Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Geniet van de herfst in Vlaanderen

Het najaar is het nieuwe voorjaar! September en oktober zijn prachtige maanden om door Vlaanderens prachtige bossen en wouden te kuieren. Vlaanderen is bovendien lekker dichtbij. De wandelmogelijkheden zijn legio, we lichten de mooiste routes voor je uit.

Plantentuin Meise
Plantentuin Meise
Wandelaars kijken op wandelbord van Bulskampveld

Bulskampveld

In en rond het domein Bulskampveld in West-Vlaanderen valt er van alles te beleven. Spring eerst even binnen in het Kasteel en Bezoekerscentrum Bulskampveld, de ideale uitvalsbasis, en geniet daarna van een glaasje op het terras, bezoek de Kruidentuin of ga op verkenning.

Wandelaars kunnen op stap met de Bulskampveldwandelroute (9 km) of zelf hun route uitstippelen in het Wandelnetwerk Bulskampveld. Fietsers kunnen zich wagen aan de Bulskampveldfietsroute (43 km). Het domein maakt deel uit van het grotere 'Landschapspark Bulskampveld'.

Uitblazen aan de rand van Brussel

Waarschijnlijk associeer je Brussel niet meteen met rustgevende wandelingen in de natuur, maar met die bruisende, borrelende stad vol kunst en erfgoed. Maar aan de rand van de hoofdstad vind je enkele heerlijke oases van rust, zoals het historische Zoniënwoud en de Plantentuin van Meise. Het Zoniënwoud is een 4.400 hectare grote restant van een oerbos, waarvan de oudste bekende structuren stammen uit het neolithicum. Aan de andere kant van de hoofdstad ligt een van ’s werelds grootste plantentuinen: de Plantentuin van Meise. Je treft er maar liefst 18.000 verschillende planten- en bloemensoorten, verspreid over open lucht en de statige broeikassen in de tuinen. Kuier door de immense rozentuin, of trek je stoutste schoenen uit en ontdek het blotevoetenpad.

Belgisch Limburg: het Toscane van het noorden

Glooiende akkers, hoogstamfruitbomen en mooie beekvalleien typeren het Haspengouwse landschap. In de maanden september en oktober staan in deze regio telkens de fruitoogst en het lokale streekproduct jenever in de kijker.

Ook van het rijke verleden zie je er nog veel sporen, zoals Romeinse grafheuvels, de Romeinse Weg, het Fruitspoor, Romaanse kerkjes en kapellen, imposante kastelen en hoeves. Het stadse leven vind je dan weer terug in Sint-Truiden en Tongeren. Voor wie tijd heeft, is een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren of de Abdijtoren in Sint-Truiden zeker de moeite waard. Of sta even stil bij het domein van Alden Biesen in Bilzen of de stroopfabriek van Borgloon!

Wegwijzer in Tongeren
Wegwijzer in Tongeren

Op zoek naar meer inspiratie?

Dit is slechts een greep uit de vele wandelmogelijkheden die Vlaanderen te bieden heeft. Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Klik dan op onderstaande button.

Meer informatie over wandelen in Vlaanderen