Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelen in de winter: kleding tips

Of je nu op een winter-wandelreis naar het buitenland gaat of in Nederland de kou trotseert. Zorg dat je goed gekleed gaat. Kou is namelijk geen reden om thuis te blijven, maar om erop uit te trekken. Hoe geniet je van jouw wandeling zonder last te krijgen van koude voeten en bevroren vingers? Wij geven je tips.

Wandelaars sneeuw

In samenwerking met Intersport

Ook als je gaat winterwandelen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Met een goede voorbereiding blijf jij lekker warm tijdens de vele kilometers door de bossen, op het strand of op in je eigen wijk. Met het dragen van de juiste kleding, schoenen en handschoenen voorkom je dat koude vingers en tenen de overhand krijgen en het plezier van een mooie winterwandeling je wordt afgenomen.

Goede voorbereiding

Bekijk voordat je op pad gaat de weersvoorspellingen. Zo kan je met de juiste kleding en accessoires op pad gaan. Let behalve op temperatuur en de kans op neerslag ook op de wind. Een gure wind kan de gevoelstemperatuur flink verlagen. Kies dan bijvoorbeeld voor een warm softshell jack en draag daaroverheen een wind- en waterdichte hardshell jas. Het aantrekken van meerdere laagjes helpt beter tegen de kou dan één dikke laag. Let er wel op dat je niet gaat zweten, als je nat wordt heb je juist een grotere kans om te onderkoelen.

Wandelaars door naalbos

Wordt het echt heel koud? Vergeet dan uiteraard je goede handschoenen, lekkere warme muts of een hoofdband niet. Zo krijgt de kou geen kans. Een laagje thermokleding is ook geen overbodig luxe. Thermoshirts en -leggings zorgen ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Daarnaast kan je bij gladheid speciale antislipzooltjes onder je schoenen binden, die vergroten dankzij de pinnen je grip op gladde ondergronden.

Wandelaars in sneeuw

Tijdens je wandeling

Met de juiste kleding ben je vast super enthousiast om op pad te gaan. Maar ga niet te hard van start. Bij koude temperaturen duurt het iets langer voordat je spieren zijn opgewarmd. Begin daarom met een rustig tempo.

Het is ook zaak om voldoende te drinken tijdens je wandeling. Je hebt er misschien minder behoefte aan dan in de zomer, maar ook in de winter verliest je lichaam vocht. Bijvoorbeeld via je adem. Blijf dus goed drinken nog voordat je dorst krijgt. Trakteer jezelf op een heerlijke warme drank uit een thermosfles, zo heb je zowel warme als drinken bij je.

Naast het drinken is het ook belangrijk om genoeg te eten tijdens je wandeling. Ten slotte heeft je lichaam energie nodig om je temperatuur op peil te houden. Zeker tijdens een flinke wandeling. Neem tijdens je pauze een energiereep of ander energierijk voedsel.

Tips voor je uitrusting

Wandelschoenen

Is het nog niet extreem koud? Dan kun je je eigen wandelschoenen dragen met dikke sokken. Als het echt flink koud is dan adviseren we je om snowboots te dragen. Deze zijn heerlijk warm en dik en zorgen voor extra warme voeten. Voor allebei het schoeisel geldt dat het niet te strak moet zitten. Strakke schoenen zorgen ervoor dat er geen of slechte doorbloeding is waardoor je sneller koud voeten krijgt.

Sokken

Iets dat essentieel is voor het voorkomen van bevroren tenen, is het dragen van de juiste sokken. Draag geen katoenen sokken, maar draag sokken van wol of merinowol. Sokken van merinowol houden je voeten warm bij koude temperaturen, maar doen hetzelfde andersom: ze houden ze koel zodra het warmer wordt. Trek niet meerdere of te dikke sokken aan waardoor je je voeten kunt afklemmen. Ook dan wordt je bloedsomloop gehinderd en krijg je juist koude voeten. Een paar goede sokken is genoeg.

Man en vrouw trekken schoenen aan in de bergen

Handschoenen

Bij kou verlaagd je lichaam de snelheid van de bloedsomloop, waardoor bloed wegtrekt uit de uiteinden van je lichaam. Dat is de reden dat je snel koude vingers kan krijgen tijdens het wandelen. Maar is het dan handiger om wanten of handschoenen te dragen? Dat heeft vooral met jouw eigen voorkeur te maken. Met handschoenen heb je meer bewegingsvrijheid, maar in wanten blijven je vingers langer warm. Is het echt heel koud dan adviseren we je een binnen handschoenen te dragen en daaroverheen je wanten. Zo creëer je een extra laag om je vingers warm te houden.