Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

10x de leukste stedenwandelingen in België

Maak er een leuk dagje uit van met deze tien stedenwandelingen bij onze zuiderburen. Verrassende pareltjes, bekende klassiekers en – vooruit – een 'lelijk eendje' zetten we voor jou op een rijtje.

uitzicht op Luik vanaf een trap.
Luik. (Foto: © Shutterstock)

Antwerpen

Antwerpen ademt geschiedenis. Hier komen de historie en legendes tot leven. Van de Grote Markt met het standbeeld van soldaat Silvius Brabo en de afgehakte hand van de reus Druon Antigoon, Het Steen, dat het oudste gebouw is van Antwerpen (daterend uit 1200), de kades langs de Schelde en de kathedraal, die boven de steegjes en haar statige huizen uittorent, tot aan de vogeltjesmarkt en de vele stripmuren.

Het is onmogelijk al het moois van Antwerpen in één dag te zien. Diverse wandelingen laten je dan ook kennismaken met verschillende delen van Antwerpen. Eén van onze favorieten is de 11-kilometer-lange wandeling door diverse stadsparken en door de statige wijk Zurenborg.

tram in Antwerpen tussen de oude panden.
Antwerpen. (Foto: © Takashi Images, Shutterstock)

Brugge

Misschien is Brugge wel de meest romantische stad van België. In ieder geval is het een stad vol mooie plekjes, waar je heerlijk kunt slenteren en mijmeren. Deze wandeling van bijna 9 kilometer wisselt de pittoreske straatjes af met ruim opgezette stadsparken, de stadswallen, het Minnewater, de historische grachten en gezellige pleinen vol terrasjes. Extra tip voor verderop in jaar: neem een kijkje bij Wintergloed Brugge, een lichtjesfestival van 24 november 2023 t/m 7 januari 2024.

Art-nouveau in de wijk Sint-Gilles, Brussel. (Foto: © Lizanne Croonen)
Art-nouveau in de wijk Sint-Gilles, Brussel. (Foto: © Lizanne Croonen)

Brussel

Hoofdstad van België, en ‘hoofdstad’ van de Europese Unie. Van de grote parlementsgebouwen tot Manneke Pis en van het Atomium tot aan de gezellige winkelstraatjes met vele terrasjes. Brussel is een veelzijdige stad met zowel een moderne als een klassieke kant, die te voet het beste te verkennen is. Deze stadswandeling van 11 kilometer voert je langs alle hoogtepunten.

Voor wie wat dieper in de afzonderlijke wijken van Brussel wilt duiken, heeft Visit Brussels een aantal leuke wijkwandelingen op hun site staan. Wij liepen bijvoorbeeld met plezier door Sint-Gillis, wat een walhalla is voor art-nouveauliefhebbers, en door Oud-Molenbeek of de Marollen, beide rijk aan streetart en gezellige koffiebarretjes.

Charleroi

Ooit één van de rijkste steden van Europa door haar machtige industrie, nu een stad van vergane glorie en teloorgang. Charleroi wordt ook wel de lelijkste stad ter wereld genoemd. Deze wandeling valt dus eigenlijk wat buiten ons lijstje, maar door de lelijkheid juist een wandeling waard.

Om de ultieme beleving van de lelijkste en verontrustende plekken van Charleroi te ervaren, boek je een begeleide tour met Nicolas Buissart, een kunstenaar en verteller. Hij voert je langs de verlaten fabrieken en afvalbergen van de mijnbouw, laat je de meest deprimerende straat van België zien en het huis van seriemoordenaar Dutroux. Na 10 kilometer ben je blij dat je deze naargeestige plek kunt verlaten.

industriele werken en panden in Charleroi.
Charleroi. (Foto: © Uslatar, Shutterstock)
historische panden aan het water in Gent.
Gent. (Foto: © Simone Vos)

Gent

Word verliefd op Gent met deze wandeling van ruim 8 kilometer, die je langs de meest inspirerende plekjes van de stad brengt. De wandeling start al goed met een bezoek aan het ommuurde Het Klein Begijnhof, Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen, door UNESCO als werelderfgoed aangemerkt. Maar ook de Sint-Baafsabdij met haar bewogen geschiedenis zal je niet onberoerd laten. Kronkel je een weg door de steegjes, vergaap je aan de mooie etalages van de unieke winkeliers die Gent rijk is en sluit je wandeling af met een terrasje. Op Wandel.nl vind je nog een aantal leuke kunstroutes in deze toffe stad, waaronder een street art wandeling.

rode gevels van panden in Gent.
Gent. (Foto: © Geert Huysman)

Hasselt

De ultieme stadswandeling door Hasselt is wat korter, namelijk 5,3 kilometer. Je volgt de klinknagels met hazelnoot, het symbool van Hasselt, voor de juiste wandelrichting. Vergaap je aan de vele monumenten en kunstwerken. Als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsplaats heeft Hasselt een rijke geschiedenis te vertellen.

twee torens en een brug en kade aan het water in Kortrijk.
Kortrijk. (Foto: © Shutterstock)

Kortrijk

Ook in Kortrijk is het turen naar de grond op zoek naar de klinknagels die de route wijzen. Maar vergeet niet om je heen te kijken, want deze stadswandeling stuurt je niet alleen langs de markante gebouwen van de stad, zoals het Belfort, de Broeltorens en het Begijnhof, maar ook langs actuelere bezienswaardigheden als het Buda-eiland, bijzondere architectuur en het winkelgebied. Een momentje van rust kun je pakken in één van de parken, die je tijdens deze 7,7 kilometerlange wandeling tegenkomt.

Leuven

Als bierhoofdstad van België mag een bezoek aan deze stad voor de bierliefhebber niet ontbreken. Diverse brouwerijen vinden hier hun grondslag, als ook de langste toog van de wereld. Geen bierdrinker? Dan kun je hier ook prima aan je trekken komen. Deze 9-kilometer-lange wandelroute barst van de culinaire uitspattingen. Als je nog tijd hebt om de wandeling af te maken, vergaap je dan aan het prachtige Gotische stadhuis op de Grote Markt en zoek de rust op in de Begijnhoven.

Leuven. (Foto: © Barnyz, Flickr)
Leuven. (Foto: © Barnyz, Flickr)
De trappen van Montagne de Bueren, Luik. (Foto: © Ton Nolles, Flickr)
De trappen van Montagne de Bueren, Luik. (Foto: © Ton Nolles, Flickr)

Luik

Wie met de auto via Maastricht naar Frankrijk reist, ontkomt vaak niet aan een ontmoeting met Luik. Op het eerste gezicht een grauwe stad aan de Maas, waar je met de auto van de linker- naar de rechteroever wordt gevoerd en waar je meer stilstaat dan door kunt rijden. Toch herbergt deze stad een grote verscheidenheid aan verrassingen, cultuur en historie. Een stedenwandeling meer dan waard! De wandeling van 9,4 kilometer laat je kennismaken met de vele musea, de architectuur en Middeleeuwse gebouwen, de trappen van Montagne de Bueren en uiteraard de Luikse wafel.

Mechelen

Ook al is deze wandeling ‘maar’ 7,7 kilometer, er valt onderweg zo veel te zien en te doen, dat je makkelijk twee dagen onderweg bent! Mechelen biedt van alles wat: cultuur, historie, vele kerken, musea, je kunt er kuieren langs de oevers van het de Dijle of lekker winkelen. Vergeet ook de innerlijke mens niet te verzorgen, wat overigens niet zo moeilijk is. Van brouwerij tot visrestaurant op de vismarkt: voor ieder wat wils.

Er zijn ook nog een paar mooie themawandelingen te maken, zoals deze audioroute rondom de beiaarden die de stadsklokken luiden, een toegankelijke erfgoedwandeling en een dementievriendelijke stadswandeling.

Mechelen. (Foto: © Jorge Franganillo, Flickr)
Mechelen. (Foto: © Jorge Franganillo, Flickr)