Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Hoe kan ik mijn schermtijd verminderen?

Heb jij moeite om in slaap te komen en de nacht goed door te komen, waardoor je overdag energie tekort komt? Wist je dat het blauwe licht van beeldschermen invloed kan hebben op je slaap en energieniveau? Wandel.nl dook in de materie en geeft je tips om je schermtijd te verminderen. Ook tijdens het wandelen.

Hoe kan ik mijn schermtijd verminderen: mobiele telefoon
(Foto: © Jamie Street, Unsplash)

Gemiddelde schermtijd (schrik niet)

We kunnen ons een leven zonder smartphone bijna niet meer voorstellen. Het gebruik van deze handige alleskunners kan alleen aardig uit de hand lopen. Hoeveel uur heb jij dagelijks je telefoon in handen?

We kijken in Nederland flink veel naar schermen. Niet alleen naar de telefoon, maar ook de computer of laptop en televisie. Wereldwijd gezien neemt de schermtijd per dag toe. In 2022 lag de gemiddelde schermtijd wereldwijd op 7 uur per dag. De gemiddelde Nederlander komt tot 5,5 uur per dag, waarvan bijna 2,5 uur op de mobiele telefoon. De schermtijd is sinds de coronaperiode toegenomen. Schrik niet, maar per jaar komen we dan gemiddeld uit op ruim 2000 uur schermtijd per persoon!

Schermtijd leidt tot klachten

Een te veel aan schermtijd kan leiden tot verschillende klachten op zowel psychosociaal, psychisch en fysiek vlak. Bovendien zenden de beeldschermen van de telefoon, televisie, laptop, tablet, maar ook LED-verlichting een UV-licht uit. We kennen dat ook wel als blauw licht. Je ogen moeten veel moeite doen om dat licht te filteren.

Hoe kan ik mijn schermtijd verminderen: blauw licht
(Foto: © Shutterstock)

De volgende klachten komen geregeld voor door een te veel aan schermtijd. Met name de twee laatste punten zijn het gevolg van de invloed van blauw licht:

  • Het eigen sociale leven kan onder druk komen te staan, er is een verminderd interesse in (sociale) activiteiten
  • Negatief zelfbeeld, verhoogde kans op depressie en agressie
  • Verminderde concentratie
  • Klachten van onrust en prikkelbaarheid
  • Verhoogde kans op obesitas
  • Klachten in houding en beweging (specifiek aan rug, nek, schouders en duimen)
  • Negatieve invloed op de duur en effectiviteit van de slaap
  • Problemen met gezichtsvermogen, vermoeide ogen.

Tips om je schermtijd te verminderen

Komen bovenstaande klachten je bekend voor? Dan zou je er eens goed aan doen om bewust met je schermtijd om te gaan en deze wellicht drastisch in te korten. Beeldschermverslaving, met name van de telefoon, is een serieus probleem aan het worden. Deze tools kunnen je helpen de telefoon links te laten liggen.

Hoe kan ik mijn schermtijd verminderen: smartphone
(Foto: © Shutterstock)

1. Instellingen op je telefoon

iPhone en diverse Android toestellen hebben de mogelijkheid om onder ‘instellingen’ de schermtijd in te stellen. Zo kun je jezelf grenzen opleggen aan het gebruik van je mobiele telefoon. Daarnaast kun je ook de ‘niet storen’- functie aanzetten, waarmee je meldingen kunt beperken. Ook het uitzetten van de notificaties kan al voor veel rust zorgen en je minder aanleiding geven om bij iedere melding je telefoon te pakken.

2. Apps

Er zijn diverse apps die het inzichtelijk voor je maken hoeveel tijd je op je telefoon bezig bent en welke apps je gebruikt. Een paar voorbeelden:

3. Doe iets anders

Vaak is het scrollen door social media apps niet meer dan een gewoonte en bovenal tijdrovend. Wat je in die tijd nog meer had kunnen doen! Maak voor jezelf een lijstje met leuke dingen om te doen, waar je anders nooit aan toekomt. Houd het lijstje in de buurt en zodra je merkt dat je weer zinloos zit te scrollen of de neiging ertoe krijgt kies je een activiteit van je lijstje om direct op te pakken. Wat is nu leuker? Je bucketlist afwerken of doelloos plaatjes kijken? Ook een idee: maak er agendapunten van. Als je weet dat je op een vast tijdstip in de avond gaat lezen of breien, is de kans kleiner dat je onnodig lang zit te scrollen op je telefoon.

Tips om te wandelen zonder telefoon

Durf jij je telefoon thuis te laten als je gaat wandelen? Of in ieder geval op vliegtuigstand te zetten of diep in je tas op te bergen? Het kan je wandeling meer ‘zen’ maken. Je bent in elk geval niet afgeleid door binnenkomende appjes of nieuws.

Hoe kan ik mijn schermtijd verminderen: smartphone navigatie
Fijn om ook eens te gaan wandelen zonder smartphone. (Foto: © Shutterstock)

1. Navigeren zonder telefoon

Veel wandelaars gebruiken de telefoon om te navigeren tijdens de wandeling door het gebruik van diverse apps. Maar ook zonder die navigatie kun je prima wandelen! Bang de weg kwijt te raken? Kies dan voor een rondje in bekend gebied, maak je eigen route via wandelknooppunten of volg een gemarkeerde wandelroute. Je hoeft hiervoor alleen van tevoren even te kijken naar je startpunt, bijvoorbeeld op de website van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten.

Je kunt er ook voor kiezen om eens ‘ouderwets’ met de wandelkaart en kompas op pad te gaan. Op deze manier navigeren zorgt er voor dat je veel meer oog hebt voor alle details om je heen. Al eeuwenlang lukt het oude zeelui en handelaren om met oude technieken hun weg (terug) te vinden. Er bestaan workshops en excursies om hier wegwijs in te raken. Ervaren hiker Rick Mulder heeft de basis uiteengezet in dit artikel.

Ben je in het bezit van een sporthorloge met .gpx functie? Dan kun je de route ook uploaden naar je horloge en daarmee navigeren. Mocht je geen mobiel bereik hebben, dan voldoet een GPS-horloge met satelliet.

Hoe kan ik mijn schermtijd verminderen: kompas navigatie
(Foto: © Jametlene Reskp, Unsplash)
Hoe kan ik mijn schermtijd verminderen: samen wandelen
(Foto: © Shutterstock)

2. Wandel met een maatje

Als je samen met iemand wandelt, zul je minder snel de telefoon er bij pakken. Het is niet echt sociaal om op je telefoon bezig te zijn, als je in gesprek bent met je wandelmaatje. Bovendien, als je een leuk gesprek voert zul je er niet eens erg in hebben dat je je telefoon niet in de hand hebt.

Mocht je onverhoopt verdwalen, dan kun je er samen wat meer om lachen en sneller tot een oplossing komen. En het fijne aan samen buiten zijn en bewegen? Beweging, zoals wandelen, zorgt ook voor een betere nachtrust. Win-win dus!