Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Afzakken naar Antwerpen-Zuid

Maar liefst elf jaar bleven de deuren van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gesloten, vanwege een grootse renovatie. Op 24 september 2022 zullen de deuren na lange tijd weer wagenwijd opengaan. Voor onze blogger Eva Hopstaken de perfecte gelegenheid om het vernieuwde gebouw en de Antwerpse wijk Zuid te verkennen.

Eva Hopstaken
afbeelding van het Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen.
(Foto's: © Eva Hopstaken)

Het Zuid, hoe kan het ook anders, ten zuiden van het centrum van de stad gelegen, is met haar schilderachtige panden, indrukwekkende gebouwen en fantastische musea misschien wel een van de mooiste wijken van de stad. Zo, we hebben het gezegd, maar we menen het. Alles lijkt hier charmant en het bruist er van de culinaire en culturele hotspots.
Het mooiste van de wijk is het zonder twijfel het KMSKA, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het 19e-eeuwse pand zie je al van verre af en gloort als nimmer tevoren.

Art-Nouveau

Een van de andere redenen dat we zo dol zijn op ’t Zuid, zijn de vele Art-Nouveaupanden, wij zijn er werkelijk dol op. Het zogeheten liberaal volkshuis ‘Helpt U Zelve’ doet tegenwoordig dienst als school. Wat zouden we graag ook eens het pand van binnen bekijken, iets wat helaas niet is toegestaan. Een pand dat iedereen (her)kent is ’t Bootje. Een schip dat pardoes de gevel uit komt varen verklaart waarom het pand, dat eigenlijk ‘De vijf werelddelen’ heet, deze bijnaam draagt.

afbeelding van ’t Bootje in Antwerpen-Zuid.
’t Bootje in Antwerpen-Zuid.
afbeelding van een gevel in Antwerpen-Zuid.
Een van de vele mooie gevels in Antwerpen-Zuid.
afbeelding van het Vlinderpaleis in Antwerpen-Zuid.
Vlinderpaleis in Antwerpen-Zuid.

Justitiepaleis

Vanaf het KMSKA slenteren we de Leopold de Waelstraat af, steken de Lambermontplaats over en bereiken via de Emiel Banningstraat het ‘Vlinderpaleis’. Nee, dit is geen botanische tuin of tropische kas, maar de bijnaam van het bijzondere Justitiepaleis. Mooi of niet? Dat is de vraag. Bijzonder is het gebouw zeker met haar puntige daken en donkere façade. Wij denken er nog even over na.

Hedendaagse kunst

De Jan van Gentstraat brengt ons bij de Vlaamse Kaai. Onze stadsgids raadt een biertje bij huisbrouwerij ’t Pakhuis aan, echter heeft deze plaats gemaakt voor een nieuw horecaconcept luisterend naar de naam Marineau, een plek voor visliefhebbers. Wij slaan even over en vervolgen onze weg naar de Waalse Kaai voor een bezoek aan FOMU, het fotomuseum van de stad. Een stukje verderop lonkt het M HKA, het museum voor hedendaagse kunst nog naar ons, maar een bezoek aan dit museum bewaren we voor een volgende keer.

afbeelding van het FOMU, het Fotomuseum in Antwerpen.
FOMU, het Fotomuseum in Antwerpen.
afbeelding van de wandelgids 'Visit Antwerp'.

Praktische informatie

  • De wandeling door de Antwerpse wijk 't Zuid is ongeveer 2,5 kilometer.
  • De route is terug te vinden in de gids van Visit Antwerpen, hierin staan 8 verschillende routes in 8 verschillende wijken in de stad. De gids is voor € 3,- verkrijgbaar bij Toeristische Dienst Visit Antwerpen, Steenplein 1, 2000 Antwerpen.
  • Nog niet uitgewandeld? Slenter dan verder naar Nieuw Zuid een nieuwe, duurzame én slimme wijk in wording langs de Scheldekaaien.