Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Mindful op pad: zet al je zintuigen ‘aan’

Mindful wandelen is een uitstekende manier om je te ontspannen. Zet al je zintuigen tijdens je wandeling open en neem je omgeving waar. Wandel.nl geeft je tips om al je zintuigen tijdens je wandeling te gebruiken.

Mindful wandelen

Stilte

Zoek de rust op met je oren. In Nederland zijn bepaalde gebieden uitgeroepen tot stiltegebieden: stukken natuur waar enkel geluiden van de aanwezige flora en fauna te horen zijn. Prettig voor dieren, maar ook een uitgelezen plek voor mindful wandelaars om te luisteren wat er te horen is als de alledaagse geluiden wegvallen. Geen auto’s, geen machines, geen telefoons. Enkel scharrelende dieren en krakende takken. Op www.stiltegebieden.eu vind je stiltegebieden waar je kunt wandelen.

Ruik de herfst

Geuren vergeten we vaak, al zijn ze er volop. In vochtige najaarsbossen, rondom kruidige planten of aan zee; we worden omringd door geuren. Tijdens een geurwandeling leer je over de invloed van geur op je gezondheid en waar de geuren vandaan komen. Geurwandelingen worden op verschillende locaties gehouden, bijvoorbeeld in bossen, op landgoederen of door weelderige tuinen. Ga je zelf op pad? Tijdens een nachtwandeling lukt het beter om jezelf op geuren te concentreren, doordat het donker en rustig is. De andere zintuigen kunnen dus op standby. En: in de nacht geuren sommige planten meer of anders dan overdag. Wist je dat in het najaar ook paddenstoelen veel geur af kunnen geven? In elk seizoen is er genoeg te ruiken.

mindful wandelen

Op gevoel

De natuur voelen, dat kan met je handen, maar ook met je voeten! Bijvoorbeeld op een van de blotevoetenpaden. Schoenen uit, sokken uit en wandelen over zeebodem, modder, stenen, gras, mos en hout. Ervaar allerlei soorten natuurgrond: concentreer je op de structuur en hoe dat voelt. Op www.blotevoetenwandelingen.nl vind je verschillende georganiseerde routes. Sommige paden zijn vrij toegankelijk om op blote voeten te wandelen, zoals blotevoetenpad Opende Westerkwartier (3 kilometer).

Goed kijken

Neem eens heel bewust in je op wat je waarneemt met je ogen. Sta stil bij de planten en dieren die je ziet, maar ook bij de lucht, de regen, de grond. Richt je op de kleuren, vormen, het licht etc. Je kunt ook even stilstaan en je op één object richten, bijvoorbeeld op een boom of een gebouw. Welke vormen en kleuren heeft het? 

Kruidenwandeling

Smaken van het bos

Tijdens een georganiseerde kruidenwandeling of wildpluktocht kun je proeven. Probeer de smaken van wat groeit en bloeit en sta op die manier stil bij alles om je heen. Een dergelijke wandelworkshop begeleidt je bij het herkennen van wat je tijdens tochten kan en mag eten. Via Google (zoek bijvoorbeeld op 'wildplukwandeling') vind je meerdere van dit soort wandelingen.

Mindful combineren

Zintuigen combineren kan natuurlijk ook. Wandel door een stiltegebied en luister naar de geluiden, ruik de natuur, voel de grond en de bomen en zie het leven om je heen.