Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in Vlaanderen: 4 mooie wandelroutes

Je vakantie in Vlaanderen doorbrengen betekent meer dan alleen geschiedenis, erfgoed en kunsten ontdekken. Je kunt ook uitstekend wandelen in Vlaanderen. Door bossen met statige lanen, over heidevelden zo ver je oog reikt en langs romantische kasteeldomeinen met parken die tot de verbeelding spreken. Ontdek deze 4 verrassende wandelroutes door Vlaanderen.

Fietsen door de bomen - Bosland
Fietsen door de bomen, Bosland (Foto: © Kay Verheij)

De Belgische Ardennen zijn alom bekend, maar ben je ook bekend met de Brabantse Wouden, Bosland, Wortel-Kolonie en Westhoek? Deze plekken hebben allemaal iets bijzonders. Ze nodigen uit tot een mooie wandeling door de natuur. Wandel op grote hoogte over het eigentijdse kunstwerk ‘Fietsen door de Bomen’, bijvoorbeeld. En Westhoek, een regio die de aangrijpende geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog onthult. Allemaal indrukwekkende regio’s in Vlaanderen, ideaal voor de een weekend weg!

Wandelen in Vlaanderen, tip 1: Brabantse Wouden

Het wandelnetwerk Brabantse Wouden leidt je via handige knooppunten langs de mooiste natuur van Vlaams-Brabant. Met een beetje geluk kom je hier reeën tegen en geniet je van de geuren van wilde kruiden. In het Heverleebos ligt bijvoorbeeld een Arboretum uit de jaren dertig, met een oppervlakte van ongeveer 9 hectare. Je vindt hier veel oude eiken uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Vooral de Prosperdreef is een aanrader, want het uitzicht op de Amerikaanse eiken is een plaatje.

In Nationaal Park Brabantse Wouden ontdek je de betoverende pracht van de natte natuur in de Doode Bemde en de serene schoonheid van de Dijlevallei, terwijl je je even later kunt verliezen in de majestueuze beukenbossen van het Hallerbos, het Zoniënwoud of het Meerdaalwoud.

Onze tip: Vijf Eikenwandeling (8,7 km)

Meer wandelingen
herfstvakantie Vlaanderen
De mystieke Brabantse Wouden. (Foto: © ToerismeVlaanderen)
Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: vlinderwandeling in het Kattenbos.
Vlechtkunstwerk tijdens een Vlinderwandeling in het Kattenbos. (Foto: © Kay Verheij)

Wandelen in Vlaanderen, tip 2: Bosland

Ontdek de magie van Bosland in Belgisch Limburg. Bosland kent een groot aantal interessante plekken voor een wandeling. Zoals de uitkijkpunten Kiefhoek en de Lummense Heide. Hier tref je een panoramisch uitzicht over de omgeving. Voor gezinnen en avonturiers is het Kruinenpad een aanrader.

Dit pad is opgebouwd uit houten loopbruggen en uitkijkplatforms die tussen de boomtoppen door slingeren. Op sommige plekken wandel je tot wel 10 meter boven de grond! En mocht je nog meer hoogte willen opzoeken: het eigentijdse kunstwerk ‘Fietsen door de Bomen’ brengt je eveneens tot 10 meter hoogte. Ook zeer geschikt voor wandelaars!

Onze tip: Pijnven (6,9 km)

Meer wandelingen

Wandelen in Vlaanderen, tip 3: Koloniën van Weldadigheid

Liefhebbers van architectuur en geschiedenis kunnen hun hart ophalen in de UNESCO Werelderfgoedlocatie Wortel-Kolonie. Hier vind je de wandeling ‘Op zoek naar Weldadigheid’ van 5,4 km. Deze wandelroute brengt je langs de Koloniekerk, dat een indrukwekkend staaltje neoclassicistische architectuur laat zien.

Of de Koloniehoeve, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de landbouwkolonie en de vroegere bewoners. Behalve dat, is het ook genieten van lange lanen met dikke, oude bomen. Een perfecte plek om even te pauzeren en te genieten. 

Onze tip: Op zoek naar Weldadigheid (5,4 km)

Meer wandelingen
herfstvakantie Vlaanderen
Kolonie van Weldadigheid. (Foto: © Kris van de Vorst, ToerismeVlaanderen)
herfstvakantie Vlaanderen
Het bijzondere LANDSCAPES project. (Foto: © Jan D'Hondt, ToerismeVlaanderen)

Wandelen in Vlaanderen, tip 4: Westhoek

In het verste hoekje van Vlaanderen vind je de regio Westhoek. Een gebied waar o.a. het West-Vlaams Heuvelland ligt en de drooggelegde polder ‘De Moeren’. En waar het tegelijkertijd ook een ingrijpende reis door de Eerste Wereldoorlog is. Je vindt er het tijdelijke project LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, dat je meeneemt door het sombere – maar zeer interessante – verleden.

Je wordt omringd door kraters, die als stille getuigen de geschiedenis hebben waargenomen. Ook bunkers, monumenten en begraafplaatsen eren de moed en opoffering van diegenen die hier hun laatste rustplaats vonden. Er zijn diverse wandelroutes, zoals wandelroute ‘Vervlogen Landschap’. Deze wandelroute neemt je mee naar het historische erfgoed van Poelkapelle. Een dorp dat volledig werd verwoest en heropgebouwd.  

Onze tip: Vervlogen Landschap (7,7 km)

Meer wandelingen

Vakantie in Vlaanderen

Laat je betoveren door de overvloed aan kleuren die de landschappen van Vlaanderen sieren. Elk seizoen biedt een uniek kleurenpalet, van het frisse groen van de lente tot de warme tinten van de zomer en de rijke schakeringen van de herfst en winter. Maak een ontspannende wandeling door de uitgestrekte bossen en geniet van de rustgevende omgeving, ongeacht het jaargetijde.

Een uitstapje met smaak

Ieder seizoen brengt zijn eigen culinaire geneugten. Proef de heerlijke streekgerechten die doordrenkt zijn met de smaken van het moment. Van een verfrissende salade in de lente tot een zomerse barbecue, van herfstige stoofschotels tot winterse stamppotten. Elke regio biedt zijn eigen specialiteiten, zoals boerenpaté uit de Westhoek of een Aarschots gebakje, perfect voor elke gelegenheid. En natuurlijk mogen de bekende Belgische biertjes niet ontbreken tijdens je vakantie in Vlaanderen.

Ontdek meer

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.