Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de leukste oude volksbuurten

Een knus karakter met kleine en vooroorlogse huisjes geven sfeer aan oude volksbuurten. Een leuke plek om wandelend te ontdekken. Daarom heeft Wandel.nl zes oude volksbuurten voor je opgezocht.

Jordaan

Een oude volksbuurt kenmerkt zich door de kleine en vaak vooroorlogse huisjes. Deze woningen geven karakter aan de buurt. Het volkse karakter en de saamhorigheid die in dit soort wijken overheerst zal nooit helemaal wegtrekken. Tegenwoordig zijn veel van de oude volksbuurten in hippe winkelstraten veranderd. Maar de historie blijf je voelen. Ontdek het tijdens een wandeling!

Willemstraat in Wijk C
Willemstraat in Wijk C (afbeelding: T Houtdijk)

Wijk C (Utrecht)

Wijk C was vroeger een echte Utrechtse volksbuurt. Saamhorigheid was belangrijk in de levendige arbeiderswijk. Er waren kroegen, verenigingen, logementen, markten en werkplaatsen. Maar armoede was groot en inwoners moesten hard werken voor een paar centen. Tegenwoordig vind je tussen de oude huisjes, kroegen en restaurants ook nieuwere winkels en kantoorgebouwen. Maar de historie is nog steeds terug te vinden. Zo staat ook het Volksbuurtmuseum in de wijk. Dit museum biedt een multimediatour door de wijk aan, deze tour neemt je met audiofragmenten en foto’s terug in de tijd. De wandeling duurt ongeveer een uur, start bij het museum en is te lopen via een routebeschrijving en audiofragmenten via je telefoon.

Meer informatie

Jordaan (Amsterdam)

De Jordaan is misschien wel de meest bekende en romantische buurt van Amsterdam. Oorspronkelijk was de wijk een typische volksbuurt met een kleurrijk verleden. In 1612 werd de wijk aangelegd. In de Gouden Eeuw woonden er veel arbeiders, maar ook kunstenaars waaronder Rembrandt van Rijn. Maar na de glorierijke jaren sloeg de armoede toe en verkeerde de wijk in bouwvallige staat. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de Jordaan hersteld naar hoe wij het kennen. Knus met kleine woningen, cafés en winkeltjes. De ‘Wandelroute Jordaan en noordelijke grachten’ brengt je in 2 uur door de wijk. De stadswandeling kost 3 euro waarna je een routebeschrijving en plattegrond ontvangt met meerdere aangegeven stops. Bij elke stop ontvang je informatie, foto’s en leuke weetjes.

Meer informatie
Ooievaarslaan, Oude Noorden
Ooievaarslaan, Oude Noorden (afbeelding: FaceMePLS)

Oude Noorden (Rotterdam)

Maak kennis met de kunstzinnige kant van het noorden van Rotterdam! Vroeger was Oude Noorden een typische volksbuurt, maar de afgelopen tien jaar transformeerde de wijk naar een designwalhalla. De vooroorlogse pandjes werden opgeknapt en historische gevels hersteld. Shoarmazaken en seksshops maakten plaats voor vintage meubelwinkels, galeries en lunchrooms. De ‘Stadswandeling Rotterdam Noord’ neemt je in 6 kilometer mee naar historische plekken, kunstwerken, muurschilderingen en kleine musea. De route start op de Luchtsingel en eindigt bij de Hofplein-fontein.

Meer informatie

Zeeheldenkwartier (Den-Haag)

Aan de rand van de Haagse binnenstad, achter Paleis Noordeinde, ligt het Zeeheldenkwartier. Oorspronkelijk stonden er grote huizen in de buurt, maar na de Tweede Wereldoorlog waren de huizen niet meer in trek en werden ze opgekocht en in delen verhuurd. De wijk veranderde in een echte volksbuurt. Tegenwoordig is de wijk uitgegroeid tot bruisende jonge wijk, met veel kleine ondernemingen waar de saamhorigheid nog steeds te vinden is. Omdat er overal wel iets te ontdekken valt, is de buurt uitermate geschikt om in rond te struinen. Je kunt een bezoek aan de wijk eventueel combineren met een wandeling door de Paleistuinen van Noordeinde.

Meer informatie
Piet Heinplein, Zeeheldenkwartier
Piet Heinplein, Zeeheldenkwartier (afbeelding: Akbar Simonse)
Smedenstraat, Stokstraatkwartier
Smedenstraat, Stokstraatkwartier (afbeelding: Kleon3)

Stokstraatkwartier (Maastricht)

Middenin het centrum van Maastricht ligt het Stokstraatkwartier, tegenwoordig een bruisend centrum. Maar vroeger kende het kwartier een periode van verpaupering. Tijdens de industrialisatie trokken veel werkzoekenden naar de binnenstad, de panden werden opgekocht door huisjesmelkers en als 1- of 2-kamerwoningen verhuurd aan grote gezinnen. Door de armoede werden panden slecht onderhouden en met de vestiging van cafés en bordelen, was er sprake van drankmisbruik en een verpaupering van de wijk. Tot in 1973 de overheid ingreep. Het doel was een luxe winkelgebied maar met behoud van het aangezicht van de historische stad. En dit is goed gelukt! Je ontdekt het zelf tijdens de ‘Wandeling Stokstraatkwartier’ van 4 kilometer. De route start aan de Kleine Staat en is te lopen via een routebeschrijving of GPX track.

Meer informatie

Klarendal (Arnhem)

Maak uitgebreid kennis met de multiculturele wijk Klarendal, een authentieke volkswijk met voornamelijk kleine woningen. Maar de wijk is ook het modekwartier van Arnhem met hippe winkeltjes, horeca en veel staaltjes van bijzondere architectuur. Onderweg kom je ook verrassende hoogteverschillen tegen, breed uitzicht over de stad, een voormalig kazerneplein en als klap op de vuurpijl de Klarendalse molen middenin de wijk. Je ontdekt dit alles tijdens een wandeling over het ‘Klarendalpad’. De wandelroute start bij station Arnhem Velperpoort en is te lopen via een routebeschrijving of GPX track.

Meer informatie
Klarendalse Molen
Klarendalse Molen: pvl83
Achter de Hoven
Achter de Hoven (afbeelding Google streetview)

Achter de Hoven (Leeuwarden)

Ten zuidoosten van het centrum van Leeuwarden vind je de oude volksbuurt Achter de Hoven. Met name de gelijknamige straat is zeker de moeite waar voor een mooie wandeling. Het is een unieke, langgerekte straat met zijn eigen kenmerkende gebouwen. Naast de mooie gebouwen vind je ook veel straatkunst in de buurt. De stadswandeling ‘Street Art Wandeling: Achter de Hoven’ brengt je in 3,5 kilometer langs al dit moois. De route start bij het Blokhuisplein en is te volgen via een kaart.

Meer informatie

De Rode Brugbuurt, Utrecht

Ingesloten tussen de Vecht, het spoor, de waterzuivering en het sportpark Loevenhoutsedijk, ligt de Rode Brugbuurt. Een kleine, maar befaamde Utrechtse volksbuurt. Net aan de rand gelegen, geïsoleerd, ‘een dorp’ dichtbij de stad. Wil je meer weten over de Rode Brugbuurt en hou je van een lekkere wandeling? Doe dan de wandelroute met mediatour door de buurt, gebaseerd op de biografie van bakker Jan de Groot. De multimediatour is uitgezet door Stichting Nederlands Volkbuurtmuseum.

Meer informatie

Tips van andere wandelaars

Wij ontvingen een mailtje van mevrouw Selier. Zij vertelde ons dat er in Haarlem ook een mooie volksbuurt ligt: "Vlakbij de binnenstad vind je de Tulpenkeet. Een echte volksbuurt die vroeger is verpauperd maar later is opgeknapt tot een buurt die zeker de moeite is om doorheen te wandelen. De echte naam van de buurt is eigenlijk Rozenprieel, maar toen de buurt verpauperde werd het in de volksmond omgedoopt tot Tulpenkeet." Je vindt de buurt nabij de Kampersingel in Haarlem.

Mist er een volksbuurt in dit overzicht?

Ligt er bij jou in de buurt ook een mooie oude volksbuurt, perfect om doorheen te wandelen? Laat het ons dan weten! Dan kunnen wij de buurt toevoegen aan het lijstje. Stuur een mail naar redactie@wandel.nl of een berichtje via Instagram of Facebook.