Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Bijzondere wandelvormen: van bootcamp tot wandelyoga

De bijzondere wandelvorm nordic walking kent iedereen ondertussen wel. Maar er bestaan meer vormen van wandelen. Bijvoorbeeld met speciale ringen of in combinatie met bootcamp. Zo haal je net iets extra's uit je wandeltraining. Wandel.nl zet verschillende wandelvormen voor je op een rij.

Wandelaars en yoga

Wandel Bootcamp

Bij Wandel Bootcamp wandel je in een stevig tempo en doe je onderweg verschillende spierversterkende oefeningen. Dit is een pittige vorm van wandelen. Je verbetert met Wandel Bootcamp zowel je conditie als je kracht. Het is handig om dit, zeker als je net begint, in een groep onder begeleiding van een trainer te doen. Bovendien zorgt de groep voor extra motivatie. Op diverse plaatsen in Nederland wordt Wandel Bootcamp gegeven, bijvoorbeeld in de Schoorlse Duinen.

Wandelyoga / Yoga Walking

Wandelyoga of Yoga Walking is een combinatie van wandelen met yoga-oefeningen. Tijdens de oefeningen werk je onder meer aan ontspanning, stabiliteit en lenigheid. Ook let je op je ademhaling en op je loopritme tijdens het wandelen. Je voert de oefeningen in de buitenlucht uit, meestal midden in de natuur. Er zijn verschillende yogadocenten in Nederland die wandelyoga aanbieden. Als je in Google ‘wandelyoga’ intypt, krijg je diverse resultaten te zien.

Nordic Walking

Nordic Walking

Dit is de meest bekende wandelvorm en mag daarom niet in dit overzicht ontbreken. Jaren geleden was nordic walking een echte hype, maar ook nu nog zie je regelmatig wandelaars met nordic walking-stokken ('poles' heten ze officieel) lopen. Door de stokken mee te bewegen met je loopbeweging gebruik je onder meer je arm-, schouder- en rugspieren. De stokken dwingen je bovendien om de juiste lichaamshouding tijdens het wandelen aan te nemen. Je wandeltraining wordt hierdoor effectiever en de kans op blessures neemt af. Het is wel van belang dat je met een juiste techniek loopt en de nordic walking stokken correct vasthoudt. Volg daarom eerst een paar lessen in nordic walking. Dit kan bijvoorbeeld bij een wandelvereniging of wandelsportcentrum.

Smovey Walking

Smovey Walking

Smoveys zijn speciale ringen met vier stalen kogeltjes erin. Deze kogeltjes zorgen bij beweging voor trilling. Deze trilling stimuleert je spieren, ook je diepere spieren. Door de smoveys tijdens het wandelen in je handen te dragen, stimuleer je verschillende spiergroepen. Deze beweging wordt ook wel ‘smoven’ genoemd. Je beweegt je armen op dezelfde manier als met nordic walking, maar dan dus zonder stokken. Ook kun je allerlei oefeningen met de ringen doen. De ringen wegen een halve kilo per stuk, dus je hoeft geen enorme kracht in je armen te hebben om hiermee te kunnen wandelen.

XCO Walking

De afkorting XCO staat voor ‘extreme core’. Bij deze vorm van wandelen train je dus tegelijkertijd je rompspieren, zoals je buik- en rugspieren. Dit doe je door tijdens het wandelen buisjes gevuld met grit in je handen te dragen. Doordat het grit tijdens het bewegen heen-en-weer schuift, moeten je spieren en pezen reageren op deze verplaatsing van het gewicht. Hierdoor gebruik je tijdens het wandelen ook je rompspieren en train je meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Je kunt XCO Walking zowel individueel als in een groep doen. De XCO-trainers (de buizen) zijn in diverse sportwinkels te koop. In de video hieronder kun je zien wat XCO Walking is:

Ken jij nog andere bijzondere wandelvormen? Mail je tip naar redactie@wandel.nl zodat we jouw wandelvorm kunnen toevoegen aan dit overzicht.