Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de street art en meer kunstroutes in Gent

Gent is de stad van imposante, witte torens, oude pandjes met prachtige (trap)gevels, sfeervolle doorkijkjes over het water en goed eten en drinken. De Vlaamse stad heeft daarnaast heel veel kunst en cultureel erfgoed te bieden. Wandelfanaat Simone Vos neemt je mee langs street art en meer kunstroutes.

afbeelding van wandelaars op een pleintje met geverfde trappen.

Tekst & foto’s: Simone Vos

Het bekendste kunstwerk van Gent is misschien wel het drieluik Het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. Het werk van de broers Van Eyck uit 1432 is wereldberoemd en recent gerestaureerd. Bij de kathedraal is een heel bezoekerscentrum gebouwd, waar je een VR-beleving rondom Het Lam Gods kunt boeken en het werk zelf bewondert. Ook buiten dit iconische werk, is er in Gent veel kunst te zien. Gewoon op straat zelfs!

Street art ligt aan je voeten

Door de hele stad verspreid, vind je street art. Wie graag door straatjes slentert en zich laat verrassen kan met de street art kaart op pad. Liever een uitgestippelde route? Loop dan deze wandeling van zo’n vier kilometer, die start bij het gebouw van de Vooruit uit de twintigste eeuw. Het was een gebouw voor Gentse arbeiders en nu zit Kunstencentrum VierNulvier erin. Aan de zijgevel vind je het eerste kunstwerk: een muurschildering van Haitham Haddad en Sarah Yu Zeebroek. Subtiele tekeningen in geel en blauw sieren de muur.

afbeelding van het gebouw de Vooruit in Gent, met street art op de muur.
De Vooruit in Gent.
afbeelding van een roze street art kunstwerk van Kitsune Jolene.
Street art door Kitsune Jolene.

Opgefleurd

Even verderop wandel je langs twee werken: een van CeePil, een rupsachtig dier ‘Baterpillarman’, en een van A Squid called Sebastian, dit werk laat een bijzonder tafereel zien: mensen met snorkels op in een woonkamer. Aan deze Sint-Pietersnieuwstraat vind je diverse muurschilderingen, zoals die van Kitsune Jolene. Ze fleuren de grauwe muren van de studentenwijk mooi op. Kitsune schildert veelal vrouwen en flora, deze keer in roze-tinten. Bij het Sint-Pietersplein ga je richting de Florbertusstraat, de Kazerne – en Jordaenstraat, waar je twee kunstwerken tegenkomt. Kleurrijke, sciencefictionachtige schilderingen van Smithe en Benitez.

afbeelding van street art door Benitez in Gent, een vrouw op een muur.
Street art door Benitez.

Bustes aan de wand

De volgende stop is het S.M.A.K. waar je diverse kunstwerken aan de buitenkant kunt bewonderen, waaronder ‘Olam’ van Danny Matthys, aan de linkerzijde van het gebouwd. De bustes vallen meteen op in het straatbeeld. Van het S.M.A.K. wandel je naar de Plantentuin en het Gents Universiteitsmuseum. De rechterzijgevel draagt een werk van Roa, een Gentse kunstenaar. Hij maakte al meerdere schilderingen door de hele stad heen.

afbeelding van een wand vol kunst bij SMAK in Gent.
'Olam' door Danny Matthys.
afbeelding van een muurschildering van een manfiguur met een loep.
Street art door A Squid Called Sebastian (Stalhof).

Plein vol kleur

Vervolg je tocht richting de brug bij Ter Platen en daar zie je een aantal werken bij elkaar: een JAM. Terug naar de overkant van het water, want daar is bij Stalhof nog een werk van A Squid Called Sebastian te zien. Ook bij het winkelcentrum daar vlakbij zie je een street art-werk. Lindert Steegen versierde de trappen en pleintje met verschillende kleuren verf (zie foto bovenaan). Tot slot keer je terug naar het Sint-Pietersplein, waar je bij de stalen trappen voor de kerk een werk van Anouk De Clerq ziet. Een bibliotheek vol grijze boeken siert de ingang naar de ondergrondse parkeergarage. Sluit je wandeling af met een bezoek aan de Sint-Pieterskerk, die prachtig is van binnen.

Meer informatie over deze street art route
afbeelding van het kunstwerk Het Lam Gods in de Sint Baafskathedraal Gent.
'Het Lam Gods', Sint Baafskathedraal Gent. (Foto: © Cedric Verhelst, Artinflanders.be)

Wandelen in Gent: nog 4 kunstroutetips

In Gent kun je nog veel meer mooie wandelingen maken met de nadruk op kunst en cultuur. Simone Vos was onlangs een tijdje in Gent en tipt je ook nog deze onderstaande wandelroutes.

afbeelding van een graffiti-straatje in Gent, vol met muurkunst.
Het Graffitistraatje in Gent.
afbeelding van oude panden in Patershol Gent.
Patershol, Gent.

Kunst in de openbare ruimte

Met de wandeling ‘Kunst in de openbare ruimte’, kom je door de buurten Prinsenhof, Patershol en Begijnhof. Op het Sint-Veerleplein start de route. Daar zie je het werk van Alberto Garutti. De straatlantaarns die hier staan, gaan aan als er een kindje is geboren in Gent. Bij de ziekenhuizen drukken ze een knop in bij een geboorte en dan gaan de lichten aan. Tijdens deze wandeling kom je ook langs twee werken van Walter De Buck: ‘de Brug der Keizerlijke geneugten’ met vier beelden die verwijzen naar Keizer Karel en ‘Taptoe Feest’. Daarnaast wandel je langs het atelier-museum van ceramist Frank Steyeart, deze panden aan de Tinnepotstraat zijn een ware attractie.

Bekijk de route

Een stad vol kunst

Ook op de wandelroute ‘Een stad vol kunst’, van ongeveer drie kilometer, kom je langs de meeste uiteenlopende kunstwerken in de Gentse straten, parken en pleinen. Alle kunstwerken zijn gratis te bewonderen en de wandeling is samengesteld door de stad Gent, de universiteit en een aantal privé-initiatieven. Combineer deze wandeltocht met een wandeling langs de ‘Achtervisserij’ en de ‘Jongenstragel’, deze straten liggen vlakbij het Klein Begijnhof en voeren je langs een onontdekt stukje Gent.

Bekijk de route
afbeelding van een uitzicht vanaf een brug in Gent.
Lievebrug in Gent.
afbeelding van Gravensteen in Gent, waar je in de Maeterlinkwandeling langs loopt.
Gravensteen. Gent. (op de route in de Maeterlinckwandeling)

Maeterlinckwandeling

De Maeterlinckwandeling komt langs de meest historische gebouwen van Gent en laat onderweg de sporen van Maurice Maeterlinck in Gent zien. Maeterlinck won in 1911 de Nobelprijs Literatuur en is de enige Belg ooit die deze prijs won. Deze wandeling is een mooie combinatie van historisch erfgoed bewonderen en meer leren over de geschiedenis van Gent.

Bekijk de route

Gent Verlicht

Gent by night bewonderen? Dat kan met deze lichtjesroute van ruim 3 kilometer, waarbij de gebouwen mooi, artistiek uitgelicht worden tot twaalf uur ’s nachts. Hierdoor verandert de stad in een groot lichtjeskunstwerk. Licht en schaduw geven je een heel nieuwe blik op de Gentse straten, monumenten en pleinen.

Bekijk de route
afbeelding van Gent in het donker, met verlichte historische gebouwen aan het water.
Gent by night.