Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

StruinYoga: Wandelen, ontdekken en verbinden met de natuur

Wandel.nl sprak wandeltrainer en yogadocente Linda Leenders. Zij heeft de vele voordelen van wandelen en yoga gecombineerd. Dit leidde tot het creëren van een nieuwe methode: De StruinYoga Methode.

StruinYoga

Linda Leenders (Wandeltrainer en Yogadocente) helpt wandelaars meer rust en stilte bij zichzelf te ervaren. Ze helpt wandelaars om bewust te laten voelen wat beweging met je doet. Dit doet ze met behulp van de natuur en technieken uit de wandeltraining en yogaleer. Haar ervaringen als yogadocente, allround wandelsport instructeur en fanatieke wandelaar leidde tot het creëren van een nieuwe methode, namelijk de StruinYoga Methode. Waarin de vele voordelen van zowel wandelen als yoga worden gecombineerd. Deze kennis geeft ze graag door. Daarom scheef ze voor Wandel.nl een blog over onder meer deze methode. 

Wandelen is een hele makkelijke en fijne manier om je lichaam in beweging te brengen. Ook werkt wandelen goed om je hoofd leeg te maken. Yoga staat weer voor verbinding met jezelf en zorgt ervoor dat we meer bewust van onszelf worden en van ons lichaam. Door te bewegen en je lichaam te stretchen kun je gemakkelijk pijntjes en stijfheden uit je lichaam verdrijven. Yogaoefeningen openen en geven ruimte.

Binnen StruinYoga ga je yoga toevoegen aan je wandeling. Zodat je bewuster wordt van wat er zowel buiten als binnen in jezelf gebeurt. Het is niet zomaar een trucje of een gymnastiek oefeningen, maar gaat verder dan alleen het fysieke. Het gaat om de verbinding met jezelf en geeft daardoor rust en stilte van binnen. Iedere stap brengt je dichter bij je eigen natuur. Elke letter van STRUIN staat voor een stap. Door de stappen één voor één uit te voeren voeg je yoga toe aan je wandeling en ga je de verbintenis met jezelf aan.

Linda Leenders

StruinYoga in zes stappen

In de StruinYoga methode worden 6 stappen beschreven. Elke letter staat voor een stap.

Herfstbladeren
Stilte

De eerste letter S staat voor de stilte. De overtuiging dat stilstaan achteruitgang is, gaat hier zeker niet op. Tijdens mijn wandelingen maak ik regelmatig even pas op de plaats, sta ik stil en kijk ik rond. Wat zie ik, welke geluiden hoor ik, welke geuren ruik ik en wat voel ik? Ook vind ik het heerlijk als het buiten heel hard waait om dan de stilte in mezelf te kunnen ervaren. Wat veel mensen misschien niet weten is dat alle yogahoudingen er op gericht zijn om in stilte te kunnen zitten. Als je wel eens hebt gemediteerd zul je weten dat dit het allermoeilijkste is. Je gedachten gaan constant met je aan de wandel.

Transformatie

De T staat voor Transformatie. Ieder seizoen is een verandering. We zitten nu ook in een Transformatie van de herfst naar de winter. De natuur trekt zich terug, de bladeren vallen van de bomen, de natuur laat los. Hetzelfde doen wij als mens. Wij gaan letterlijk ook naar binnen en keren meer in onszelf en zoeken de stilte op. Het is mooi om tijdens een wandeling goed om je heen te kijken en te zien welke veranderingen je opvallen. Tijdens de StruinYoga wandelingen maak ik mensen daar attent op. Na een tijdje zie ik dat de deelnemers veel meer gaan zien van hun omgeving. Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast mensen dan worden en de vreugde samen gaan delen. Je geniet helemaal van het moment en je zit niet meer in je hoofd

Ruimte

Door de Ruimte die in je hoofd ontstaat, merk je ook dat er ruimte in het lichaam ontstaat, dit is een wisselwerking. Door ruimte in je hoofd te creëren, laat je je lichaam ontspannen. Een oefening die ik vaak toepas is bijvoorbeeld een ademopener, hiermee maak je ruimte in je longen en borstkast en maak je ruimte voor jezelf. Maar ook ademhalingsoefeningen geven ruimte in je hoofd.

 

Ultieme rust & Uitdaging

Ultieme rust & Uitdaging. Door de verbinding met jezelf aan te gaan, ontstaat er rust. Dat is helemaal niet egoïstisch, daar ligt de basis. Vanuit rust ontstaan er creatieve ideeën. Door uit je comfort zone te gaan en uitdagingen aan te gaan, ontstaat er een diepe rust en vertrouwen in jezelf. Ik ben van mening dat zolang je in verbinding staat met jezelf, je mentaal en fysiek niet over je eigen grens heen gaat. 

wandelaar winter
Inzicht

De I van inzicht. Door met aandacht en bewustzijn aanwezig te zijn, ontstaat Inzicht. Onderweg komen wij hindernissen op ons pad tegen die heel vaak producten van onze eigen manier van denken zijn. Wij creëren hindernissen en struikelblokken op ons levenspad die onze onjuiste waarneming van de werkelijkheid weerspiegelen. Het positieve effect van meditatie is dat je bewuster wordt van je gedachtewereld. Dit is zo belangrijk. Je ziet dan dat jij niet je gedachten bent en tegelijk dat gedachten heel nuttig kunnen zijn. Als je je bewust wordt van je binnenwereld en je emoties beter leert benoemen, kun je daar ook beter mee leren omgaan. Je krijgt meer inzicht in je gevoelens en je wordt er minder snel door overvallen. Het verruimen van je bewustzijn is de sleutel voor het ervaren van meer rust, energie en vrijheid.

Probeer het zelf met deze gratis meditatieoefening
Knotwilgen in de vorst
Natuur

Verbonden zijn met de natuur door een heerlijke StruinYoga wandeling geeft een soort boost van energie die alles door je heen laat stromen en waardoor ideeën tot stand kunnen komen. Het is een inspiratie die van binnenuit komt. Herken jij ook dat op het moment dat er een volledige rust in jezelf ontstaat, er een soort kracht of energie ontstaat die de drijfveer wordt van waaruit je in actie komt? Ideeën komen naar boven en plannen ontstaan, dat zijn juist de dingen waar je heel blij van wordt. Dit is door jou zelf gecreëerd. Wij als mens zijn creators. Wij voelen van binnenuit dat we iets willen neerzetten wat van onszelf is. Alles zit namelijk al in jou. Dat doe je vanuit je gevoel en alles wat je vanuit deze innerlijke kracht doet, gaat je met gemak af, dan stroomt het en ga je met de stroom mee.

Yoga beoefening

Als het weer niet uitnodigt om buiten yogahoudingen te beoefenen, kun je ook eerst binnen een korte yoga serie toepassen. Deze oefeningen zijn heel geschikt om meteen ‘s morgens vroeg na het opstaan te doen. Door de herhalingen breng je je lichaam makkelijker in balans. Door te bewegen en je lichaam te stretchen kun je gemakkelijk pijntjes en stijfheden uit je lichaam verdrijven. Ook door de afwisseling van de linker- en de rechterkant ga je jouw lichaam en geest in evenwicht brengen. We neigen namelijk om het lichaam te compenseren als ergens pijn gevoeld wordt. De Serie van de vijf Tibetanen en ook de bekende Zonnegroet zijn enkele voorbeelden van series die je gemakkelijk kunt beoefenen en onthouden.

Tijdens een wandeling in de natuur is het veel makkelijker om naar je eigen innerlijke stem te luisteren. Intunen en afstemmen met je eigen innerlijke zelf en er achter komen waar je blij van wordt en dat je los mag laten waar je niet (meer) blij van wordt. De natuur oordeelt niet en is er altijd voor je!

Ik ben Linda Leenders en ik help mensen om door middel van de natuur dichterbij zichzelf te komen en hierdoor de rust en stilte in zichtzelf te kunnen ervaren. Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op mijn website www.aardiginbeweging.nl. Of neem neem contact op via linda@aardiginbeweging.nl voor de mogelijkheden. 

Struinyoga