Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen mét en tegen angst

Iedereen is wel eens ergens bang voor. Misschien heb je bijvoorbeeld tijdens het wandelen last van angst voor honden of hoogtes. Dat kan op dat moment lastig zijn. Als je last hebt van een angststoornis wordt het een ander verhaal, dan zijn je angsten zo heftig dat je in je dagelijks leven wordt belemmerd. Wandelen kan dan een heel goed medicijn zijn.

Wandelen Met En Tegen Angst; Mist bos
(Foto: © Shutterstock)

Wat is angst?

Angst is eigenlijk een functioneel mechanisme in ons brein om ons te waarschuwen voor onveiligheid. Je kunt angst ontwikkelen door een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld een hondenbeet tijdens het wandelen. Als je dan een volgend tochtje weer een hond tegenkomt kan jouw brein je herinneren aan die eerdere stressvolle situatie. Nieuwe of onvoorspelbare situaties kunnen trouwens ook angst oproepen.  

Angst heb je in allerlei soorten en maten. Zo heb je fobieën die gericht zijn op iets specifieks (spinnen, autorijden of vliegen), sociale angst, een paniekstoornis, plein- of straatvrees of een angststoornis. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt ooit in zijn leven last van een angststoornis. Dit komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. We spreken van deze vorm van angst als je er in je dagelijks leven door wordt belemmerd. De angsten brengen dan ook stressklachten en een verminderd geluksgevoel met zich mee.  

Wandelen Met En Tegen Angst: Vrouw wandelen
Angststoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan mannen. (Foto: © Shutterstock)
Wandelen Met En Tegen Angst: Vrouwen boswandeling
(Foto: © Shutterstock)

Angststoornis

De oorzaken van zo’n angststoornis kunnen divers zijn. Zo ontwikkelen mensen na een heftige gebeurtenis als ziekte, een ongeluk, sterfgeval of ontslag soms heftige angstklachten. Het kan ook spontaan opkomen bij mensen, soms ook door bepaalde persoonskenmerken of erfelijkheid. Een angststoornis kan een vervelende impact op je leven hebben. Omdat het niet vanzelf over gaat is het verstandig naar een huisarts te gaan voor een verwijzing naar een gespecialiseerde behandelaar.  

Wandelen als medicijn

Een onderdeel van zo’n behandeling kan zijn dat je gaat wandelen. Buitenpsychologen gaan bijvoorbeeld al wandelend het gesprek aan over de angsten van een patiënt. Die gesprekken worden veel meer als gelijkwaardig ervaren, omdat je niet tegenover elkaar zit in een gespreksruimte maar naast elkaar loopt. In de natuur is ook van alles voor handen om een gesprek even letterlijk stil te leggen, bijvoorbeeld bij een boom of een mooi bloemetje. 

Als je door je angsten vast bent gelopen dan kan zo’n wandeling met een psycholoog helpen om letterlijk in actie te komen en het gevoel geven dat je ook echt iets in gang zet om voor verandering te zorgen.  

Wandelen Met En Tegen Angst: Hand gras
(Foto: © Shutterstock)

Stressvermindering

Heb je nu geen angststoornis, maar heb je wel last van angsten of stress? Dan helpt wandelen natuurlijk op dezelfde manier! Dat komt door verschillende stofjes in je brein. Door te wandelen daalt het stresshormoon cortisol en je lichaam maakt endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen voor een blij en ontspannen gevoel. Zeker wandelen in de natuur zorgt voor een extra rustgevend effect.

Wandelen Met En Tegen Angst: Vrouw bos
Een uurtje wandelen in de natuur zorgt voor vermindering van stress. (Foto: © Shutterstock)

Uit onderzoek is gebleken dat al een uurtje wandelen in het bos of de natuur voor een vermindering van stressgerelateerde hersenactiviteit zorgt. Voor dat positieve effect van de natuur bestaan meerdere theorieën. Het is bijvoorbeeld zo dat je in de natuur je aandacht kunt focussen op kleine dingen zoals een fluitend vogeltje, een eekhoorntje of een fel bloemetje. Die afleiding zorgt voor ontspanning en vermindering van stress. De andere theorie gaat uit van het idee dat we steeds meer in stedelijke omgeving zijn gaan wonen, waardoor we de natuur als minder intens en complex zijn gaan ervaren.  

Mindful wandelen

Als de theorie over de afleiding door de natuur je aanspreekt, dan is het zeker de moeite waard om eens in de wereld van mindful wandelen te duiken. Dit klinkt zweverig, maar is het juist niet! Deze manier van wandelen is erop gericht je aandacht op het hier en nu te houden. Daardoor word je minder meegesleept door al je gedachten in je hoofd en kun je meer genieten van alles om je heen. Je focust je daarbij op wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Wandelcoach Jolanda Hogenbirk heeft een simpele tip hoe je dat kunt doen. “Neem zoveel mogelijk details in je op. Hoe gedetailleerder, hoe minder je gedachten zullen afdwalen en hoe meer je in het hier en nu bent.  

In dit artikel geeft ze meer tips hoe je dit mindful wandelen zelf aan kunt pakken. Jolanda gebruikt als wandelcoach deze vorm van wandelen ook voor stress en burn-outklachten. Wil je meer weten over de voordelen van een wandelcoach? Lees dan dit artikel  

Wandelen Met En Tegen Angst; Wandelen ontspannen
Begin met mindful wandelen in de natuur door je te focussen op de omgeving. (Foto: © Shutterstock)