Wandelroutes in Nederland

In Nederland liggen duizenden kilometers aan wandelpaden. Van lange routes door de natuur tot kortere ommetjes in dorpen en steden. Wat zijn de mooiste wandelroutes in Nederland? Lees de artikelen op Wandel.nl. Waar ga jij wandelen?
Wandelroutes bij steden: Leiden

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Oktober is de maand van de geschiedenis en dan kan een routeoverzicht van de Sleutelstad natuurlijk niet ontbreken.

Lees meer
De mooiste losloopgebieden voor je hond (en voor jou)

In heel Nederland vind je gebieden waar honden los mogen lopen. Hier kun je wandelen terwijl jouw hond zich kan uitleven in het zand of water. Wandel.nl zet een paar mooie losloopgebieden voor je hond (en voor jou) op een rij.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Lelystad

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Deze week is Lelystad, de hoofdstad van Flevoland aan de beurt. Een bijzondere stad in een provincie opgebouwd uit het niets, vier meter onder zeeniveau beschermd door kilometers dijk.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Enschede

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Deze week is de grootste stad in de regio Twente aan de beurt: Enschede!

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Middelburg

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Geniet van middeleeuwse sferen en de frisse zeelucht bij de hoofdstad van Zeeland: Middelburg.

Lees meer
Wandel jouw rondje geluk met het Klavertje Vier Arrangement

Zin om vijf dagen langs de mooiste plekken van Nederland te wandelen? Met het Klavertje Vier Arrangement van Fletcher wandel je zorgeloos van hotel naar hotel. Bijvoorbeeld op de Veluwe of langs de kust.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Haarlem

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Vlakbij het strand en aan de rivier het Spaarne ligt Haarlem. Een stad met verschillende parken en recreatiegebieden, van duinen tot de polder.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Apeldoorn

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Apeldoorn staat bekend om zijn stadsparken en groene karakter. Ook vind je hier Paleis Het Loo, samen met nog veel meer mooie wandelgebieden.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Tilburg

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. In Tilburg kan je heerlijk wandelen door het Brabantse landschap, van weidse heidevelden en uitgestrekte bossen tot bijzondere watergebieden.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Gouda

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. Gouda staat bekend als dé Kaasstad van Nederland, maar Gouda is veel meer dan alleen kaas. Je kunt er ook prima wandelen!

Lees meer
Wandelen langs heldere beken

Wegdromen tijdens een wandeling langs kabbelend water. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wandelroutes langs heldere beken. Geniet van de prachtige natuur en de verkoeling die de beken in de zomer bieden.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Den Bosch

Wandel.nl geeft je iedere week een overzicht van wandelroutes in de buurt van een stad. In het historische centrum van Den Bosch is het goed toeven, maar ook in het buitengebied kunnen wandelaars zich prima vermaken. Van uiterwaarden tot een bosrijk landgoed.

Lees meer
Vijf keer wandelen over stuifzandvlakten

Gebieden waar zand vrij mag stuiven komen in Noordwest-Europa bijna niet voor, maar in Nederland zijn nog enkele zandverstuivingen te vinden. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met stuifzandvlakten die je te voet kunt ontdekken.

Lees meer
Wandel in een klaverblad door Drenthe

In de omgeving van het Drentse dorp Borger vind je bos, heide, akkers uit de oertijd en natuurlijk hunebedden. Met een wandelgids van Wandelvereniging Eendracht uit Assen kun je vier wandelroutes door deze streek lopen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Leeuwarden

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland en in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Amsterdam

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Vandaag is Mokum aan de beurt, ook wel bekend als onze hoofdstad Amsterdam.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Assen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Assen, wandel door loofbossen of sta oog in oog met de schaapskudde.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Groningen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van de grootste noordelijke stad van Nederland: Groningen.

Lees meer
Het Struinpad: struinen en bezinnen

Het Struinpad is een nieuw langeafstandswandelpad. Je wandelt langs het water van de rivier door Nederland. Wandel.nl vertelt je meer over deze bijzondere wandelroute.

Lees meer
Eilandwandelen in Nederland

Bij eilanden denk je misschien vooral aan de Waddeneilanden, maar wist je dat er in Nederland nog meer mooie eilanden zijn waarop je kunt wandelen? Wandel.nl licht er twee voor je uit.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Breda

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Breda, waar je in de omgeving veel bossen en parken vindt.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Arnhem

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. Hier een overzicht van Arnhem met routes langs stuwwallen, uiterwaarden en sporen uit het verleden.

Lees meer
Wat groeit en bloeit er in de berm?

De berm staat vol met wilde bloemen en planten en ook in juni kun je goed genieten van deze kleurenpracht. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wilde bloemen die jij tijdens je wandeling kunt tegenkomen.

Lees meer
De wandelroutes in VRIJ, de bijlage van De Telegraaf

In VRIJ, de zaterdagbijlage van De Telegraaf, kon je vandaag (6 juni 2020) lezen over mooie wandelroutes in Nederland. Van de oudste wandelroute tot een interessante wandelroute voor kinderen. Op deze pagina vind je praktische informatie over deze routes.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Amersfoort

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. In dit overzicht is Amersfoort aan de beurt en naast dat de stad is uitgeroepen tot 'Groenste stad van Europa' zijn er genoeg andere redenen om hier lekker te wandelen.

Lees meer
Wandelroutes van wandelaars

In Nederland liggen heel veel wandelroutes, maar je kunt natuurlijk ook zelf je eigen wandelroute uitstippelen. Zoals de wandelaars die op deze pagina vertellen over hun eigen wandelroutes. Zo stippelde Ad een route uit over bijzondere wijstgronden in Noord-Brabant en bedacht Albert een route over boerenlandweggetjes.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Eindhoven

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. Hier een overzicht van Eindhoven waar ruim een-derde van de openbare ruimte groen is. Heerlijk om tussen het groen te wandelen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Den Haag

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes rondom een grote stad. Hier geven we je een overzicht met routes bij onze hofstad Den Haag, ook wel bekend als 's-Gravenhage.

Lees meer
Je eigen wandelroute maken: tips van natuurliefhebbers Herman en Bent

Hoe kun je een eigen wandelroute uitzetten? Wandel.nl sprak natuurliefhebber Herman van Alfen en zijn 12-jarige zoon Bent over het bedenken van je eigen wandelroutes. Ze vertellen over hun ervaringen en geven je tips.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Rotterdam

Wandel.nl maakt elke week een lijstje met wandelroutes rondom een grote stad. Na velen verzoeken is hier dan eindelijk een overzicht van routes bij Rotterdam.

Lees meer
Natuurtips: zo spot je insecten tijdens je wandeling

Insecten zijn kleine beestjes die voor ons oog verscholen lijken, toch zitten ze in grote getale om ons heen. Wandel.nl geeft tips om insecten te spotten tijdens je wandeling.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Erik Broersen

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Deze keer vertelt Erik Broersen wat zijn favoriete routes zijn.

Lees meer
Zo spot je een bever tijdens je wandeling

Het grootste knaagdier van Europa leeft een verscholen bestaan. Maar als je weet waar je op moet letten en hoe je je moet gedragen, vergroot je de kans er eentje te zien. Wandel.nl geeft je een stoomcursus bevers spotten in vijf stappen.

Lees meer
Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus moeten we de komende tijd meer in onze eigen omgeving blijven en zijn we vooral gebonden aan een blokje om in onze eigen woonplaats. Maar wist je dat er in de stad ook veel natuur te vinden is? Wandel.nl vertelt je wat hier groeit en bloeit.

Lees meer
Vier keer zoutminnende planten in Dintelse Gorzen

Wandelend door de Dintelse Gorzen kom je verschillende zoutminnende platen tegen. Wie zijn toch die bikkels die juist overleven in gebieden, waar andere planten dat niet kunnen?.

Lees meer
Wandelen in de lente: 5 routes langs bloeiende fruitbomen

De natuur staat momenteel volop in bloei en daar kun je al wandelend van genieten. Wandel.nl zet verschillende gebieden en routes onder elkaar waar je tussen de bloeiende fruitbomen kunt wandelen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Nijmegen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes bij een grote stad. Hier een overzicht van 'de oudste stad van Nederland' Nijmegen.

Lees meer
Wandelroutes bij steden: Utrecht

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes rondom een grote stad. Ontdek het prachtige buitengebied van Utrecht, wandel langs de Kromme Rijn of de Vecht en ga zwanen spotten in het Groene Hart.

Lees meer
Ongestoord wandelen: rustige en (soms) nog onontdekte wandelroutes

Vanwege de coronacrisis moeten we drukte vermijden en afstand tot elkaar bewaren. Onlangs werden sommige natuurgebieden overspoeld met recreanten. Wandel.nl geeft je daarom een lijstje van wandelroutes in rustige en soms nog onbekende wandelgebieden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...René Turk

In de Wandelroute top-5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top-5 van dichter, schrijver en columnist René Turk.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 4)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Dit keer etappe 4: van Lienden naar Arnhem-Zuid.

Lees meer
Natuurtips: hier moet je tijdens je lentewandeling op letten

De lente is begonnen, de natuur ontwaakt en dat kun je zien, ruiken én horen. Wandel.nl geeft je tips om extra van de natuur te genieten.

Lees meer
Wandelen in de lente: 6 routes naar dieren

De lente is de tijd van de dieren. Van lammetjes in de wei en jonge eendjes in de sloot, maar ook van insecten die zich na de winter weer voor het eerst laten zien. Op deze zes wandelroutes heb je een goede kans om in de lente dieren tegen te komen.

Lees meer
In het spoor van Reynaert de Vos op de Wandelroute van het Jaar

Streek-GR Waas- en Reynaertland is onlangs gekroond tot Wandelroute van het Jaar 2020. Reynaert de Vos, bekend van een middeleeuws verhaal, neemt je mee van het Vlaamse Lokeren naar het Zeeuwse Hulst. Wat kun je op de bekroonde route verwachten? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Oudste wandelroute in nieuw jasje

De ANWB introduceerde in 1914 de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. De 150 kilometerlange tocht van Amsterdam naar Arnhem was meteen een groot succes. Precies honderd jaar later werd een herziene versie uitgebracht van de oudste wandelroute van Nederland.

Lees meer
Dertig jaar NS-wandelingen

Op deze pagina zouden we de nieuwe NS-wandelingen plaatsen. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is de opening van deze routes echter uitgesteld.

Lees meer
Boekenweek: wandel langs bekende schrijvers op deze routes

Wandel langs het werk en het leven van bekende Nederlandse schrijvers. Deze routes nemen je mee naar plaatsen die een belangrijke plaats innemen in bekende boeken en daarmee in de Nederlandse literatuur.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 3)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Deze route volgt de noordgrens (limes) van het oude Romeinse rijk. Etappe 3 gaat van Utrecht naar Lienden.

Lees meer
Pionieren in de polder: Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land ligt op de voormalige bodem van de Zuiderzee. Je kunt dit nieuwe natuurpark in Flevoland ontdekken via het Pionierspad (LAW 1-2).

Lees meer
Vijf keer bijzondere natuur spotten in het Waterloopbos

Bij Rijksmonument Waterloopbos in de Flevolandse Noordoostpolder leer je niet alleen over de relatie van Nederland met water, maar kom je ook bijzondere natuur tegen. Wandel.nl gidst je langs vijf opmerkelijke dieren en planten.

Lees meer
In deze gebieden kun je heerlijk struinen

Van Schiermonnikoog in de Waddenzee tot de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee: in Nederland zijn veel mooie struingebieden. Wandel.nl zet de mooiste gebieden voor een mooie struintocht voor je op een rij.

Lees meer
Op deze wandelroutes kun je de liefde vieren

Romantische bossen, kabbelende beekjes, sprookjesachtige kastelen: op deze routes kun je wandelend de liefde vieren. Op Valentijnsdag, maar ook de rest van het jaar. Sleur je partner van de bank, mocht dat nodig zijn, en geniet samen van deze routes en gebieden. Of vier er je liefde voor het wandelen, als je alleen op pad gaat.

Lees meer
In deze gebieden kun je onze Nationale Vogel (de grutto) zien

Sierlijke poten, een lange rechte snavel en een oranjebruine kleur. De grutto is sinds een paar jaar onze Nationale Vogel. Vanaf februari is de grutto weer in Nederland te zien, want dan komt de vogel terug uit Noord-Afrika. In welke gebieden moet je zijn om onze gevleugelde nationale trots te zien?

Lees meer
Poëzieroutes om op weg te dromen

Wandel.nl zet 9 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen, muur of via een app, het werk van diverse dichters. Je vindt routes in steden, maar ook in natuurgebieden. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

Lees meer
Zo maak je wandelen voor kinderen extra leuk

Wandelen met (jonge) kinderen kan een grote uitdaging zijn. Met deze tips krijg jij jouw kinderen binnen een mum van tijd van de bank af, de weide, wifi-loze wildernis in.

Lees meer
Tuur naar een weids panorama vanaf deze uitkijktorens

Uitkijktorens zijn een mooie pauzeplaats tijdens je wandeling. Je vindt ze in heel Nederland, vaak in natuurgebieden. Wandel.nl tipt je uitkijktorens in mooie wandelgebieden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Evelien Buynsters

In de Wandel top 5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top 5 van wandelend fotograaf Evelien Buynsters.

Lees meer
Het Noord-Hollandpad: wandelen door een levensecht schilderij

Het Noord-Hollandpad van in totaal 284 kilometer brengt je door alle landschappen van de provincie Noord-Holland. Van boerenland en duinen op Texel tot bos en heide in Het Gooi. Regelmatig heb je het gevoel dat je door een levensecht schilderij wandelt.

Lees meer
Wandelen door sprookjesachtige naaldbossen

Een zacht bed van naalden onder je schoenen, een dennengeur, roffelende spechten, een eekhoorn op een tak: een naaldbos is een prima plek voor een mooie boswandeling. Wandel.nl geeft je een overzicht van naaldbossen in eigen land.

Lees meer
Deze wandelroutes zagen in 2019 het levenslicht

Het jaar 2019 is bijna voorbij, dus is het weer tijd voor lijstjes en jaaroverzichten. Welke wandelroutes kwamen er het afgelopen jaar bij? Wandel.nl zet elf nieuwe wandelroutes voor je op een rij en wenst je alvast veel plezier met het bewandelen van deze routes in 2020 (of heb je ze al gelopen?).

Lees meer
Wandeltips voor je kerstvakantie

Al plannen voor je kerstvakantie? Kom onder de kerstboom vandaan, trek je wandelschoenen en winterjas aan en ga er op uit. Op deze pagina vind je zes tips: van wandeltochten langs sfeervol verlichte kastelen tot bijzondere kerstmarkten. Fijne kerstvakantie!

Lees meer
Wandelen langs spannende volksverhalen

Diverse streken en gebieden in Nederland zijn onderwerp van een eeuwenoud volksverhaal. Wandel.nl zocht vijf van deze gebieden uit, waarin je mooi kunt wandelen en tegelijkertijd kunt ontdekken of het verhaal misschien toch iets meer is dan een verzinsel.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 2)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Dit keer etappe 2: Zwammerdam - Utrecht.

Lees meer
Drie historische plekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug ligt op een stuwwal, waardoor de hoogteverschillen soms groot zijn. Ook bijzonder is de rijke geschiedenis van het natuurgebied. Wandel.nl selecteert drie historische plekken in het nationaal park die je gezien moet hebben.

Lees meer
Het vernieuwde Noord-Hollandpad: winters wandelen door Botshol

Ontdek deze winter het vogelrijke natuurgebied Botshol, een van de hoogtepunten van het vernieuwde Noord-Hollandpad. Deze route voert vanaf de vuurtoren van Texel naar de hoogste berg in ’t Gooi

Lees meer
De Helmichwandelroutes: langs Achterhoekse romantiek

Bij Baak, op een steenworp afstand van Zutphen, liggen vier wandelroutes die samen de Helmichwandelroutes vormen. Wandel.nl vertelt je meer over deze afwisselende en romantische routes.

Lees meer
Wandel, herinner en herdenk op het Bevrijdingspad in Zeeland

Precies 75 jaar geleden werd Zeeland bevrijd. Het vernieuwde Bevrijdingspad brengt je langs de geschiedenis van de hevige strijd die aan de bevrijding voorafging: de Slag om de Schelde. De indrukwekkende wandelroute laat je herdenken, herinneren en bezinnen en is tevens een eerbetoon aan de bevrijders.

Lees meer
Laat je fantasie de vrije loop op deze Kunstroutes

Kunst vind je natuurlijk in musea, maar ook in de buitenlucht en soms zelfs midden in de natuur. Er zijn diverse wandelroutes die langs kunstwerken gaan: van geheimzinnige beelden tot merkwaardige objecten. Verwonder je, laat je verrassen of laat je fantasie de vrije loop op deze routes. Wandel.nl zet en paar kunstroutes voor je op een rij.

Lees meer
Wandelen op Vlieland? Ga dan naar deze 6 plekken

Gevarieerde natuur, rust, weinig auto’s en heel veel vogels: Vlieland is een perfect wandeleiland. Voor een weekend, maar ook voor langer. Ook al is het eiland relatief klein, je ontdekt steeds weer iets nieuws. Op welke plekken moet je beslist gaan wandelen als je op Vlieland bent? Wandel.nl geeft je inspiratie.

Lees meer
Speuren naar dierensporen tijdens je wandeling: tips

Zeker in de wintermaanden kun je tijdens je wandeling door de natuur allerlei dierensporen tegenkomen. Ze vertellen je welke dieren er leven in het gebied waar je doorheen wandelt. Op welke sporen moet je als wandelaar letten en hoe weet je wie de maker van een dierspoor is? Wandel.nl geeft je tips, zodat je nog meer plezier aan je wandeling beleeft.

Lees meer
Lichtjesroutes: 5x wandelen in het (bijna) donker

Van het vieren van de aanloop naar kerst tot het ontdekken van een natuurgebied bij avond: Wandel.nl geeft vijf tips voor lichtjesroutes die je wandelt in het (bijna) donker. Laat de winter maar beginnen!

Lees meer
De leukste rietvogels van natuurgebied De Wieden

Het riet van natuurgebied De Wieden in de Kop van Overijssel trekt bijzondere vogels aan. Wandel.nl zet de leukste vijf rietbewoners op een rij. Van rietzanger tot baardmannetje.

Lees meer
Ontdek de mooiste wandelroutes in Utrecht

Wandelliefhebbers kunnen in de provincie Utrecht hun hart ophalen. Het mag dan een kleine provincie zijn, maar wel één met grootse verhalen. Op deze pagina geven we je inspiratie voor mooie wandelroutes in Utrecht.

Lees meer
Drie sprookjesachtige sneeuwwandelingen in Nederland

Dicht bij huis genieten van de sneeuw? Op Wandel.nl vind je drie tips voor een magische winterwandeling in Nederland. Alsof je door een schudbol met sneeuw loopt!

Lees meer
Hollandse luchten boven het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad van maar liefst 284 kilometer gaat langs water, molens, dorpjes, natuurgebieden en bollenvelden. Je kunt er genieten van typische Hollandse luchten boven een karakteristiek Hollands landschap.

Lees meer
Het Groninger Borgenpad: wandelen langs statige borgen

In de provincie Groningen stonden eeuwen geleden 200 borgen: statige landhuizen van rijke Groningers. Door de eeuwen heen zijn de meeste borgen verdwenen. Er zijn er nog 16 over in het Groninger landschap. Op het Groninger Borgenpad van 240 kilometer kun je wandelen langs deze imposante huizen met minstens zo indrukwekkende landgoederen.

Lees meer
De Tweede Wereldoorlog herdenken: 5x wandelen door bevrijd land

Dit najaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland begon. Wandel.nl geeft vijf routetips. Op deze routes kun je de oorlog herdenken en de bevrijding vieren. Deze routes brengen je langs monumenten waar je stil van wordt en langs musea die het verleden tastbaar maken.

Lees meer
Wandelen tussen burlende edelherten

In de herfst klinkt er een indrukwekkend geluid in verschillende natuurgebieden, zoals op de Veluwe. Het is het geluid van burlende edelherten. Wandel.nl zet de mogelijkheden op een rij om in Nederland de bronsttijd van edelherten mee te maken tijdens een excursie.

Lees meer
Nationaal Park Drents-Friese Wold vanuit de lucht

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Je vindt er heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Wandel.nl selecteert de mooiste uitkijktorens en wandelroutes voor je om dit gebied te ontdekken.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 1)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Deze route volgt de noordgrens van het oude Romeinse rijk, die 2000 jaar geleden dwars door Nederland liep. Etappe 1 (start) gaat van Katwijk aan Zee naar Zwammerdam.

Lees meer
Nederlands Kustpad: de bunkers van de Atlantikwall

Op het 725 kilometer lange Nederlands Kustpad wandel je door Zuid- en Noord-Holland (etappe LAW 5-2) onder meer langs de bunkers van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer
Wandelen langs sfeervolle havens: tips

Oude schepen, uitzicht over het water, mooie pandjes en gezellige terrassen op de kade: bij havens is het prima toeven. Niet alleen als je een bootje hebt, ook als wandelaar. Wandel.nl zet daarom wandelroutes en een evenement langs havens op een rij. Schip ahoi!

Lees meer
Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode

Een abdij, een burcht, een 900 jaar oude watermolen: in de Historische Driehoek van Eurode bij Kerkrade, stap je zo het verleden in. Bovendien wandel je kilometers lang op de oevers van een beek. Wandel.nl licht dit relatief onbekende gebied voor je uit.

Lees meer
Bekijk onze video met inspiratie voor mooie wandelroutes

In Nederland liggen heel veel mooie wandelroutes. In deze interactieve video geven we je inspiratie. Voor de zomermaanden, maar ook voor de rest van het jaar.

Lees meer
Wandelen over de heide: paars, paarser, paarst

Vanaf half augustus kleuren de heidevelden paars. Je vindt in Nederland diverse natuurgebieden met heide. In welke gebieden moet je zijn voor een mooie heidewandeling door de paarse velden? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Op het 500 kilometer lange Pronkjewailpad in Groningen kun je stempels en pronkjewails verzamelen. De stempelposten zijn op verschillende locaties: van winkels tot musea. Je kunt hier even uitrusten en de Groningse gastvrijheid proeven, beleven of bekijken. Wandel.nl licht een aantal bijzondere posten langs het Pronkjewailpad voor je uit.

Lees meer
3 fraaie fortenwandelingen in Nederland

Veel forten in Nederland liggen midden in de natuur. Dat maakt ze het ideale uitgangspunt voor een mooie wandeling. Drie tips voor fraaie wandelingen langs historische forten.

Lees meer
3 favoriete natuurgebieden in de Noordoostpolder

In de Noordoostpolder vind je plekken waar de natuur overheerst en waar je urenlang kunt wandelen. Dit zijn de 3 meest verrassende wandellocaties in de Noordoostpolder.

Lees meer
3 ecoducten langs Voetstappenpad Hilversum

Het Voetstappenpad rondom Hilversum loopt via het ruim tachtig jaar oude pad langs nieuwe wegen en bruggen voor dieren. Wij wandelen langs drie ecoducten langs het Voetstappenpad.

Lees meer
De mooiste wandelroutes rondom het Brabantse Oss

Wandel.nl ging op zoek naar de vijf leukste en mooiste wandelroutes rondom het Brabantse Oss. Maak een korte route of ga voor een langeafstandswandeling door De Maashorst.

Lees meer
7 mooie Blotevoetenpaden

Wandelen doe je normaal gesproken op schoenen, maar ook op blote voeten kun je een mooie wandeling maken. Niet alleen op het strand. In heel Nederland liggen verschillende blotevoetenpaden. Leuk voor zowel jong als oud, met name in de zomer. Wandel.nl tipt je een aantal mooie blotevoetenpaden. Schoenen en sokken uit en lopen maar!

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Henrie van Zoggel

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top 5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met Henrie van Zoggel mee aan de hand van zijn wandel top 5, nu te lezen op Wandel.nl.

Lees meer
Ontdek 3 iconische wandelroutes in Groningen

Volg de paaltjes over jaagpaden en oude handelsroutes. Wandel door groene kwelders en dorpen van rood baksteen. Struin langs de weidse kust en eeuwen aan architectuur. Lekker een frisse neus halen in de natuur of een tocht maken langs de verhalen van het verleden: wandelen in Groningen doet je goed.

Lees meer
Wandelen bij natuurbegraafplaatsen

Wandel.nl gidst je langs enkele bijzondere natuurbegraafplaatsen in Nederland waar je in alle rust en stilte mooie wandelingen kunt maken. Bijvoorbeeld op Landgoed De Hoevens in Brabant, waar je kunt wandelen over lanen en graslanden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Saskia van den Brand

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met onze blogger Saskia van den Brand mee op haar vijf favoriete routes in Nederland. Van Texel in het noorden tot het Zeeuwse Walcheren in het zuiden.

Lees meer
De route van boswachter Martin door het Fochteloërveen

In magazine Wandel.nl nummer 3-2020 vertelt boswachter Martin Snip over het Fochteloërveen. Op deze pagina vind je het kaartje van zijn favoriete wandelroute door dit gebied.

Lees meer
5 routes naar de Romeinen

Welke wandelroutes in Nederland brengen je langs de geschiedenis van de Romeinen? Wandel.nl stapte terug in de tijd en zet 5 routes voor je op een rij. Van het Romeinse Limespad langs de hele noordgrens van het Romeinse rijk tot een route waarover de Romeinen vroeger door Zuid-Limburg gingen.

Lees meer
Speuren naar vleermuizen tijdens het wandelen

Zó maak je de meeste kans op het zien van vleermuizen tijdens je wandeltocht. Van het juiste moment tot de beste plekken om de vliegensvlugge diertjes te zien.

Lees meer
Nationaal Park Nieuw Land: wandelen en vogels kijken

Nationaal Park Nieuw Land, met de Oostvaardersplassen en Marker Wadden, is het ideale wandelgebied om vogels te spotten. Wandel.nl selecteerde de leukste vogelspotplekken en mooiste wandelroutes in dit vogelkijkgebied.

Lees meer
Het Grote Rivierenpad: ruimte voor de Waal

Op het Grote Rivierenpad volg je oer-Hollandse rivieren: de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. De route gaat in twintig etappes van Hoek van Holland naar de Waal bij Nijmegen. Hier kom je een prachtig staaltje waterbeheersing tegen.

Lees meer
Een ommetje maken in Groningen

Groningen kent 25 korte wandelroutes in en rondom dorpen die ook wel bekend staan als ommetjes. Hier tippen we een aantal Groningse ommetjes in de streek Oldambt, ook wel de Graanrepubliek genoemd.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Carolien Boogaard

In de Wandelroute top-5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top-5 van natuurfotograaf en blogger Carolien Boogaard

Lees meer
Ontdek de Drentse Hondsrug tijdens je wandelvakantie

Prachtige natuur, authentieke Drentse dorpjes en sporen uit een ver verleden: De Hondsrug in Drenthe is een prima locatie voor mooie wandelingen. Onze partner Oad biedt een 6-daagse wandelvakantie aan in dit wandelgebied. Wat zijn de hoogtepunten tijdens je wandelingen?

Lees meer
De rotsen van Sy

Deze spannende wandeling van 7 kilometer brengt je over kleine paadjes in het woud naar de ruïne van een spannend kasteel, dat al 1500 jaar oud is.

Lees meer
De Forellenwandeling

In het Land van Stavelot maken de rivieren de dienst uit en wandel je door indrukwekkende landschappen. De Forellenwandeling van 12 kilometer gaat langs de rivieren de Amblève en de Warche en door bossen en velden.

Lees meer
In het dal van de Amblève

Deze wandelroute van 13 kilometer is perfect voor wandelaars die op zoek zijn naar avontuur. Je wandelt over rotsen en bruggetjes.

Lees meer
In de Vallei van de Trôs-Maret

Donkere bossen, een schuimende beek, een romantische schuilhut en zelfs een wildpark met dieren. De route ‘In de Vallei van de Trôs-Maret’ brengt je aan de voet van het natuurpark van de Hoge Venen.

Lees meer
Heuvelrijke routes om te trainen voor de bergen: tips

Op welke routes in eigen land kun je trainen voor je wandelvakantie in de bergen? Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Wandelen langs trappistenabdijen in de Ardennen

Het land van onze zuiderburen staat bekend om het Bourgondische leven. Deze langeafstandswandeling koppelt culinair en actief genieten aan een prachtig thema: wandelen langs trappistenabdijen.

Lees meer
Wandelen langs koninklijke paleizen

Een rijke geschiedenis, een majestueuze uitstraling en vaak omringd door mooie natuur. In de buurt van paleizen kun je mooi wandelen. Speciaal voor Koningsdag zet Wandel.nl een aantal wandelroutes langs koninklijke paleizen op een rij.

Lees meer
Herkenbare bakens: 6x wandelen bij vuurtorens

Wandelen in de omgeving van vuurtorens: Wandel.nl tips zes wandelroutes, van de vuurtoren op Texel tot in Fries Workum.

Lees meer
De Slufter: uniek struingebied op Texel

Wandelen in De Slufter op Texel is bijzonder. Boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer legt uit waarom en vertelt je waar je op moet letten als je een wandeling gaat maken in het natuurgebied.

Lees meer
Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Wandel.nl selecteerde vier hoogtepunten voor een wandeling bij Radio Kootwijk in natuurgebied Kootwijkerzand op de Veluwe.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Midlum naar Lichtaard

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 4: Midlum - Lichtaard.

Lees meer
De ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen volgens boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer vertelt zij over haar ervaringen met de ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen.

Lees meer
Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

De lente is de tijd van de lammetjes. Veel schaapskooien liggen in mooie wandelgebieden. Wandelen en lammetjes kijken is begin april dan ook een prima combinatie. Wandel.nl geeft je een aantal tips voor wandelingen langs schaapskuddes.

Lees meer
Ruim 40 wandelroutes in Drenthe te downloaden

Wil je dit voorjaar in Drenthe gaan wandelen? Via de website Eindje om in Drenthe kun je gratis ruim 40 wandelroutes zoeken en downloaden. De routes brengen je door alle landschappen van Drenthe: van heidevelden tot het kronkelende riviertje de Drentsche Aa.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Lichtaard naar Leeuwarden

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 5 (slot): Lichtaard - Leeuwarden.

Lees meer
Ontdek het vernieuwde Waterliniepad

Wandel langs de verdedigingslinies tussen Volendam en Dordrecht: op het vernieuwde Waterliniepad is van alles te beleven.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Antonette Spaan

Antonette Spaan van We12travel houdt van klimwandelingen en dat is terug te zien in haar top 5 van favoriete wandelroutes.

Lees meer
Bijzondere plaatsen op de Zuidroute van het Pronkjewailpad

Langs welke bijzondere plaatsen komt de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad? We lichten er een paar voor je uit. Van bijzondere borgen en leerzame musea tot een eeuwenoud klooster.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Mat Maessen

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Deze keer vertelt routemaker Mat Maessen over zijn vijf mooiste wandelroutes.

Lees meer
Nieuw Waterliniepad langs forten en vestingstadjes

Nederland heeft er sinds begin maart een nieuw lange afstands wandelpad (law) bij: het vernieuwde Waterliniepad. De route van 350 kilometer gaat langs de Hollandse Waterlinies, die Nederland vanaf de negentiende eeuw moesten beschermen tegen vijanden.

Lees meer
Ontvang een gratis wandelroutegids van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten biedt wandelaars een gratis gids met wandelroutes aan. De routes zijn geselecteerd door de boswachters van Natuurmonumenten en gaan door verschillende natuurgebieden in heel Nederland. Van Groningen tot Limburg.

Lees meer
Wandelen in de Belgische Ardennen

Zo dichtbij en toch zo anders: de Belgische Ardennen bieden je een compleet andere omgeving dan 'thuis'. En dat op maar een paar uur rijden van huis.

Lees meer
Het Krijtlandpad: slingeren door het Heuvelland van Zuid-Limburg

Padcoördinator Yolande de Boer over haar favoriete wandeling op het Limburgse Krijtlandpad.

Lees meer
Wandelen en roofvogels spotten in de Oostvaardersplassen

De konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen zijn geregeld in het nieuws. Veel minder aandacht is er voor de grote populatie roofvogels. Wandel.nl hield de verrekijker in de aanslag tijdens een roofvogelexcursie in dit beschermde natuurgebied tussen Lelystad en Almere.

Lees meer
In de Feeënvallei

Lees meer
Hoog boven de Ourthe

Lees meer
De wilde Ourthe-rivier

Lees meer
Het mooie dorp Wéris en de megalieten

Lees meer
Durbuy en La-Roche-en-Ardenne en omgeving: ruige natuur en lieflijke dorpen

De Ardennen rondom Durbuy en La Roche zijn populaire gebieden voor een vakantie. Deze streek heeft veel prachtige routes en heel veel wandelkilometers.

Lees meer
Neus van Napoleon

Lees meer
Langs de Ninlingspo

Lees meer
Door de venen rondom Spa

Lees meer
In de Vallei van de Statte

Lees meer
Het dak van België

Lees meer
Rond de abdij van Val-Dieu

Lees meer
Spa en omgeving: water, wildernis en wellness

Als je van water houdt, ga je naar Spa en omgeving. De stad is omringd door natuur. Wandel in de omgeving van Spa langs beken en romantische riviertjes.

Lees meer
Zo voorkom je verstoring van de natuur tijdens je wandeling

Hanne Tersmette, boswachter voor Natuurmonumenten in de Gooi- en Vechtstreek geeft vier tips op Wandel.nl hoe je jouw wandeling duurzaam combineert met natuurbehoud.

Lees meer
Van spookachtig slot tot peperdure ruïne: 12x wandelen langs kastelen

Wandel.nl tipt twaalf bijzondere kastelen en landgoederen in omgevingen waar het ook nog mooi wandelen is.

Lees meer
De 4 beste wandelplekken in Grenspark Kalmthoutse Heide

Waar moet je wandelen om Grenspark Kalmthoutse Heide het beste te ervaren? De boswachters van Natuurmonumenten tippen vier plekken waar zij trots op zijn.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Molkwerum naar Midlum

Sinds oktober 2017 is in Friesland het Elfstedenpad te vinden. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Dit keer een verslag van een wandeling over dit pad tussen Molkwerum en Midlum.

Lees meer
Op beverjacht met boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer gaat ze op beverjacht in de Gelderse Millingerwaard.

Lees meer
St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland

Het St. Odulphuspad brengt je onder meer langs verdwenen kloosters, middeleeuwse kerken en verrassende heuvels en bossen in Zuidwest-Friesland. Stilte, rust en ruimte zijn de kernwaarden van dit 260 kilometer lange pad.

Lees meer
Boswachter Hanne maakt zich zorgen over de natuur

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Ze roept op in actie te komen tegen de dalende biodiversiteit.

Lees meer
Mooie winterwandelingen in eigen land: 5 tips

Op welke wandelroutes in Nederland kun je een mooie winterwandeling maken? Wandel.nl geeft je 5 tips.

Lees meer
Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Welke wandelroutes in Nederland zagen in 2018 het levenslicht? Wandel.nl maakte een selectie van nieuwe routes, die de moeite waard zijn om in 2019 te gaan wandelen. Van het Christoffelpad tot het Zuiderwaterlinie wandelpad.

Lees meer
Wandelen op de Marker Wadden, een splinternieuw natuurgebied

Nederland is sinds dit najaar een natuurgebied rijker: de Marker Wadden. Wat zijn in dit gebied de wandelmogelijkheden? Welke wandelroutes en -paden zijn er? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Wandelen tussen de dieren in natuurgebied De Maashorst

In natuurgebied De Maashorst, in het oosten van Noord-Brabant, kun je verschillende grazers zien. Wandel.nl ging op pad om deze dieren te bekijken.

Lees meer
Op deze routes wandel je langs herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog

In november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Nederland was in deze oorlog neutraal, maar toch vind je op diverse plekken in ons land nog herinneringen aan WOI. Wandel.nl ging op zoek naar wandelroutes die je langs sporen van deze oorlog voeren.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Bianca Quadflieg

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Bianca Quadflieg geeft in deze aflevering haar top-5: van Zuid-Limburg tot de Wadden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Mirjam & John Klever

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Deze keer geven Mirjam en John Klever hun top-5.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Henrie van Zoggel

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Henrie van Zoggel zijn top-5.

Lees meer
Oproep: Wat is jouw favoriete wandelroute in Nederland?

Voor een nieuwe rubriek op Wandel.nl zijn we op zoek naar wandelaars die over hun favoriete wandelroutes in Nederland willen vertellen. Wat is jouw top-5?

Lees meer
Een uurtje wandelen? Dat kan op deze wandelroutes

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uur terug. Wil je dit extra uur wandelend doorbrengen? Met deze wandelroutes ben je, bij een gemiddeld wandeltempo, een uurtje onderweg. Zes leuke wandelroutes van 4 tot 5 kilometer.

Lees meer
Wandelen in Montferland: tips

In Montferland liggen heel veel mooie wandelroutes, die ook in de herfst en de winter de moeite waard zijn. Wandel.nl geeft je tips voor een dagje wandelen in dit bosrijke heuvelgebied aan de Duitse grens. Of misschien zelfs wel voor meerdere dagen wandelen.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Monique Peperkamp

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering vertelt Monique Peperkamp over haar top-5 van wandelroutes.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Joop Pleyster

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Joop Pleyster vertelt in deze aflevering waar hij graag wandelt: van lange afstandsroutes tot ommetjes.

Lees meer
Het Zuiderwaterlinie Wandelpad: langs stoere forten en schansen

In Noord-Brabant ligt sinds half september een splinternieuwe wandelroute: het Zuiderwaterlinie Wandelpad. Deze route van 290 kilometer voert je langs de vestingsteden en forten die ooit onderdeel waren van de langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Lees meer
In een hofje bof je?! 10x wandelingen langs armenhuisjes

Wandel.nl geeft je een overzicht van tien mooie wandelingen door hofjes.

Lees meer
Pelgrimeren kun je leren op het Gelukkigerwijspad

Wist je dat je voor een pelgrimstocht helemaal niet naar het buitenland hoeft te gaan? Het Gelukkigerwijspad ligt gewoon in Utrecht. Wie meer wil leren over pelgrimeren, kan in 2019 aan de wandel met een speciale coach.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Jutrijp naar Stavoren

Sinds oktober 2017 is er in Friesland het Elfstedenpad. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Een verslag van een wandeling over dit pad tussen Jutrijp en Stavoren.

Lees meer
De vier seizoenen van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Elk seizoen heeft in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel, zijn eigen charme. Een wandeling in dit gebied is het hele jaar door de moeite waard. Wat maakt het gebied speciaal in winter, lente, zomer en herfst? We vroegen het boswachter Egbert Beens.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Truus Wijnen

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft routemaker Truus Wijnen haar top-5.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Pieter van Stein

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Pieter van Stein zijn top-5, met bij iedere route tips voor een mooie tussenstop.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Lydia Waarts

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Lydia Waarts haar top-5 van wandelgebieden in de buurt van het bosrijke Bergen op Zoom, in het zuidoosten van Brabant.

Lees meer
Wandelroutes langs grote grazers: tips

In welke natuurgebieden in Nederland moet je gaan wandelen als je grote grazers wilt zien? We zetten een aantal gebieden voor je op een rij. Met tot slot een paar tips voor een veilige ontmoeting met deze grote dieren.

Lees meer
Mooie monumenten langs het Pronkjewailpad

Wandel.nl geeft je een overzicht van bijzondere monumenten langs het Groningse Pronkjewailpad. Van kerken tot molens en zelfs een piepklein huisje.

Lees meer
Samenwerking houdt Westerborkpad levend

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Stichting Wandelnet en Herinneringscentrum Kamp Westerbork sloten onlangs een overeenkomst om het Westerborkpad levend en aantrekkelijk te houden voor wandelaars.

Lees meer
Warme herinneringen aan de Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom is een pelgrimstocht van 136 kilometer door het Rijk van Nijmegen. Ivonne Calis liep de route deze zomer, onder tropische omstandigheden. Lees hier haar verslag. Over dorre graslanden, liters water en warme herinneringen.

Lees meer
Wandelen langs hunebedden mag gewoon, daarom een paar routetips

De Drentse hunebedden, al duizenden jaren oud, zijn momenteel in het nieuws. Het is voortaan verboden om op de hunebedden te klimmen. Langs de stenen wandelen om ze te bewonderen, dat mag natuurlijk wel. Daarom zet Wandel.nl mooie wandelroutes langs hunebedden voor je op een rij.

Lees meer
Vijf redenen om een avondwandeling te maken

Wat zijn de voordelen van wandelen in de avond? Een mooie zonsondergang, de frisse avondlucht en een positief effect op je nachtrust. Wandel.nl zet de voordelen op een rij.

Lees meer
Liever de Elfstedentocht wandelen

Het Elfstedenpad brengt je wandelend langs alle elf de Friese steden.

Lees meer
Mindful op pad: zet al je zintuigen ‘aan’

Mindful wandelen is een uitstekende manier om je te ontspannen. Zet al je zintuigen tijdens je wandeling open en neem je omgeving waar. Wandel.nl geeft je tips om al je zintuigen tijdens je wandeling te gebruiken.

Lees meer
Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Lees meer
De lus in het Grenslandpad

Het Grenslandpad heeft sinds een paar jaar een Zeeuwse variant. Lees hier over deze aantrekkelijke lus van bijna honderd kilometer.

Lees meer
Tussen de vogels van het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor allerlei soorten vogels. Boswachter Jaap Kloosterhuis geeft je tips hoe je de vogels goed kunt zien.

Lees meer
7x succesvol paddenstoelen vinden

Met deze tips kun je tijdens je wandeling optimaal genieten van paddenstoelen.

Lees meer
Groningse gastvrijheid op de Pronkjewailposten

Langs het Pronkjewailpad vind je ruim 150 Pronkjewailposten. Je kunt er een stempel halen, even uitrusten en de Groningse gastvrijheid ervaren. Wandel.nl licht er een aantal voor je uit.

Lees meer
Wandelen in Bronckhorst, de 'Wandelgemeente van het Jaar'

De gemeente Bronckhorst werd dit voorjaar uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Wat zijn mooie routes in deze Achterhoekse gemeente? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn

In deze etappe van het Pronkjewailpad lopen Douwe en Geeske van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn. Ze komen onder meer langs een vogelkijkhut en door een bijzonder landgoed.

Lees meer
De dorpen van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad brengt je door ruim 55 gastvrije Groningse dorpen. Wat kun je hier tijdens je tocht verwachten? Een overzicht van een aantal mooie dorpen langs de route.

Lees meer
Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt?

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws: de wolf is terug in Nederland. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt? Zijn wolven gevaarlijk voor wandelaars? Wandel.nl zocht het uit.

Lees meer
Wandelen in dassengebieden

De das laat zich zelden zien. Hoe weet je dat je in een gebied wandelt waar dassen leven? Wandel.nl geeft je vijf aanwijzingen. Maar bekijk de dieren alleen van een afstand, want ze zijn gevoelig voor verstoring.

Lees meer
Een vleugje Ardennen, Moezel of Jotunheimen

Waar in Nederland krijg je het gevoel dat je in het buitenland wandelt?

Lees meer
Uniek wandelen langs Unesco-werelderfgoed

Wandel in het Jaar van het Werelderfgoed door de Hollandse geschiedenis.

Lees meer
Wandelen in Nationaal Park Oosterschelde

Welke mooie wandelroutes zijn er in Nationaal Park Oosterschelde?

Lees meer
Wandelroutes langs bijzondere architectuur

Al wandelend kun je genieten van het landschap, de natuur, maar ook van gebouwen. Wandel.nl tipt je wandelroutes langs bijzondere architectuur. Van moderne architectuur in Rotterdam tot de oude houten huisjes van de Zaanse Schans. Ontdek op deze routes de lijnen en vormen die architecten hebben gebruikt in hun ontwerpen.

Lees meer
Geocaching: wandelen met iets extra’s

Geocaching is voor iedereen die houdt van buiten zijn en van wandelen met iets extra's. Leuk voor bijvoorbeeld in de zomervakantie. Wat is geocaching en hoe werkt het?

Lees meer
Tips uit het Handboek voor Natuurwandelingen

In het 'Handboek voor Natuurwandelingen' geeft Koos Dijksterhuis tips om onderweg beter op de natuur te letten. Wandel.nl zet er een paar voor je op rij en roept je op om jouw mooiste natuurwandeling met ons te delen. Onder de inzenders verloten we het handboek.

Lees meer
Belevenissen op het Pronkjewailpad

Sinds april ligt er een gloednieuwe wandelroute in de provincie Groningen: het Pronkjewailpad. Wat valt er op deze route te beleven? Een paar enthousiaste wandelaars deden verslag van hun wandeling door het hoge noorden. Hier lees je hun verhalen.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Henk Pots

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Henk Pots geeft in deze aflevering zijn top-5: van het Friese Woudenpad tot de NS-wandeling over de Veluwezoom.

Lees meer
De top 5 favoriete wandelingen van… Bregje Schipper

Op deze pagina vertellen wandelaars wat hun 5 favoriete wandelroutes zijn. Deze keer Bregje Schipper van de blog Wandelvrouw.nl

Lees meer
In de voetsporen van de Romeinen

Treed in de voetsporen van de Romeinen op het nieuwe Limespad.

Lees meer
Mooie wandelingen langs bloemenweides: de top-5

Wat een mooi gezicht is het: bloemenweides en akkers vol met bloemen. We hebben veel soorten boterbloemen in Nederland. We hebben een top 5 van mooie wandelingen langs bloemenweides voor je op een rij gezet.

Lees meer
Wandelen over Nederlandse Landgoederen

Over welke landgoederen in Nederland kun je een mooie wandeling maken? Een verkenning.

Lees meer
Wandelen door de duinen van Kennemerland

Waar in Nationaal Park Kennemerland heb je het mooiste uitzicht?

Lees meer
Nieuwe NS-wandeling over het Graafschapspad

‘Uiterwaarden van Cortenoever’ is een nieuwe NS-wandeling van station Brummen naar station Zutphen. Wandel langs de groene oevers van de IJssel en de Berkel.

Lees meer
Wandelen langs orchideëen

In mei en juni bloeien de orchideeën. Op welke plekken in Nederland kun je langs deze bloemen wandelen?

Lees meer

In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?