Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo kan het ook: een gezonde Kerst

De feestdagen staan er vooral om bekend dat we ons tonnetje rond eten en met buikpijn na de kerstdis liggen uit te buiken op de bank. Dat kan ook anders! Met deze inspirerende tips kom je gezond(er) en fitter de kerstdagen door.

afbeelding van iemand die enthousiast is tijdens de Kerst.

Tip 1: vroeg uit de veren

Sta eens vroeg op en maak een wandeling terwijl de zon opkomt. ’s Ochtends vroeg is de natuur op z’n mooist en bovendien ben je de rest van de dag lekker fris. Alle voordelen van een vroege wandeling vind je hier.
Nu hopen dat de temperatuur met Kerst net onder het vriespunt ligt en de luchtvochtigheid niet te laag is. Want dan laat een bijzonder fenomeen zich zien: ijshaar! Daar wil je wel vroeg je bed voor uit.

afbeelding van twee mensen die samen wandelen.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van ijshaar tussen de blaadjes.
IJshaar! Bij lichte vorst en een hoge luchtvochtigheid heb je de meeste kans om dit natuurfenomeen te spotten. (Foto: © Joeke Pieters, via Flickr)

Tip 2: tussendoortjes met mate

Een extra plakje Kerststol bij het ontbijt, gebak of bonbons bij de koffie, kerstkransjes die je de hele dag vanuit de Kerstboom toelachen. De verleidingen om te snoepen zijn er genoeg deze dagen. Nu is het helemaal niet erg om je een keer te laten gaan, maar doe het met mate. Want bedenk dat je straks ook nog plek moet hebben voor dat uitgebreide kerstdiner.  

afbeelding van ingepakte cadeaus.
(Foto: © Pexels)

Tip 3: cadeautjes, maar dan anders

Is het bij jou gebruikelijk om Kerst te vieren met cadeautjes onder de boom? Voeg er dan eens een extra element aan toe! Waarschijnlijk zit je nog de hele middag of avond op de billen, dus leg tussen de cadeautjes ook ‘beweegcadeautjes’ of doe een beweegopdracht, voordat je een cadeautje mag pakken. Bijvoorbeeld tien keer de trap op en neer lopen, gebruik een attribuut uit de ruimte waar je zit voor drie verschillende oefeningen en voer deze uit, dans op het eerstvolgende nummer op de radio of daag elkaar uit wie het langst in een stoel zit tegen de muur kan blijven zitten. De winnaar krijgt een cadeautje!

Tip 4: kerstdiner met een gezond thema

Ben jij de kok met Kerst? Dan kun je het menu naar je hand zetten. Kies voor gezonde gerechten, maak porties niet te groot en hang eens een thema aan je diner (kies eens voor vegetarisch, veganistisch, biologisch, of producten van de lokale markt). Inspiratie nodig? Kijk eens bij deze kerstrecepten.

afbeelding van een mooi opgemaakte tafel met Kerst.
(Foto: © Shutterstock)

Tip 5: gezond gourmetten

Misschien niet het meest originele idee met Kerst, maar met gourmetten kun je gemakkelijk je eigen grenzen bewaken als je snel te veel eet. Doordat je steeds kleine porties bereidt en eet, heb je sneller het idee verzadigd te zijn. Bovendien kun je je eigen tempo bepalen. Maak (nog) kleinere porties, of neem wat meer pauze tussen je porties, als je niet als eerste klaar wilt zijn. Je kunt met gourmetten makkelijk stoppen als je vol zit, zonder dat je een half bord eten laat staan.

Tip 6: mocktails

We vinden het heel gewoon om tijdens feestjes of diners alcohol te drinken. Maar alcohol is ook een ‘dikmaker’ door de vele calorieën die er in zitten. Vier Kerst eens alcoholvrij! Serveer mooi opgemaakte mocktails (cocktails, maar dan zonder alcohol), zet een mooie karaf water op tafel en je mooiste kristallen glazen of serveer alcoholvrij bier of wijn.

afbeelding van twee mensen die proosten met een mocktail.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een familie in de sneeuw.
(Foto: © Shutterstock)

Tip 7: na het kerstdiner: samen eropuit!

Heeft het gesmaakt? Het kan heel fijn zijn om na het eten even een stukje te wandelen. Trommel dus alle gasten op en wandel samen een rondje door de wijk. Gluur bij de mensen naar binnen en geniet mee van hoe zij Kerst vieren, vergaap je aan de kerstversieringen in de tuinen en de Kerstbomen achter de ramen.

Tip 8: oeps!

Heb je je toch laten gaan deze kerstdagen? Dan is er geen man overboord. Rondom Kerst worden er veel wandeltochten en lichtfestivals (met bijbehorende wandelroutes) georganiseerd. Mooie gelegenheid om met wat extra beweging de calorieën te verbranden. In onze Wandelagenda vind je een overzicht van de wandeltochten. Neem rustig de tijd om alvast een leuk evenement voor in het nieuwe jaar uit te kiezen!

afbeelding van wandelaars tijdens de Egmond Wandel Marathon.
Idee voor januari: de Egmond Wandel Marathon. (Foto: © Le Champion)