Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De mooiste wandelroutes langs kastelen in België

Wandelen net over de grens geeft een ander gevoel. Dat geldt zeker als je wandelt in de groene heuvels van de Ardennen of op het weidse platteland van Wallonië. Een bijzonder kasteel voegt al helemaal wat extra’s toe aan je wandeling. Combineer natuur en cultuur op deze drie kasteelwandelroutes in België die tot de verbeelding spreken.

De mooiste wandelroutes langs kastelen in België; Kasteel Logne in Vieuxville
Kasteel Logne in Vieuxville. (Foto: © Vincent Rocher, VISITWallonia)

Kastelen zijn een geliefde bestemming onder wandelaars. In Wallonië en de Ardennen vind je een hoge dichtheid van kastelen en tref je ze in alle soort en maten: van romantische prinsessenkastelen tot imposante forten aan het water of ruïnes die zijn opgenomen in dichte bossen. Je vindt ze hoog boven een rivier, op kliffen en open vlaktes. Laat niets aan het toeval over en maak je wandelplannen met deze drie bijzondere wandelroutes langs kastelen. En weet: in het Waals Gewest hebben kasteelwandelingen een ander sfeertje. Bijna net als in een romantische film.

Kasteelwandeling in België #1 Modave

Neem bijvoorbeeld het kasteel van Modave vlakbij Huy in de provincie Luik. De ligging op een hoge rots maakt de wandeling er naartoe al meer dan de moeite waard. Stap je vervolgens naar binnen, dan leidt een audiotour je langs rijkelijk gedecoreerde kamers. Dagdroom van vervlogen tijden als je in de tuinen rondom en de met bomen geflankeerde wegen wandelt. Vanaf het kasteel kan je een lekkere wandeling van ruim zeven kilometer maken om het domein en de omgeving verder te ontdekken.

De mooiste wandelroutes langs kastelen in Belgie; Château De Modave
Interieur van Château de Modave. (Foto: © VISITWallonia)

Wandelroute ‘Circuit de Petit-Modave’

Startpunt: Rue Petite Modave 4577 Modave
Afstand: 7,6 km
Markering: rood

Download de wandelroute

Kasteelwandeling in België #2 Montaigle

Ten zuiden van Namen ligt het authentieke plaatsje Falaën. Vlakbij vind je de tot de verbeelding sprekende ruïne van Montaigle. Vanuit het lommerrijke dorp, waar je vast een blik in de kerk en op de middeleeuwse kasteelhoeve wilt werpen, vertrekt een wandeling van zo’n acht kilometer. De route voert langs schilderachtige plekjes aan de Flavion-rivier en steile rotswanden. Het klimmetje naar de ruïne heb je graag over voor het geweldige uitzicht.

De mooiste wandelroutes langs kastelen in Belgie; Chateau de Montaigle
Chateau de Montaigle. (Foto: © Bruno D'Alimonte, VISITWallonia)

Wandelroute ‘Op naar het kasteel van Montaigle’

Startpunt: Kerk van Falaën, 2 Try des Bruyères 5522 Onhaye
Afstand: 9 km
Markering: rood

Download de wandelroute

Kasteelwandeling in België #3 Logne

Een derde tip is de wandelroute langs de Ourthe-rivier die via het bos naar de ruïnes van het middeleeuwse kasteel van Logne leiden. Met wat fantasie zie je middeleeuwse wachters staan op wat nu een ruïne van de versterkte burcht is. De burcht ligt strategisch op een smalle rots van zestig meter hoog. Je weet met dit prachtige uitzicht op de Ourthe-vallei met de stromende rivier, bossen en kalksteenrotsen: dit zijn de Belgische Ardennen ten voeten uit.

De mooiste wandelroutes langs kastelen in België; Logne
Logne. (Foto: © Pierre Pauquay, VISITWallonia)

Wandelroute ‘Ferrières – Vieuxville, Promenade des Petits Lapins’

Startpunt: Ferme de la Bouverie - 4190 Vieuxvuille
Afstand: 12 km
Markering: Geel

Download de wandelroute
De mooiste wandelroutes langs kastelen in Belgie; Château de Modave
Château de Modave. (Foto: © Pixel Komando, VISITWallonia)

Meer wandelinspiratie?

Elk kasteel in Wallonië en op de heuvels van de Ardennen is weer heel anders, dat maakt kasteelwandelingen zo tof. Ga op pad langs meer lustkastelen, sprookjeskastelen, middeleeuwse forten en ruïnes in België. Op de website VISITWallonia.be vind je nog veel meer wandelinspiratie.

Ontdek meer via VISITWallonia

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met VISITWallonia. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.