied tussen Lelystad en Almere.

Lees meer
In de Feeënvallei

Lees meer
Hoog boven de Ourthe

Lees meer
De wilde Ourthe-rivier

Lees meer
Het mooie dorp Wéris en de megalieten

Lees meer
Durbuy en La-Roche-en-Ardenne en omgeving: ruige natuur en lieflijke dorpen

De Ardennen rondom Durbuy en La Roche zijn populaire gebieden voor een vakantie. Deze streek heeft veel prachtige routes en heel veel wandelkilometers.

Lees meer
Neus van Napoleon

Lees meer
Langs de Ninlingspo

Lees meer
Door de venen rondom Spa

Lees meer
In de Vallei van de Statte

Lees meer
Het dak van België

Lees meer
Rond de abdij van Val-Dieu

Lees meer
Spa en omgeving: water, wildernis en wellness

Als je van water houdt, ga je naar Spa en omgeving. De stad is omringd door natuur. Wandel in de omgeving van Spa langs beken en romantische riviertjes.

Lees meer
Van spookachtig slot tot peperdure ruïne: 12x wandelen langs kastelen

Wandel.nl tipt twaalf bijzondere kastelen en landgoederen in omgevingen waar het ook nog mooi wandelen is.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Molkwerum naar Midlum

Sinds oktober 2017 is in Friesland het Elfstedenpad te vinden. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Dit keer een verslag van een wandeling over dit pad tussen Molkwerum en Midlum.

Lees meer
Op beverjacht met boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer gaat ze op beverjacht in de Gelderse Millingerwaard.

Lees meer
St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland

Het St. Odulphuspad brengt je onder meer langs verdwenen kloosters, middeleeuwse kerken en verrassende heuvels en bossen in Zuidwest-Friesland. Stilte, rust en ruimte zijn de kernwaarden van dit 260 kilometer lange pad.

Lees meer
Boswachter Hanne maakt zich zorgen over de natuur

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Ze roept op in actie te komen tegen de dalende biodiversiteit.

Lees meer
Mooie winterwandelingen in eigen land: 5 tips

Op welke wandelroutes in Nederland kun je een mooie winterwandeling maken? Wandel.nl geeft je 5 tips.

Lees meer
Wandelen door de stadsparken van Arnhem

Arnhem is een van de groenste steden van Nederland én van Europa. Met zijn vele stadsparken is het een mooie plek voor een wandeling. Wandel.nl zet acht Arnhemse stadsparken voor je op een rij.

Lees meer
Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Welke wandelroutes in Nederland zagen in 2018 het levenslicht? Wandel.nl maakte een selectie van nieuwe routes, die de moeite waard zijn om zelf te gaan bewandelen. Van het Christoffelpad tot het Zuiderwaterlinie wandelpad.

Lees meer
Leuke wandelroutes voor mensen met reuma (en mooi voor iedereen)

Voor mensen met een vorm van reuma is het vaak lastig om vooraf te bepalen of een wandelroute geschikt is om te lopen. Wandel.nl heeft daarom 6 routes uitgezocht waar (bijna) alle wandelaars van kunnen genieten.

Lees meer
Wandelen op de Marker Wadden, een splinternieuw natuurgebied

Nederland is sinds dit najaar een natuurgebied rijker: de Marker Wadden. Wat zijn in dit gebied de wandelmogelijkheden? Welke wandelroutes en -paden zijn er? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Wandelen tussen de dieren in natuurgebied De Maashorst

In natuurgebied De Maashorst, in het oosten van Noord-Brabant, kun je verschillende grazers zien. Wandel.nl ging op pad om deze dieren te bekijken.

Lees meer
Op deze routes wandel je langs herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog

In november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Nederland was in deze oorlog neutraal, maar toch vind je op diverse plekken in ons land nog herinneringen aan WOI. Wandel.nl ging op zoek naar wandelroutes die je langs sporen van deze oorlog voeren.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Bianca Quadflieg

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Bianca Quadflieg geeft in deze aflevering haar top-5: van Zuid-Limburg tot de Wadden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Mirjam & John Klever

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Deze keer geven Mirjam en John Klever hun top-5.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Henrie van Zoggel

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Henrie van Zoggel zijn top-5.

Lees meer
Oproep: Wat is jouw favoriete wandelroute in Nederland?

Voor een nieuwe rubriek op Wandel.nl zijn we op zoek naar wandelaars die over hun favoriete wandelroutes in Nederland willen vertellen. Wat is jouw top-5?

Lees meer
Een uurtje wandelen? Dat kan op deze wandelroutes

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uur terug. Wil je dit extra uur wandelend doorbrengen? Met deze wandelroutes ben je, bij een gemiddeld wandeltempo, een uurtje onderweg. Zes leuke wandelroutes van 4 tot 5 kilometer.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Monique Peperkamp

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering vertelt Monique Peperkamp over haar top-5 van wandelroutes.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Joop Pleyster

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Joop Pleyster vertelt in deze aflevering waar hij graag wandelt: van lange afstandsroutes tot ommetjes.

Lees meer
Het Zuiderwaterlinie Wandelpad: langs stoere forten en schansen

In Noord-Brabant ligt sinds half september een splinternieuwe wandelroute: het Zuiderwaterlinie Wandelpad. Deze route van 290 kilometer voert je langs de vestingsteden en forten die ooit onderdeel waren van de langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Lees meer
In een hofje bof je?! 10x wandelingen langs armenhuisjes

Wandel.nl geeft je een overzicht van tien mooie wandelingen door hofjes.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Jutrijp naar Stavoren

Sinds oktober 2017 is er in Friesland het Elfstedenpad. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Een verslag van een wandeling over dit pad tussen Jutrijp en Stavoren.

Lees meer
De vier seizoenen van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Elk seizoen heeft in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel, zijn eigen charme. Een wandeling in dit gebied is het hele jaar door de moeite waard. Wat maakt het gebied speciaal in winter, lente, zomer en herfst? We vroegen het boswachter Egbert Beens.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Truus Wijnen

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft routemaker Truus Wijnen haar top-5.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Pieter van Stein

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Pieter van Stein zijn top-5, met bij iedere route tips voor een mooie tussenstop.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Lydia Waarts

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Lydia Waarts haar top-5 van wandelgebieden in de buurt van het bosrijke Bergen op Zoom, in het zuidoosten van Brabant.

Lees meer
Mooie monumenten langs het Pronkjewailpad

Wandel.nl geeft je een overzicht van bijzondere monumenten langs het Groningse Pronkjewailpad. Van kerken tot molens en zelfs een piepklein huisje.

Lees meer
Samenwerking houdt Westerborkpad levend

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Stichting Wandelnet en Herinneringscentrum Kamp Westerbork sloten onlangs een overeenkomst om het Westerborkpad levend en aantrekkelijk te houden voor wandelaars.

Lees meer
Warme herinneringen aan de Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom is een pelgrimstocht van 136 kilometer door het Rijk van Nijmegen. Ivonne Calis liep de route deze zomer, onder tropische omstandigheden. Lees hier haar verslag. Over dorre graslanden, liters water en warme herinneringen.

Lees meer
Wandelen langs hunebedden: routetips

De Drentse hunebedden zijn al duizenden jaren oud. Sinds een paar jaar is het verboden om op hunebedden te klimmen. Langs de stenen wandelen om ze te bewonderen, mag natuurlijk wel. Daarom zet Wandel.nl mooie wandelroutes langs hunebedden voor je op een rij.

Lees meer
Vijf redenen om een avondwandeling te maken

Wat zijn de voordelen van wandelen in de avond? Een mooie zonsondergang, de frisse avondlucht en een positief effect op je nachtrust. Wandel.nl zet de voordelen op een rij.

Lees meer
Liever de Elfstedentocht wandelen

Het Elfstedenpad brengt je wandelend langs alle elf de Friese steden.

Lees meer
Mindful op pad: zet al je zintuigen ‘aan’

Mindful wandelen is een uitstekende manier om je te ontspannen. Zet al je zintuigen tijdens je wandeling open en neem je omgeving waar. Wandel.nl geeft je tips om al je zintuigen tijdens je wandeling te gebruiken.

Lees meer
Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Lees meer
De lus in het Grenslandpad

Het Grenslandpad heeft sinds een paar jaar een Zeeuwse variant. Lees hier over deze aantrekkelijke lus van bijna honderd kilometer.

Lees meer
Tussen de vogels van het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor allerlei soorten vogels. Boswachter Jaap Kloosterhuis geeft je tips hoe je de vogels goed kunt zien.

Lees meer
7x succesvol paddenstoelen vinden

Met deze tips kun je tijdens je wandeling optimaal genieten van paddenstoelen.

Lees meer
Groningse gastvrijheid op de Pronkjewailposten

Langs het Pronkjewailpad vind je honderden Pronkjewailposten. Je kunt er een stempel halen, even uitrusten en de Groningse gastvrijheid ervaren. Wandel.nl licht er een aantal voor je uit.

Lees meer
Wandelen in Bronckhorst, de 'Wandelgemeente van het Jaar'

De gemeente Bronckhorst werd dit voorjaar uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Wat zijn mooie routes in deze Achterhoekse gemeente? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn

In deze etappe van het Pronkjewailpad lopen Douwe en Geeske van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn. Ze komen onder meer langs een vogelkijkhut en door een bijzonder landgoed.

Lees meer
De dorpen van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad brengt je door ruim 55 gastvrije Groningse dorpen. Wat kun je hier tijdens je tocht verwachten? Een overzicht van een aantal mooie dorpen langs de route.

Lees meer
Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt?

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws: de wolf is terug in Nederland. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt? Zijn wolven gevaarlijk voor wandelaars? Wandel.nl zocht het uit.

Lees meer
Wandelen in dassengebieden

De das laat zich zelden zien. Hoe weet je dat je in een gebied wandelt waar dassen leven? Wandel.nl geeft je vijf aanwijzingen. Maar bekijk de dieren alleen van een afstand, want ze zijn gevoelig voor verstoring.

Lees meer
Een vleugje Ardennen, Moezel of Jotunheimen

Waar in Nederland krijg je het gevoel dat je in het buitenland wandelt?

Lees meer
Uniek wandelen langs Unesco-werelderfgoed

Wandel in het Jaar van het Werelderfgoed door de Hollandse geschiedenis.

Lees meer
Wandelen in Nationaal Park Oosterschelde

Welke mooie wandelroutes zijn er in Nationaal Park Oosterschelde?

Lees meer
Wandelroutes langs bijzondere architectuur

Al wandelend kun je genieten van het landschap, de natuur, maar ook van gebouwen. Wandel.nl tipt je wandelroutes langs bijzondere architectuur. Van moderne architectuur in Rotterdam tot de oude houten huisjes van de Zaanse Schans. Ontdek op deze routes de lijnen en vormen die architecten hebben gebruikt in hun ontwerpen.

Lees meer
Geocaching: wandelen met iets extra’s

Geocaching is voor iedereen die houdt van buiten zijn en van wandelen met iets extra's. Leuk voor bijvoorbeeld in de zomervakantie. Wat is geocaching en hoe werkt het?

Lees meer
Tips uit het Handboek voor Natuurwandelingen

In het 'Handboek voor Natuurwandelingen' geeft Koos Dijksterhuis tips om onderweg beter op de natuur te letten. Wandel.nl zet er een paar voor je op rij en roept je op om jouw mooiste natuurwandeling met ons te delen. Onder de inzenders verloten we het handboek.

Lees meer
Belevenissen op het Pronkjewailpad

Sinds april ligt er een gloednieuwe wandelroute in de provincie Groningen: het Pronkjewailpad. Wat valt er op deze route te beleven? Een paar enthousiaste wandelaars deden verslag van hun wandeling door het hoge noorden. Hier lees je hun verhalen.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Henk Pots

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Henk Pots geeft in deze aflevering zijn top-5: van het Friese Woudenpad tot de NS-wandeling over de Veluwezoom.

Lees meer
De top 5 favoriete wandelingen van… Bregje Schipper

Op deze pagina vertellen wandelaars wat hun 5 favoriete wandelroutes zijn. Deze keer Bregje Schipper van de blog Wandelvrouw.nl

Lees meer
In de voetsporen van de Romeinen

Treed in de voetsporen van de Romeinen op het nieuwe Limespad.

Lees meer
Wandelen over Nederlandse Landgoederen

Over welke landgoederen in Nederland kun je een mooie wandeling maken? Een verkenning.

Lees meer
Wandelen door de duinen van Kennemerland

Waar in Nationaal Park Kennemerland heb je het mooiste uitzicht?

Lees meer
Nieuwe NS-wandeling over het Graafschapspad

‘Uiterwaarden van Cortenoever’ is een nieuwe NS-wandeling van station Brummen naar station Zutphen. Wandel langs de groene oevers van de IJssel en de Berkel.

Lees meer
Wandelen langs orchideëen

In mei en juni bloeien de orchideeën. Op welke plekken in Nederland kun je langs deze bloemen wandelen?

Lees meer
Van Lauwersoog naar Leens over het Pronkjewailpad

Henk-Jan van der Klis beschrijft het Pronkjewailpad tussen Lauwersoog en Leens en proefde behalve poffert en toast met paling de Groningse gastvrijheid.

Lees meer
Van Noordpolderzijl naar Den Andel: stilte en vergezichten

Douwe en Geeske Oosterhuis lopen in deze etappe van het Pronkjewailpad van Noordpolderzijl naar Den Andel, en beseffen zich dat iedere stap op dit pad een verrijking van hun leven is.

Lees meer
Van Groningen naar Bedum: het begin van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad begint in het centrum van Groningen. Geeske en Douwe Oosterhuis startten hier met hun eerste etappe en delen hun belevenissen.

Lees meer
De N70: hoge heuvels en diepe dalen

De N70 klinkt als een drukke autoweg, maar het is een wandelroute dwars door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers die van een pittige wandeling houden.

Lees meer
Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen

Het Pronkjewailpad is een route van ruim 500 kilometer door de provincie Groningen. Van april tot en met oktober kun je langs deze route pronkjuwelen verzamelen en kennismaken met de gastvrijheid van Groningen.

Lees meer
Rolstoelvriendelijke routes

Welke wandelroutes in Nederland zijn geschikt als je in een rolstoel zit of niet zo goed ter been bent? Wandel.nl geeft je een overzicht van rolstoelvriendelijke routes, in iedere provincie.

Lees meer
Van Groningen naar Warffum

Elly Bos-Vlugt liep het eerste deel van het Pronkjewailpad, van Groningen naar Warffum. Voor Wandel.nl schreef zij haar belevenissen op.

Lees meer
Tijd voor voorjaarsvoetstappen

Het is zover: de natuur hult zich in een kleurrijk voorjaarsjasje. Tijd om eropuit te trekken en te genieten van dit veelzijdige seizoen. Wandel.nl zet de mooiste themawandelingen in het voorjaar voor je op een rij.

Lees meer
Romantische routes

Ook na Valentijnsdag kun je op deze romantische routes samen (maar ook alleen) een mooie wandeling maken.

Lees meer
Daten? Ga op Wandeldate!

Wandel.nl duikt in de wereld van de liefde. Of meer specifiek: in de wereld van wandeldating.

Lees meer
Wandel in 2018 door Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa

Een wandeling door Leeuwarden is altijd mooi, maar zeker in 2018. Leeuwarden is dit jaar namelijk uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Lees meer
Nieuwe cultuurwandeling in Roermond

Zin om in de kerstvakantie een cultuurwandeling te maken? In Roermond is een nieuwe tijdelijke wandelroute: ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’. Je wandelt onder meer langs werk van de bekende Roermondse architect.

Lees meer
Klepperdeklep! Niet te missen Klompenpaden, deel 2: Utrecht

Er zijn al meer dan 100 Klompenpaden en er komen er regelmatig nieuwe bij. Wat zijn de mooiste Klompenpaden in de provincie Utrecht?

Lees meer
Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Welke wandelroutes zijn in 2017 geopend? Een overzicht.

Lees meer
Wandelroutes vanuit warme cafés: 10 tips

Wandelen en je na afloop of onderweg opwarmen in een gezellig café. Wandel.nl geeft je een overzicht van mooie wandelroutes die langs een café komen.

Lees meer
Klepperdeklep! Niet te missen Klompenpaden, deel 1: Gelderland

Er zijn al meer dan 100 Klompenpaden en er komen er regelmatig nieuwe bij. Wat zijn de mooiste Klompenpaden in Gelderland?

Lees meer
9x wandelroutes mét de hond (maar ook mooi zonder)

Waar kun je mooi wandelen met je hond? Wandel.nl tipt je wandelroutes waarop honden welkom zijn. Van het strand en de duinen op de Waddeneilanden tot de heuvels en bossen in Zuid-Limburg.

Lees meer
Wandelroutes in de herfst: 10 tips

Op welke wandelroutes kun je volop genieten van de herfst? Wandel.nl zet tien mooie herfstroutes voor je op een rij. Ze voeren door prachtige loofbossen met paddenstoelen en kastanjes of over hellingen waar het de wijnbladeren zijn die zich uitsloven in geel, rood en goud.

Lees meer
Wandelen in een Hollands landschap

Wandel langs het IJsselmeer in een typisch Hollands landschap.

Lees meer
5x wandelen langs monumenten

In het tweede weekend van september is het jaarlijks Open Monumentendag. Heel veel monumenten openen dan hun deuren. Wandel.nl licht vijf wandelroutes langs een bijzonder monument voor je uit. Deze routes zijn overigens ook de rest van het jaar de moeite waard.

Lees meer
Wild spotten tijdens je wandeling: tips

Wilde zwijnen, reeën, een vos. Met wat geluk kun je deze dieren tegenkomen tijdens je wandeling. Wandel.nl geeft je een paar tips om de kans om wild te zien te vergroten.

Lees meer
Wandelroutes voor op je bucketlist

Welke tien routes in Nederland moet je als wandelaar een keer hebben gelopen? Wandel.nl geeft je tien tips om je bucketlist mee te vullen.

Lees meer
Wandelen door monumentaal groen

Bij monumenten denken we meestal aan gebouwen, maar ook parken en buitenplaatsen kunnen een monument zijn. Wandel.nl tipt een paar voorbeelden van monumentaal groen waarin je mooi kunt wandelen.

Lees meer
Wandelroutes door parken, tuinen en landgoederen: 10 tips

Wandel.nl geeft je een overzicht van wandelroutes met iets extra's. Wandel door de natuur en cultuur in parken, tuinen en landgoederen.

Lees meer
Stevige wandelroutes over heuvels, wallen en duinen: 10 tips

Voor echte bergen moet je natuurlijk naar het buitenland, maar toch kun je ook in Nederland heuvelrijke routes vinden. Zelfs in provincies waar je dit niet zou verwachten. Wandel.nl tipt je routes waarop je flink moet klimmen.

Lees meer
Wandelen langs het water: 10 tips

Wandel.nl zet de mooiste wandelroutes langs rivieren voor je op een rij. Van Maas tot Rijn.

Lees meer
Stadswandelingen in 12 provincies

Zin om een stadswandeling te maken? Wandel.nl tipt 12 stadswandelingen: in iedere provincie één.

Lees meer
Wandelroutes in Twente: 10 tips

Twente, in de uiterste oosthoek van Overijssel, staat garant voor mooie wandelroutes. Wandel.nl wijst je de weg.

Lees meer
10 verrassende wandelgebieden

Dat je kunt wandelen in gebieden als de Veluwe is bekend. Maar wist je dat je ook kunt wandelen langs hoogovens en veenlijken? Wandel.nl zet tien verrassende wandelgebieden voor je op een rij.

Lees meer
5 wandelroutes in de Sallandse heuvels

In het gebied tussen Holten en Ommen liggen een aantal heuvelachtige natuurgebieden waar het zeer goed wandelen is. Wandel.nl tipt 5 mooie wandelroutes in Salland.

Lees meer
10x warme wandelroutes in de winter

Sjaal om, wandelschoenen aan en het bos in. Tien route tips van wandel.nl om te genieten van de warmte in de winter.

Lees meer
10 wandelroutes in de Achterhoek

In het coulissenlandschap van de Achterhoek is het lekker wandelen. Paden glooien langs boerderijen en oude akkers. Lees de 10 wandeltips van Wandel.nl!

Lees meer
10 wandelroutes langs de Nederlandse kust

De kust van Nederland is een uitwaai- en wandelgebied met stip. Bovendien rijgen de nationale parken zich er zo'n beetje aaneen. Wandel.nl geeft 10 wandelroute tips.

Lees meer
10 wandelroutes in Zuid-Limburg

Heuvels en dalen, mooie uitzichten, knusse dorpjes: in Zuid-Limburg kun je uitstekend wandelen. Wandel.nl geeft je een overzicht van tien mooie wandelroutes.

Lees meer
9 wandelroutes op de Wadden

Wandelen op de Waddeneilanden? Er zijn maar weinig plekken met zoveel ruimte om je heen. Wandel.nl zet de 9 mooiste wandelroutes op een rijtje.

Lees meer
10 wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug biedt een paar honderd kilometer aan wandelpaden. Wat zijn mooie wandelgebieden in dit bosrijke gebied? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips.

Lees meer
10 wandelroutes op de Veluwe

Bossen, heidevelden, stuifzandvlakten, de Veluwe kent oneindige mogelijkheden voor mooie wandelingen. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips!

Lees meer
Watersnoodpad

Het Watersnoodpad is een 154 kilometer lange wandelroute. Het themapad loopt langs een groot aantal locaties die te maken hebben met de gebeurtenissen tijdens de Ramp van 1953 op Schouwen-Duiveland.

Lees meer
Koninklijke Weg

De Koninklijke Weg loopt van Paleis Noordeinde in Den Haag, via Soestdijk naar Paleis Het Loo. Onderweg loop je door het Groene hart, over de Utrechtse Heuvelrug en via de Veluwe.

Lees meer

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.