Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

De 5 mooiste wandelroutes langs de Belgische kust

De Belgische kust is 67 kilometer lang. Dat is een stuk korter dan de Nederlandse kustlijn van 300 kilometer, maar ook bij onze Zuiderburen kun je aangenaam worden verrast. Het is namelijk heerlijk wandelen langs badplaatsen als De Panne, Oostende en Middelkerke: je wisselt boulevards af met duingebieden en zelfs polders. Wandel.nl koos de vijf mooiste wandelroutes uit langs de Belgische kust.

De 5 mooiste wandelroutes langs de Belgische kust
De Panne (Foto © Shutterstock)

Aan de Belgische kust is het heerlijk uitwaaien. Zeker buiten het drukke strandseizoen kun je vanuit de tien badplaatsen lekkere strandwandelingen maken. Het is heerlijk wandelen langs badplaatsen als De Panne, Oostende en Middelkerke: je wisselt boulevards af met duingebieden en zelfs polders.

Afwisselend landschap

Net als aan de Nederlandse kust is het aan de Belgische kust goed toeven. Je kunt er de zilte zeelucht goed opsnuiven. Ook achter de brede boulevards van bijvoorbeeld Blankenberghe, Oostende en Kokszijde valt al wandelend nog van alles te ontdekken. Daar ben je meer weg van de drukte en heb je adembenemende zandlandschappen, duinen, bossen en polders voor je liggen. Door het uitgebreide wandelnetwerk met vele paden en bordjes is het heel erg makkelijk om hier mooie routes te wandelen. Je kunt met de knooppunten ook goed eigen routes uitstippelen en kleine rondjes aan elkaar knopen. Onderstaande vijf routes zijn in ieder geval aanraders en laten je de Belgische kust van de Franse tot de Nederlandse grens in volle glorie zien.

De 5 mooiste wandelroutes langs de Belgische kust - Wandeltip #1 Westhoekwandeling (10,5 km)
(Foto © Pixabay)

Wandeltip #1 Westhoekwandeling (10,5 km)

We starten op het meeste westelijke stuk van de Belgische kust: de Westhoek. Vanuit De Panne kun je namelijk een mooie wandeling door dit Natuurreservaat maken. Dit is het grootste aangesloten duingebied van de Belgische kust (354 hectare), waar je alle duinvegetaties in één landschap terugvindt. Je wandelt hier het ene moment door bosgebied, dan weer over kale duintoppen en over grasland. De wandeling begint bij het Bezoekerscentrum Duinpanne en voert eerst door het Calmeynbos, wat begin 20ste eeuw werd aangeplant. Dan zet je koers richting het strand, waar sinds mei 2024 een monumentaal uitkijkpunt is gebouwd: de Westpunt. Dit houten bouwwerk vormt de verbinding tussen het strand en de zee. Als je uit bent getuurd loop je over de grens met Frankrijk weer door De Westhoek en de Krakeelduinen weer terug naar het beginpunt.

Meer informatie

Wandeltip #2 Ter Ydewandelroute (7,9 km)

Als we iets verder trekken, voorbij Kokszijde, kom je bij een volgend bijzonder duingebied: Ter Yde. Dit duinmassief is iets kleiner dan de Westhoek, maar evengoed nog 300 hectare groot. Vanuit Oostduinkerke-Bad kun je alle hoeken van dit gebied ontdekken tijdens een bewegwijzerde wandelroute van 7,9 km. Je volgt eerst de Zeedijk tot aan de Zeebermduinen. Dan pak je nog een stukje strand mee en duik je via de Karthuizerduinen de polder in. Over een mooi onverhard pad kom je in het natuurreservaat Hannecartbos, wat in 1930 werd aangeplant. In dit bos stroomt ook de enige duinbeek van de hele Belgische kust.

Meer informatie
De 5 mooiste wandelroutes langs de Belgische kust - Wandeltip #2 Ter Ydewandelroute (7,9 km)
Wandelaars op het strand van Oostduinkerke (Foto © Huysman Geert / Shutterstock.com)
De 5 mooiste wandelroutes langs de Belgische kust - Wandeltip #3 Op ontdekking in Raversijde en Middelkerke (11,2 km)
Satellietschotel Middelkerke (Foto © Shutterstock)

Wandeltip #3 Op ontdekking in Raversijde en Middelkerke (11,2 km)

Rond Oostende heb je ook volop wandelmogelijkheden. Met het wandelknoopuntennetwerk kun je bijvoorbeeld een mooie ontdekkingstocht maken langs Raversijde en Middelkerke. Op deze route kom je langs een bijzonder vissershuisje waar je zo voorbij zou lopen. Dit witte huisje dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw, de tijd voor het kusttoerisme. Zoals dit huisje nu eenzaam tegen de duinen staat, goed beschut tegen weer en wind, stonden hier vroeger veel meer woningen. Bij Middelkerke kom je door het Normandpark, waar je even op een bankje kunt zitten. Of je loopt door richting het strand, wat je volgt tot aan de Onze Lieve Duinkerk in Oostende. Het laatste stuk van deze knooppuntenwandeling gaat door Provinciedomein Atlantikwall Raversyde. Dit is een uniek stuk natuur, waar je door de geschiedenis loopt. Je kunt hier namelijk door en langs een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog wandelen met bunkers, gangen en een enorme satellietschotel.

Meer informatie

Wandeltip #4 Oostendse Krekenwandelroute (14,9 km)

Net buiten Oostende heb je ook een bijzonder wandelgebied, waar je nog verrast door zal worden. Dit gebied vol kreken en polders is in de 16e eeuw ontstaan toen de watergeuzen de dijken doorbraken ter verdediging van de opmars van de Spanjaarden. Wat toen bedoeld was als verdedigingsmuur van water heeft daar nu als bijvangst voor een waterrijk natuurgebied gezorgd. De watervogels zorgen hier voor het massatoerisme. Behalve dat vogelgeluid hoor je hier verder tijdens het wandelen ook veel riet ruisen, wat net als de zee ook zo’n ontspannend geluid is. Je eindigt deze route door de Tuinen van Stene en de kinderboerderij De Lange Schuur.

Meer informatie
De 5 mooiste wandelroutes langs de Belgische kust - Wandeltip #4 Oostendse Krekenwandelroute (14,9 km)
(Foto © Nicolas Valcke / Shutterstock)
De 5 mooiste wandelroutes langs de Belgische kust
De bewegwijzering van de Uitkerkse polderwandeling (Foto © Werner Lerooy / Shutterstock.com)

Wandeltip #5 Uitkerkse polderwandeling (8,7 km)

Als je na Oostende en De Haan nog wat verder de kust afstruint kom je bij Blankenberge in een zeldzaam polderlandschap. De Uitkerkse polder is een gebied van meer dan 1400 hectare. Nu is het een van de laatste open stukken achter de Belgische kust, maar vroeger had je veel meer van dit soort kustpolders. Deze bewegwijzerde wandeling van 8,7 km geeft je dus een goed beeld van hoe het hier lang geleden uit heeft gezien. De bewoners zijn trouwens gebleven, want je vindt hier nog altijd veel weidevogels. Deze polder is ook de broedplaats van vriesganzen, die hier overwinteren. Die vogels kun je trouwens ook goed spotten vanuit verschillende kijkhutten. Vanuit het bezoekerscentrum, ook het startpunt van deze route, kun je ook acht keer per jaar op kustsafari gaan. Dan speur je met een ‘Kust-Ranger’ naar de ‘Big Five van de Uitkerkse Polder’.

Meer informatie