Wandelen combineren met andere sporten
Staat in jouw lijstje van goede voornemens ook ‘meer bewegen’? Wandelen is natuurlijk altijd goed, maar heel veel wandelaars combineren het ook nog met andere sporten. En dat heeft zo z’n voordelen!
Staat in jouw lijstje van goede voornemens ook ‘meer bewegen’? Wandelen is natuurlijk altijd goed, maar heel veel wandelaars combineren het ook nog met andere sporten. En dat heeft zo z’n voordelen!
Wandelen laat zich prima combineren met andere sporten. Het biedt zelfs heel veel voordelen voor je! Of je nu wandelen als hoofdsport hebt en traint voor een lange afstand, zoals de 4Daagse Nijmegen, of wandelt als aanvulling op je andere sport. In het laatste geval is wandelen dan vaak een goede manier om te herstellen van de fysieke inspanning van de andere sport. Belangrijk is wel om te bepalen wat je een hoofddoel is. Want je trainingen voor het één moeten het doel voor het ander niet in de weg staan.
Door wandelen te combineren met een andere sport kan het een nog groter positief effect hebben op je algehele gezondheid en welzijn:
Voor hardlopers is wandelen een hele fijne hersteltraining om de afvalstoffen uit de spieren kwijt te raken. Maar daarnaast is wandelen een prima manier om in de lage hartslagzone te trainen.
De belasting van het lichaam kent overeenkomsten, maar ook verschillen. Heb je een doel op het gebied van hardlopen, dan kun je wandelen prima als hersteltraining gebruiken. Maar heb je een groot wandeldoel, dan kun je beter je hardloopkilometers terugbrengen en investeren in je wandelkilometers.
Heb jij deze winter een wintersportvakantie op de planning staan? Dan is wandelen een hele goede manier om je voor te bereiden op de dagen op de piste. Met wandelen kun je namelijk werken aan je uithoudingsvermogen, kracht, balans en je core stability. In het onderstaande artikel geeft wandeltrainer Mette van der Ven je handige tips.
Yoga is geschikt voor iedereen, jong of oud, spiritueel aangelegd of niet, stijve hark of zo soepel als een elastiekje. Sterker nog, door yoga leer je je lichaam beter kennen. Niets voor niets betekent yoga ook ‘verbinden’. Niet alleen met jezelf, maar ook met de wereld om je heen. Naast dat je er soepelere spieren aan overhoudt, biedt yoga nog meer voordelen. En heb je er wel eens aan gedacht om wandelen en yoga te combineren in de vorm van struinyoga?
Misschien wel de meest voorkomende combinatie: wandelen en fietsen. Beide activiteiten beoefen je buiten in de natuur, dus wie wat van de omgeving wilt zien komt zo volledig aan de trekken. Het voordeel van fietsen is dat je in een kortere tijd meer van de omgeving kunt zien, terwijl je tijdens het wandelen juist nog dichter bij de natuur bent en de details in je op kunt nemen (als je daar de tijd voor neemt). Bovendien zijn fietsen en wandelen niet zo belastend voor de gewrichten.
Eigenlijk kunnen wandelen en krachttraining niet zonder elkaar. Zeker niet als je een wandelaar bent die traint voor uitdagingen als bergtochten, meerdaagse tochten of lange afstanden. Wandelen is een continue repeterende beweging en bij lange afstanden of zware tochten ligt overbelasting op de loer. Door krachttraining toe te voegen aan je programma, vergroot je de belastbaarheid van je lichaam, genereer je meer kracht, maar bovenal verklein je de kans op blessures. Wist je dat krachttraining ook nog eens de veroudering van spieren en botten vertraagd?
Overigens hoef je niet de sportschool in te duiken om aan je spierkracht te werken. Veel oefeningen kun je ook thuis doen. En heb je al eens een wandelbootcamp of XCO Walking geprobeerd?
Lig jij graag in het zwembad, of als het weer het toelaat, in het buitenwater? Zwemmen is een veelzijdige sport, waarbij je niet alleen je uithoudingsvermogen traint, maar ook je spierkracht. Omdat zwemmen niet belastend is voor gewrichten en botten, is het juist verstandig om er ook een sport ‘op het droge’ bij te doen, zoals wandelen. Zo werk je zowel aan je conditie, kracht en belastbaarheid.
Een sport die de afgelopen jaren enorm is gegroeid is padel. Deze vorm van tennis wordt gespeeld in een omsloten veld, waarbij de glazen wanden gebruikt mogen worden. Padel vraagt totaal andere vaardigheden van je lichaam dan wandelen. Door de snelle bewegingen en draaiingen gebruik je andere spiergroepen dan tijdens het wandelen. Deze variatie is een uitstekende manier om overbelasting door eenzijdig bewegen te voorkomen. Met de juiste techniek is padel ook minder belastend voor de gewrichten dan andere intensieve sporten.