Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Kustwandelroute België - etappe van Oostende naar Blankenberge

Gebied / Regio
Oostende
Karakteristiek
Duinen
Afstand
25.9km
Soort wandeling
A naar B
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Langs de Belgische kust voert de Kustwandelroute je helemaal van De Panne tot aan Knokke-Heist. In zo’n 80 kilometer trotseer je de kustlijn van België, met haar uitgestrekte boulevards, meeuwengeroep, duinen en schattige kustplaatsjes. Wandeljournalist Simone Vos neemt je mee over een mooie etappe van Oostende naar Blankenberge.

Startpunt
Naam
Boulevard van Oostende
Straat
Koning Boudewijnpromenade 10
Postcode
8400
Plaats
Oostende (Be)
Kustwandelroute België etappe van Oostende naar Blankenberge; kunstwerk aan zee
Kunstwerk aan zee, tussen De Haan en Blankenberge.

Tekst & foto’s: Simone Vos

Start: Boulevard van Oostende

Oostende is een van de badplaatsen in België die ’s zomers overspoeld wordt door toeristen en er in de winter vredelievend en kalm bij ligt. Een stadje om doorheen te slenteren, musea te bezoeken en over de brede boulevard te flaneren. Op die boulevard begint mijn etappe van de wandeling. De tocht naar Blankenberge telt zo’n 25 kilometer.

Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; kunstwerken
Kunstwerken onderweg op de Boulevard.

Buitenkunst

De Kustwandelroute volgt het knooppuntennetwerk, dus het is heel gemakkelijk om je eigen tocht uit te zetten. Er zijn twee variaties van de route die parallel aan elkaar lopen; langs de kust. De ene gaat meer over het strand, de ander komt door de duinbossen en stadjes onderweg. Ik heb een mix van beide routes gedaan, waardoor je zowel over het strand als in de bewoonde omgeving loopt. Onderweg kom je regelmatig kunstwerken tegen op de boulevards, soms zijn dit werken die zijn blijven staan na het kunstfestival Beaufort dat hier elke drie jaar neerstrijkt.

Naar de overkant

Vanaf de boulevard van Oostende volg je de route richting het veerpontje. Deze vaart heel regelmatig (tenzij het stormt) en brengt je naar de overkant van Oostende, waar de wandeling verder gaat. Langs Fort Napoleon, dat Napoleon Bonaparte liet bouwen omdat hij een aanval uit Engeland vreesde, en met het uitzicht over zee en strand aan je linkerzijde.

Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge
Bij het pontje naar de overkant.
Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; bankje en wegwijzer
Bankje en wegwijzer onderweg.

Wegwijzers

Met enige regelmaat kom je onderweg een ‘doelenwegwijzer’ tegen van de Kunstwandelroute. Dit is een wegwijzer waarop de afstanden van het begin- en eindpunt van de route en naar de eerstvolgende gemeente op staan. De wegwijzer en het bankje dat erbij staat, is gemaakt door de Belgische ontwerper Stefan Schöning.

Naar De Haan

De wandeling kronkelt verder door de duinen en komt uiteindelijk in Bredene uit. Langs een authentieke tramhalte gaat de tocht verder, in de richting van De Haan. Alsmaar door de duinbossen (of langs de kust als je de andere route kiest), totdat het sjieke dorp De Haan in beeld komt. Een heel aantal stijlvolle huizen in Art-Nouveau-stijl staat nog mooi overeind. Indrukwekkende villa’s, een prachtig tramhuisje dat je passeert en veel restaurants vind je hier.

Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; De Haan.
De Haan.
Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; Spioenkop.
De Spioenkop in de duinen.

Door duinbossen

Pauzeer zeker even bij Tearoom Mano, want je bent hier ruim op de helft van de route. Wandel over de boulevard of langs de duinbossen van Vlissegem richting Wenduine, het volgende dorpje op de route. Het uitzicht over de zee en het geluid van de klotsende golven vervelen nooit onderweg. Vlak voor Wenduine kom je langs de Spioenkop, een opvallend huisje met een oranje dak, dat op de een na hoogste duin van de Vlaamse kust staat.

Tram langs de kust

De tocht gaat door, langs de zeewerende duinen; een duingebied van drie kilometer lang met een schelpenpad om overheen te wandelen. Je wandelt richting Blankenberge, met uitzicht op de trambaan rechts. Deze kusttram is de hele route aan de rechterzijde te vinden, ideaal om op- of uit te stappen wanneer je wilt. De tram loopt van De Panne tot aan Knokke- Heist, dus is heel handig tijdens deze tocht. Zo begin je gemakkelijk op elk deel van de route.

Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; zee in Wenduine
De zee in Wenduine.
Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; Brusselse wafel eten
Na je wandeling of onderweg: een Brusselse wafel eten.

Boten en Art Nouveau kijken

Voordat je Blankenberge inwandelt, kom je langs de imposante jachthaven. Je kunt alle boten op je gemak bekijken, want je loopt er bijna helemaal om heen. Her en der zitten wat restaurantjes waar je even kunt pauzeren. Na de jachthaven loop je al snel het centrum van Blankenberge in. Het is duidelijk dat dit een gewilde plek is voor toeristen; overal zijn cafeetjes, winkeltjes en restaurants te vinden. Zo nu en dan piept er een indrukwekkende gevel van een pand uit, in diezelfde Art Nouveau-stijl als in De Haan. Het eindpunt van mijn etappe is dit schattige stadje, hier neem ik de trein terug naar huis.

Kustwandelroute België etappe van Oostende naar Blankenberge; Art Nouveau in Blankenberge
Art Nouveau in Blankenberge.

Praktische informatie

  • Simone liep een wandelroute van 25,9 km van Oostende naar Blankenberge. Via de onderstaande link kun je de wandelknooppunten noteren of het .GPX-bestand downloaden.

  • Via deze wandelplanner kun je zelf een mooie wandeletappe samenstellen van de Kustwandelroute. Je maakt hiervoor gebruik van het wandelknooppuntennetwerk in West-Vlaanderen.
Download de wandelroute van Simone
Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge
Lange Nelle, vuurtoren van Oostende.
Wandel de Kustwandelroute tijdens de Triënnale Beaufort 2024
Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; knooppunten
Wandelknooppunten.

Over de Kustwandelroute

  • De Kustwandelroute telt 80 kilometer en is in beide richtingen te bewandelen.

  • Meer informatie over de Kustwandelroute (80 km) is de vinden op de website van Westtoer. Op deze site is ook een routegids te koop. De digitale route is tevens te vinden op Route You via de onderstaande link.

  • Vervoer: pak de Kusttram tussen De Panne en Knokke. De tram stopt (met regelmaat) op 67 haltes.
Download de Kustwandelroute

Ook leuk:

  • Van 27 maart t/m 3 november 2024 kun je tijdens de Triënnale Beaufort heel veel nieuwe buitenkunstwerken bekijken aan de Belgische kust. Dat maakt de Kustwandelroute extra leuk.

  • Je kunt in Oostende wat eten en drinken bij bijvoorbeeld Désirée, Café Du Parc en Brasserie Oport. In De Haan bij Tearoom Mano. In Wenduine vind je iets van de route af, op de markt meer dan genoeg cafeetjes. In Blankenberge ga je naar Brasserie Charlie’s.
Bekijk Triënnale Beaufort
Kustwandelroute etappe van Oostende naar Blankenberge; kunstwerk aan de kust
Veel kunst aan de Belgische Kust, o.a. vanwege de Triënnale Beaufort.