Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Gezonde oliebollen: een verantwoord alternatief

Bij Oud en Nieuw horen als vanouds oliebollen, maar niet iedereen zit te wachten op de vette caloriebommen. Is een gezonde leefstijl belangrijk voor jou? Wandel.nl geeft je een paar gezondere alternatieven.

Gezonde oliebollen: een verantwoord alternatief
(Foto: © Shutterstock)

Oliebollen, een zoete traditie

De oliebol kennen wij als een traditioneel Nederlands baksel. Waar de bollen van oorsprong vandaan komen is niet geheel duidelijk. Ze werden al in de middeleeuwen in de lage landen gebakken, maar werden waarschijnlijk ten tijde van de Spaanse Inquisitie door Spaanse en Portugese Joden, die naar Nederland vluchtten, meegenomen. Destijds at men iets wat een beetje lijkt op onze huidige oliebol. Voor de viering van Chanoeka, die in de winter is, bakten de Joden zoete deegbollen, wat nu doet denken aan onze traditie van de oliebollen rond de jaarwisseling. De naam ‘oliebol’ werd pas in 1868 in de Van Dale opgenomen. Eeuwenlang werd de naam ‘oliekoek’ gebruikt.

Gezonde oliebollen: een verantwoord alternatief
(Foto: © Shutterstock)

Recepten: gezonde(re) oliebollen

Ben jij een fan van de traditionele oliebol, of snak jij naar een iets gezondere optie? Met deze recepten en tips maak je in een handomdraai eens een totaal andere bol.

Oviebollen

Oliebollen worden vanouds in het vet gebakken, maar als je minder vette oliebollen wilt hebben, dan is een alternatief de oviebol. Deze bol wordt in de oven gebakken in een muffinvorm. De bollen bevatten nog altijd vet, want dit voeg je toe aan het beslag, maar ze zijn over het algemeen minder vet dan de oliebollen uit de frituurpan.

Koopmans heeft een goed recept voor de oviebollen, waarbij je de originele oliebollenmix van Koopmans gebruikt.

Ga naar het recept
Gezonde oliebollen: een verantwoord alternatief
(Foto: © Shutterstock)

Hartige oliebolletjes

We zijn gewend op Oudjaarsdag de zoete variant te eten, maar later op de avond smaakt een zoete bol met wijn, bier of champagne toch minder lekker. Waarom dan niet ook wat hartige bollen maken, die zich prima laten combineren met andere borrelhapjes en drankjes?
Tip: maak kleinere bolletjes en varieer met de ingrediënten.

Italiaanse bollen

Lot Beukers is een bekende instagrammer, die no nonsense eeettips geeft voor een gezonde en gebalanceerde leefstijl. Haar Italiaanse bollen zijn dan ook een verantwoord alternatief voor gewone oliebollen.

Ingrediënten:
250 gr tarwebloem
300 ml magere milde kwark
75 gr geraspte kaas licht pittig
2 eieren
5 gr bakpoeder
2 gr peper/knoflook (molen)
2 gr gedroogde oregano
2 gr gedroogde basilicum
1 gr zout

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 190 °C en zorg dat alles op kamertemperatuur is. Neem een mengkom en doe daar alle droge ingrediënten in en meng dit goed door elkaar. Voeg nu de natte ingrediënten toe en spatel net zo lang tot het een mooi beslag wordt. Verdeel het beslag in gelijke hompen en maak er mooie bollen van. Het makkelijkst doe je dat met twee lepels.
Leg een velletje bakpapier op je ovenrooster, verdeel de bollen hierop en schuif het rooster in het midden van je oven. Bak af in ongeveer 30 minuten.

Meer eettips op Instagram
Gezonde oliebollen: een verantwoord alternatief; kwarkbollen
Kwarkbollen. (Foto: © Shutterstock)

Kwarkbollen

Met kwarkbroodjes kun je heel veel kanten op, want met de vulling kun je eindeloos variëren. Onderstaande ingrediëntenlijst is dus een richtlijn, maar voel je vrij om er andere lekkere dingen in te doen.

Ingrediënten:
1,5 dl magere kwark
1 ei
50 gram noten
2 el zaden (bijv. sesamzaad, lijnzaad, maanzaad etc.)
50 gram gedroogde vruchten of blauwe bessen
150 gram bloem (spelt, volkoren of wit)
1 zakje vanillesuiker
2 el honing
1 tl kaneel en/of koekkruiden
1 geprakte banaan of 1 appel in kleine stukjes
1 tl bakpoeder

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten samen in een kom. Vorm zes kleine broodjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe ze zo’n 15-20 minuten in de oven (iets langer als je je broodjes wat droger wilt). Je kunt met een cocktailprikker checken of ze gaar zijn.

Gezonde oliebollen: een verantwoord alternatief; poedersuiker
Een alternatief voor poedersuiker: Steviala Frost. (Foto: © Shutterstock)

Alternatieve zoetmakers

De traditionele oliebol wordt meestal bedekt onder een dikke laag poedersuiker. Maar als je zoete oliebol zelf goed van smaak is, heb je eigenlijk geen poedersuiker nodig. Een alternatief voor poedersuiker is Steviala Frost, een suikervrije zoetstof die gemaakt is op basis van steviolglycosiden en Erythritol. Het heeft dezelfde structuur als gewone poedersuiker, heeft dezelfde zoetkracht maar bevat geen suikers en calorieën.

Andere zoetmakers die je kunt gebruiken en een iets gezonder alternatief zijn van poedersuiker zijn:

  • Rietsuiker
  • Ahornsiroop
  • Kokosbloesemsuiker
  • Honing
  • Agavesiroop