Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Brugge fonkelt tijdens Wintergloed

Het middeleeuwse Brugge is overdag al oogstrelend mooi. Kun je nagaan als de zon ondergaat en lichtinstallaties verschillende plekken in de Vlaamse stad doen oplichten. Je kunt 24 november 2023 t/m 7 januari 2024 een fijne lichtjeswandeling maken tijdens Wintergloed Brugge.

afbeelding van Wintergloed Brugge in de avond.
Brugge in de winter. (Foto: © Visit Bruges, Jan Darthet)

Tekst: Eva Hopstaken

We kijken goed. We kijken beter. We informeren bij een passant, maar niets. Ligt het aan het regenachtige weer op deze avond, of missen we nu echt een lichtkunstwerk? We besluiten ons beginpunt, het Kapucijnplein, aan het einde van de wandeltocht nog eens aan te doen. Pech voor ons, het tweedimensionale hologram op het water onder ons is niet te zien. Wellicht heb jij meer geluk.

afbeelding van het lichtkunstwerk op het Kapucijnenplein tijdens Wintergloed Brugge.
Met een beetje geluk zie jij dit lichtkunstwerk op het Kapucijnenplein wel. (Foto: © Kris Blomme)

Kleurenspektakel

Kraag omhoog, handschoenen om de verkleumde vingers en de hand stevig om het handvat van de paraplu geklemd vervolgen we onze wandeltocht. De installatie in het Koning Albert I-park is moeilijk over het hoofd te zien. De audiodescriptie vertelt dat het lichtkunstwerk duidt op een nieuw begin. Een nieuw begin na de sombere dagen van de pandemie. In het drassige gras zetten we voorzichtig wat stappen richting de kleurrijke carrousel. Ineens deert de regen stukken minder. De paraplu klappen we even in, de capuchon op, om vervolgens in het midden van de installatie het hoofd in de nek te leggen. Armen wijd en zachtjes een rondje draaien. De beleving van een festival, maar dan voor ons alleen.

afbeelding van een lichtkunstwerk in het Koning Albert 1 Park tijdens Wintergloed Brugge.
Koning Albert 1 Park. (Foto: © Kris Blomme)
afbeelding van een lichtkunstwerk in het Koning Albert 1 Park tijdens Wintergloed Brugge.
Fontein Koning Albert 1 Park. (Foto: © Visit Bruges, Jan Darthet)

Als een waterorgel

Herinner je je wellicht het waterorgel uit de Efteling nog? Daar doet het kunstwerk dat verderop in het park te vinden is, ons aan denken. Een soort kroonluchter verandert op de tonen van muziek van kleur en lijkt te dansen op de tonen uit de luidsprekers. De reflectie in de vijver en regenplassen geven een extra dimensie aan het geheel.

afbeelding van een lichtkunstwerk tijdens Wintergloed Brugge.
Begijnenvest. (Foto: © Kris Blomme)
afbeelding van een lichtkunstwerk tijdens Wintergloed Brugge.
Oud Waterhuis. (Foto: © Visit Bruges, Jan Darthet)

Staande ovatie voor het Oud Waterhuis

Het is verleidelijk om alle werken hier enthousiast te beschrijven, maar zelf beleven is natuurlijk het allerbeste. Wat ons betreft springt er een werk echt uit: de projectie op het Oud Waterhuis. Het Oud Waterhuis is een ruïne omringd door hoge bomen en van de weg gescheiden door een watertje. Een plek die je overdag wellicht pardoes voorbij zou lopen, maar niet tijdens Wintergloed. Je wordt er simpelweg van je sokken geblazen en ‘de voorstelling’ ingezogen. Check de online plattegrond zodat je deze installatie zeker niet mist.

Praktische informatie

  • Eva Hopstaken liep deze wandeling in 2022. Wintergloed Brugge is dit jaar te zien van 24 november 2023 t/m 7 januari 2024. Op de website van Visit Bruges vind je meer informatie over alle activiteiten in de stad, inclusief de nieuwe Lichtbelevingswandeling. Je vindt er ook de openingsuren en parkeermogelijkheden tijdens Wintergloed. Tip: met NS International neem je gemakkelijk de trein tot in Brugge.
  • Combineer je wandeling met een bezoek aan de kerstmarkten op het Simon Stevinplein en de Markt van Brugge.
  • Even de schaatsen onderbinden? Dat kan op de schaatspiste gelegen op het Minnewater. Hier is ook de tijdelijke Bar Vorst, waar je lekker op kunt warmen na je wandeling.
afbeelding van de schaatsbaan van Wintergloed Brugge.
Schaatsbaan. (Foto: © Visit Bruges, Jan Darthet)